Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå. Foto: PRIVATEva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå. Foto: PRIVAT
Eva Engberg, 60, mördades i sitt hem i Umeå. Foto: PRIVAT
Den 52-årige mannen står åtalad för mordet på Eva. Foto: POLISENDen 52-årige mannen står åtalad för mordet på Eva. Foto: POLISEN
Den 52-årige mannen står åtalad för mordet på Eva. Foto: POLISEN

Krigsveteranens våldsamma liv – misstänks ha stampat Eva till döds

Publicerad

En utvisad krigsveteran med posttraumatisk stress som satt skräck i sin familj.

Han har slagit en brevbärare som lämnade ett trasigt paket.

Misshandlat en granne som stördes av hans moped.

Mordhotat två främlingar efter en dispyt om en Traderaaffär.

Här är 52-åringen som misstänks ha stampat Eva Engberg, 60, i Umeå till döds.

I höstas hittades 60-åriga Eva Engberg mördad i sitt hem. Sparkad och stampad till döds av en gärningsman som därefter strött ut två påsar mjöl på brottsplatsen för att försvåra arbetet för polisens tekniker.

Kort in i utredningen riktade polisen in sig på en misstänkt gärningsman: En dokumenterat våldsam 52-årig småbarnsfar som tidigare hyrt Evas garage. Efter en längre konflikt hade hon slutligen lyckats få honom avhyst från fastigheten.

– Hon fruktade den här mannen. Hon var rädd för honom, har Evas kusin sagt.

När mannen greps och förhördes var hans första ord:

"Hon var ju supersnäll".

Det var innan någon hade informerat honom om att Eva Engberg var död. Förhörsledaren undrade varför 52-åringen sade att hon var snäll.

52-åringen förklarade sitt ordval med att han är dålig på grammatik.

 

LÄS ÄVEN: Eva, 60, var rädd för sin misstänkte mördare

 

Den 52-årige mannen står åtalad för mordet på Eva.Foto: POLISEN

Misstänkte mördarens motiv: Ville ha Evas hus

Nu står han åtalad för mordet. Enligt åklagaren var motivet att han ville ha Evas hus för sig själv. Efter mordet hittades ett förfalskat testamente i ett bankfack – enligt vilket Eva ville ge bort alla sina tillgångar till en nära släkting till 52-åringen.

Vid tidpunkten för mordet befann sig mannen i en väldigt besvärlig boendesituation, enligt åklagaren. Han hade blivit vräkt.

Under utredningens gång har polisen kartlagt mannens våldsamma historia.

Han är uppvuxen i Iran och stred som 19-åring i kriget mot Irak. Han skadades av raketsplitter och efter krigstjänsten fängslades han och utsattes enligt egna uppgifter för tortyr.

Han kom till Sverige 1989. Sedan dess har han flera gånger haft kontakt med den psykiatriska vården för problem med posttraumatiskt stressyndrom. I utlåtanden står att han är lättkränkt och ofta känner sig diskriminerad.

Utvisades på livstid – men återvände

År 1996 dömdes mannen till två års fängelse för grov varusmuggling. Han utvisades på livstid men återvände till Sverige redan året efter att domen vunnit laga kraft, för att söka asyl igen.

Utvisningsbeslutet gäller fortfarande, men genom en lång rad tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställningshinder har mannen kunnat fortsätta leva i Sverige. I olika omgångar har Invandrarverket, justitiedepartementet, Migrationsverket och tingsrätten ansvarat för ärendet. Sedan 2015 har han betecknats som "avviken" och polisen har haft i uppdrag att verkställa utvisningen.

52-åringen beskrivs som "en väldigt svartsjuk och kontrollerande person". Foto: POLISEN

Några år efter ankomsten till Sverige gifte han sig med en kvinna i Umeå som hade barn sedan tidigare. Styvbarnen, som i dag är vuxna, har förhörts under mordutredningen och berättat om mannens skräckvälde under uppväxten.

Enligt ett av barnen misshandlade 52-åringen både mamman och syskonen i flera års tid.

En gång sparkade han sin fru så att hon vek sig dubbel bara för att hon hade kramat om en barndomskamrat, berättar ett av barnen.

Genom åren har flera anmälningar till polisen och socialtjänsten upprättats, men mamman har alltid skyddat mannen, enligt styvbarnet, som i dag är vuxen.

När ett av de äldre syskonen flyttade till en egen lägenhet ihop med sin pojkvän försökte hon ha sina småsyskon hos sig så ofta hon kunde.

2008 dömdes 52-åringen för misshandel mot två av syskonen och flera andra personer.

 

LÄS ÄVEN: Fylking: Därför ville inte Pettersson erkänna Palmemordet i TV 

 

Beskrivs som ”svartsjuk och kontrollerande”

Ett annat av syskonen, som i dag är vuxen, beskriver 52-åringen som "en väldigt svartsjuk och kontrollerande person". Han säger att han genomled sin barndom genom att stänga in sig på rummet, stänga dörren och spela tv-spel.

Han tror inte att mamman skulle våga berätta för polisen att om hon visste att 52-åringen hade dödat en annan människa.

"Tyvärr. Jag tror mamma är för rädd för vad (NN) skulle göra mot mamma då, men också vad han skulle kunna göra mot barnen", säger han.

Samma år, 2015, dömdes 52-åringen för att ha misshandlat en brevbärare eftersom han var arg för att ett paket han fått hade gått sönder. Han dömdes också för att ha försökt misshandla en annan brevbärare. Året innan dömdes han för olaga hot och hot mot tjänsteman.

En väktare som misstänkte att han höll på att snatta från en livsmedelsbutik följde efter honom i butiken. 52-åringen tog då en burk från en hylla och måttade den mot väktaren och sade något om att "spräcka skallen" på honom. I en gång på fruktavdelningen gick han fram mot väktaren och trampade på hans fötter. 

Han hade också dödshotat två personer som hade sålt en sparbössa till honom på Tradera. Enligt 52-årigen var sparbössan trasig.

Han var också åtalad för att ha sparkat sönder extraljus och grillen på en bil som tillhörde en bekant till Eva, utanför Evas hus. Men han friades på den punkten i brist på bevis. 

Ett halsband som hittades runt halsen på Eva Engberg efter mordet.Foto: POLISEN

Har aggressionsproblematik

Enligt den personutredning som då gjordes av Kriminalvården har han en aggressionsproblematik, enligt frivården hade han "vissa kriminella attityder och värderingar". Risken för återfall i brott är hög.

I januari 2011 dömdes han i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha slagit en man.

52-åringen hade lämnat sin moped med tändningen påslagen. En granne som stördes av avgaserna ringde på dörren och bad honom slå av motorn. 52-åringen följde då efter mannen nerför trapporna och slog honom flera gånger.

På måndag inleds rättegången efter mordet på Eva. 52-åringen nekar till brott. Hans försvarsadvokat Leif Silbersky säger att fokus ligger på det nuvarande åtalet och han avböjer att lämna någon kommentar kring tidigare domar och vittnesmål.

 

LÄS ÄVEN: Eva Engberg hittades brutalt mördad i sitt hem i Umeå

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag