Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krigsveteranen utvisades – stannade och mördade Eva

Krigsveteranen Amir Zamani, 52, utvisades på livstid 1997.
Foto: POLISEN
60-åriga Eva Engberg.

Krigsveteranen Amir Zamani, 52, utvisades på livstid 1997.

Trots det har han fortsatt leva ett våldsamt liv i Sverige och dömts för ett 30-tal brott sedan millennieskiftet.

Senaste domen: 16 års fängelse för det brutala mordet på 60-åriga Eva Engberg i Umeå.

Nu överklagar han och kräver att straffet och utvisningen rivs upp.

I september förra året hittades 60-åriga Eva Engberg brutalt mördad i sin villakällare i Umeå – sparkad och stampad till döds.

För tre veckor sedan föll morddomen i Umeå tingsrätt. I den döms Amir Zamani, 52, till 16 års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

Mordet på Eva är kulmen på ett långt kriminellt liv som iranske Zamani levt i Sverige, trots att han varit utvisad sedan 1997.

Amir Zamani utvisades ur Sverige på livstid 

Migrationsverket vill inte kommentera det enskilda ärendet, utan hänvisar i stället till en skrivelse man lämnat in till domstolen. I den står:

Den forne soldaten Zamani kommer till Sverige från Iran 1989, efter att ha stridit på den iranska sidan i kriget mot Irak. Här får han permanent uppehållstillstånd och kan påbörja ett nytt liv.

I mitten av 90-talet döms krigsveteranen för grovt narkotikabrott och 1997, efter fängelsestraffet är avtjänat, utvisas han ur Sverige på livstid.

I mitten av 90-talet döms krigsveteranen Amir Zamani för grovt narkotikabrott och 1997, efter fängelsestraffet är avtjänat, utvisas han ur Sverige på livstid.

Redan året efter är han tillbaka och ansöker då på nytt om uppehållstillstånd. Till följd av tillfälliga uppehållstillstånd, överklaganden och verkställningshinder som avlöser varandra kan han fortsätta leva i Sverige.

I september 2015 når den utdragna rättssnurran sin ände. Migrationsverket skriver in honom som "avviken" och ger polisen i uppdrag att verkställa det nästan två decennier gamla utvisningsbeslutet. Det sker dock inte innan Eva Engberg mördas i september i 2017.

Eva Engberg mördades i september 2017

LÄS MER: Eva Engberg, 60, hittades stampad till döds i sitt hem 


Under den långa perioden mellan millennieskiftet och 2015 när Zamani till slut klassas som avviken ansöker han flera gånger till regeringen om benådning. Men han får konsekvent nej.

Amir Zamani förde ett skräckvälde över familjen 

Samtidigt lever han som en återfallsförbrytare. Mellan 2000 och 2015 finns han under 18 avsnitt i belastningsregistret, där flera av punkterna rör misshandel och hotelser. Vid flera tillfällen har han kontakt med psykiatrin med anledning av posttraumatiskt stressyndrom och aggressionsproblematik.

I Umeå inleder han ett förhållande med en kvinna med barn från ett tidigare förhållande. I den nyligen avslutade mordutredningen berättar barnen, som i dag är vuxna, hur Amir Zamani genom våld och hot förde ett skräckvälde över familjen under deras uppväxt.

Efter flera orosanmälningar till socialtjänsten ledde det slutligen till en dom 2008. Han dömdes då för fem fall av misshandel, fem fall av olaga hot och tre fall av ofredande mot flera av syskonen och deras vänner. Straffet: Fem månaders fängelse.

Amir Zamanis aggressiva sida har tagit sig uttryck vid ett flertal tillfällen, visar olika polisutredningar.

Sommaren 2013 skäller han ut en brevbärare när han är missnöjd med postutdelningen. Efter en tids diskussion avslutar brevbäraren samtalet med ursäkten att han är tvungen att fortsätta arbeta. Då svarar Zamani med ett slag med "full kraft" mot hans huvud, berättar mannen i förhör.

Året därefter går han återigen till attack – mot en annan brevbärare. Denna gång springer han i kapp brevbärarens fordon och delar ut en handfull slag mot ansiktet. Brevbäraren, som blöder från ansiktet, lyckas övermanna krigsveteranen och kan tillkalla polis.

För de två händelserna döms Amir Zamani senare till skyddstillsyn.

I samband med den nyligen avslutade mordrättegången åtalades Zamani även för våld mot tjänsteman. 

Zamani dömd för 35 brott 

I november 2016 följer 52-åringen med i en skolskjuts-taxi avsedd för hans dotter. Enligt chauffören var Zamani rasande över att han och dottern hade fått vänta, och efter att ha skällt ut föraren gick Zamani till attack mot honom med slag.

Krigsveteranen friades på åtalspunkten i tingsrätten. Rätten slog fast att "åtskilligt talar för att händelseförloppet stämmer överens med åklagarens påstående" men att det inte går att slå fast hur bråket mellan de två männen startade.

Förutom rena våldsamheter är Zamani även dömd för att ha hotat.

När en väktare misstänkte honom för att snatta i en mataffär tog han en burk från en hylla, måttade den mot väktaren och pratade om att "spräcka skallen" på honom. I samma dom från 2014 dömdes han även för att ha mordhotat två personer som sålt en sparbössa till honom på auktionssajten Tradera.

Enligt Zamani var sparbössan trasig.

Om tingsrättsdomen – 16 års fängelse för mordet på Eva Engberg – står sig är våldsspiralen bruten. Men ännu är inte sista ordet sagt.

Advokaten har överklagat domen 

Förra måndagen skickade hans försvarsadvokat Leif Silbersky in en överklagan och nu väntar ny prövning i hovrätten.

I överklagandet kräver Zamani att domen rivs upp "i sin helhet".

– Han hävdar fortfarande att han är helt oskyldigt indragen i det här, och att tingsrätten har dragit helt felaktiga slutsatser av bevisningen, säger Silbersky.

Krigsveteranens långa kriminella liv är oväsentligt för den prövningen, menar stjärnadvokaten.

– Det ska inte spela någon roll. "En gång tjuv – alltid tjuv", så får man inte resonera utan varje mål måste prövas utifrån sina förutsättningar. 


Detta är Amir Zamani dömd för

1995: Döms för grovt narkotikabrott till fängelse och livstids utvisning. Utvisningen verkställs efter fängelsestraffet har avtjänats 1997.


2000: Besöksförbud gentemot en kvinna utfärdas

Döms för olovlig körning till dagsböter


2002: Döms för misshandel, olaga hot och djurplågeri till skyddstillsyn


2003: Döms för snatteri till dagsböter


2007: Besöksförbud gentemot en kvinna utfärdas


2008: Döms för misshandel i fem fall, olaga hot i fem fall samt ofredande i tre fall till fem månaders fängelse.


2009: Får åtalsunderlåtelse för snatteri samt för att ha kört bil utan körkort.


2011: Döms för misshandel till villkorlig dom och samhällstjänst.


2013: Döms för stöld och två fall av snatteri till skyddstillsyn.


2014: Döms för olaga hot i två fall och hot mot tjänsteman. Tidigare utdömd skyddstillsyn ska även gälla denna brottslighet.


2015: Döms för misshandel och försök till misshandel. Tidigare utdömd skyddstillsyn ska även gälla denna brottslighet.


2016: Får åtalsunderlåtelse för ringa narkotikabrott i två fall.


2018: Döms för mord, olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada till 16 års fängelse. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.