Den mordmisstänkte 22-åringen leds in i rättssalen i samband med en häktningsförhandling i våras. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Den mordmisstänkte 22-åringen leds in i rättssalen i samband med en häktningsförhandling i våras. Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Kravet från Tovas familj – 450 000 i skadestånd

Publicerad

Tova Mobergs tidigare pojkvän står åtalad för att mördat henne. 

I samband med mordet har hon fått 20 hammarslag mot huvudet och kroppen samt blivit strypt.

Nu kräver Tova Mobergs familj 100 000 kronor var av 22-åringen för psykiskt lidande.

– Vi har valt att yrka maxbeloppet, säger Karl-Gösta Myhrberg, målsägandebiträde.

I fredags kom åtalet för mordet på Tova Moberg, 19.

Förundersökningen var i stora delar brutal läsning.

Tiden för mordet levde Tova Moberg i vad som kan beskrivas som ett våldsamt skräckvälde. Hon skrev själv om det i sin dagbok.

Utdrag ur chattdiskussion mellan pojkvännen och Tova.

"Jag fixar inte detta, det blir bara värre & värre. Nästa gång dödar han mig."

Och:

"Det finns bevis, ett rött o silvrigt usb med bilder på märkena. Det ligger i en rosa låda i en låda under min säng."

Bilder visar en blåslagen kropp. Sms visar på upprepade dödshot.

I samband med mordet har hon fått 20 hammarslag mot huvudet och kroppen samt blivit strypt. Senare dumpades kroppen, fastsurrad i en skottkärra.

Tova Mobergs kropp hittades vid strandkanten i närheten av expojkvännens gård utanför Hudiksvall. Bojarna i bild visar bland annat fyndplats för kroppen och hammaren, som tros vara mordvapnet.

Målsägandebiträdet: "De mår inte bra"

Han som står åtalad för det upprepade våldet och för mordet är Tova Mobergs 22-årige tidigare pojkvän.

Rättegången inleds den 27 november, gällande grov kvinnofridskränkning och mord. Och på måndagen skickades familjens skadeståndsyrkande in.

Familjen, Tova Mobergs föräldrar och syskon, yrkar på 100 000 kronor var för psykiskt lidande av 22-åringen.

– Vi har valt att yrka maxbeloppet, säger Karl-Gösta Myhrberg, målsägandebiträde.

Det har nu gått ett halvår sedan mordet. Det har varit en obeskrivligt tung tid för familjen, enligt målsägandebiträdet.

– De mår inte bra naturligtvis. De är delvis sjukskriva fortfarande, på grund av psykiska besvär.

Ljusmanifestation för Tova Moberg i Iggesund.Foto: / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Totala skadeståndsyrkandet: 450 000 kronor

I förundersökningen har det framkommit många hemska detaljer. Samma saker kommer också komma upp i samband med rättegången.

– Det är en dubbel känsla för familjen. De vet att det är oundvikligt att medverka i en rättegång. Det är ovisst bara att ha det framför sig, så det är en viss befrielse att rättegången snart börjar. Men det som kommer hända under rättegången blir så klart mycket jobbigt, säger Karl-Gösta Myhrberg.

Han säger att familjen inte kommer att medverka på alla delar under rättegången.

– Det är mycket som är jobbigt att höra igen.

Utöver skadeståndsyrkandet för psykiskt lidande tillkommer också yrkanden på att 22-åringen ska ersätta förlorad inkomst och begravningskostnader för familjen. 

Totalbeloppet i skadeståndsyrkandet är cirka 450 000 kronor.

22-åringen nekar till båda åtalspunkterna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag