Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikt kopplas till dödsskjutningen på Lidingö

Här grips en man efter mordet på Lidingö.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En person på byggföretaget där den mördade 57-åringen arbetade har under våren utsatts för skottlossning mot sitt hem. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrade av Lidingöbron och kontrollerade fordonen som lämnade ön efter mordet.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet.Foto: Läsarbild

Den mördade 57-åringen på Lidingö arbetade på ett byggföretag som är i konflikt med ett bostadsbolag.

Ännu en person på byggbolaget har utsatts för en skjutning, erfar Expressen.

En tredje part – i tvistens utkant – ska ligga bakom hot mot anställda på byggbolaget, enligt uppgifter till Expressen.

– Vi har varit på flykt av rädsla för vad som kunde hända oss, säger den dödade 57-åringens sambo.

Under våren har konflikten mellan ett bostadsbolag och ett byggbolag i Stockholm blivit allt hätskare. Tillsammans har de drivit ett bostadsprojekt värt 100 miljoner kronor. 

Men projektet blev försenat, möttes av hård kritik för sina brister och både byggföretag och underleverantörer har klagat på att de inte har fått betalt, enligt uppgifter till Expressen.

Även andra kunder ska ha använt rättsliga metoder mot bostadsbolaget för att få betalt för sina fakturor.

Tredje part orsakar rädsla

Samtidigt anser bostadsbolaget att byggbolaget är oseriöst.

Mitt i det har ytterligare personer, enligt Expressens uppgifter en tredje part, kommit in på byggbolagets kontor och försökt få byggbolaget att dra sig ur byggprojektet.

Den tredje parten ska ha orsakat rädsla bland personer på byggbolaget.

I tvisten finns flera olika intressenter, dels bygg- och bostadsbolagen, dels underleverantörer, dels den tredje parten.

 

Här grips en person på Lidingö efter mordet på tisdagseftermiddagen.Foto: Läsarbild

57-årig anställd sköts ihjäl

På tisdagseftermiddagen sköts en 57-årig anställd på byggföretaget ihjäl på Lidingö. Enligt uppgift till Expressen ska den döde mannen ha gått till en advokat för att få hjälp i tvisten.

– Våra tankar och böner går ut till hans familj och att vi hoppas att de i varandra kan finna tröst, säger en vän och kollega till 57-åringen.

Tre män har anhållits misstänkta för mord. Offret ska ha skjutits med automatvapen.

Ytterligare skottlossning

Förutom dödsskjutningen på Lidingö har ytterligare en person på byggbolaget utsatts för en beskjutning vid bostaden. Det skedde på Gärdet i Stockholm i mitten av mars i år, då någon sköt tre skott mot en lägenhetsdörr.

Skottlossningen inträffade bara några timmar efter att mannen hade kontaktat polisen med information om hot från personer med kopplingar till tvisten, enligt uppgifter till Expressen.

 

LÄS MER: Sambon: Jag var med när han sköts ihjäl

 

Bostadsbolagets vd: ”Djupt tragiskt”

Koncern-vd:n på bostadsbolaget är chockad efter det misstänkta mordet på Lidingö.

– För det första är det djupt tragiskt, jag är väldigt chockad. Jag känner personen och lider väldigt mycket med hans sambo, förstås. I övrigt vet jag ingenting, säger vd:n.

Han bekräftar att bostadsbolaget och byggbolaget är i en tvist med varandra.

– Bolaget har stämt oss, vi har en tvist, helt enkelt. Den vill vi ska göras upp i rätten, säger han och fortsätter:

– Vi vet ingenting om vad de människorna sysslar med i övrigt, den här utvecklingen som varit, som lett fram till det här.

Offrets sambo: ”Varit på flykt”

Polisen bekräftar inte uppgifterna om en koppling mellan mordet och en konflikt mellan olika bolag.

– Det är ingenting vi kommenterar. Jag har pratat med utredningsledaren och man vill inte kommentera någonting kring utredningen just nu, säger Stockholmspolisens presstalesperson Eva Nilsson.

Den skjutne 57-åringens sambo berättar att paret pratade mycket om konflikten och att de kände sig otrygga.

– Vi har även varit på flykt av rädsla för vad som kunde hända oss. I början på året så flydde vi i samband med att det var tre skottlossningar mot hans kolleger, säger hon.

Paret lämnade bostaden

Paret pendlade också när det gällde den upplevda otryggheten.

– Innerst inne trodde inte vi att vi var i fara men vi lämnade bostaden för säkerhets skull. Han tog med sig mig för han ville inte fly själv och var rädd att han skulle utsättas via mig. Han ville inte att något skulle hända mig, berättar sambon

– Vi bodde runt på olika hotell och var utomlands vid två tillfällen. Det här var i februari–mars. Under en månad sov vi bara hemma tre nätter. De nätterna orkade jag inte vara på flykt längre. När vi var hemma hade vi släckt och fördraget i sovrummet.

Stämningsansökan och polisanmälning

Byggföretaget anklagar bostadsföretaget för att inte ha betalat ut pengar för projektet – och att försöka komma undan. En stämningsansökan har lämnats in till tingsrätten. 

Dessutom har en polisanmälan om urkundsförfalskning lämnat in, då någon ska ha förfalskat byggföretagets vd:s namnunderskrift på ett avtal att de drar sig ur samarbetet med bostadsbolaget. 

En misstänkt flyktbil brändes upp efter skottlossningen.Foto: Läsarbild

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.