Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kompisgängens dödsbråk med hammare och järnrör

Mordvapnet, en morakniv. Foto: Polisen
23-åring åtalas för grov misshandel i samförstånd med de andra männen från Borlänge. Han åtalas också för olaga hot efter ett samtal till den 23-årige mannen från Falun där han hotade att bland annat bränna upp hans hus. I misstankarna ingår att han ska ha slagit 23-åringen i huvudet med en hammare. Foto: Polisen
23-åring åtalas för grov misshandel i samförstånd med de andra männen från Borlänge. Han åtalas också för ringa narkotikabrott för att ha haft kokain på sig i samband med händelsen. Foto: Polisen
23-åring åtalas för grov misshandel i samförstånd med de andra männen från Borlänge. Foto: Polisen
23-åring åtalas för grov misshandel i samförstånd med de andra männen från Borlänge. Foto: Polisen
23-åring står åtalad för misshandel och narkotikabrott. Foto: Polisen
23-åringen står åtalad för mord, mordförsök och grov misshandel. Foto: Polisen
Ett järnrör till en domkraft användes i den dödliga sammandrabbningen. Foto: Polisen
1 / 8

De två grupperingarna som låg i konflikt hade beväpnat sig inför bråket.

Vapen: Kniv, hammare, plattjärn, järnrör och dragskaft.

I kaoset knivhöggs en 22-årig man till döds.

Nu står en 23-årig man åtalad för mord.

Kvällen den 30 november i fjol spelar kompisgänget från Borlänge biljard och dricker rikligt med alkohol.

En 24-årig man vill åka till Falun för att skrämma och misshandla en man som han anklagar för att ha slagit en släkting till honom. Tillsammans med fyra vänner sätter sig 24-åringen åker mot grannkommunen.

Under färden ringer han till mannen han ligger i konflikt med och uttalar hotelser:

"Ja det kan jag lova dig, kan stå redan vid dörren med en hagelbössa, det kan jag lova dig. Vi ses snart."

"..bränner ner ditt fucking jävla hus om det är så. Jag lovar dig, jag bryr mig inte ett jävla piss, fattar du vad jag menar. Erkänn det här hela skiten nu, annars kommer...alltså jag kommer och kö ut dig i skogen."

Även ett dragskaft användes vid sammandrabbningen. Foto: Polisen

LÄS MER: Man död efter stort gängbråk – tre gripna 

Beväpnade sig med järnrör, kniv och hammare

Mannen som blivit hotad ringer omgående dit vänner och skaffar fram tillhyggen för att möta angriparna från Borlänge.

Enligt åklagaren har männen från Borlänge beväpnat sig med en kniv, en hammare och ett plattjärn. På andra sidan finns 23-åringen från Falun och en vän till honom. De är beväpnade med ett järnrör, ett dragskaft och en morakniv, enligt åtalet.

– Sedan stöter de här två grupperna ihop med varandra i någon slags duell eller batalj, säger åklagare Eva Wintzell, och fortsätter:

– Vilken ordning de här slagen och knivhuggen har utdelas går inte att helt klarlägga. Båda sidor har, menar jag, gått in i det här med en medvetenhet att tillhyggen man har med sig kan komma till användning.

Under kaoset som uppstår segnar en 22-årig man från Borlänge ner på marken efter att ha blivit knivhuggen. Han konstateras senare avliden.

23-åringen från Falun står nu åtalad misstänkt för mord. Han står också åtalad för mordförsök misstänkt för att ha knivhuggit 24-åringen som hotade honom.

Hammaren användes i det dödliga slagsmålet. Enligt åtalet slog 24-åringen från Borlänge den i huvudet på den nu mordmisstänkte 23-åringen från Falun. Foto: Polisen

Svårt att bevisa vem som gjorde vad

– Det finns DNA från båda offren på den här morakniven. Det är samma kniv som använts mot båda målsägandena. Den kniven kan man knyta till honom, menar jag, säger åklagaren.

De fyra männen från Borlänge som överlevde slagsmålet står åtalade för grov misshandel. Åklagaren menar att de utförde handlingen i samförstånd, även om det är problematiskt att bevisa vem som gjorde exakt vad.

24-åringen som ringde hotsamtalet och som senare blev knivhuggen är bland annat misstänkt för att ha slagit 23-åringen från Falun i huvudet med en hammare.

Mannen som stod på 23-åringens sida i sammandrabbningen åtalas för misshandel av normalgraden. I samma mål står han åtalad för separata misstankar om innehav av 389 gram cannabis.

I förhör har samtliga av de sex åtalade nekat till de misstankar de nu åtalas för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!