Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Knutbypastorn gjorde resa för 4 000 – vill betala 380

I somras gjorde Helge Fossmo en utflykt från anstalten för 4 000 kronor – nu vägrar han betala för resan. Foto: FOTO FRÅN TV4 / TV4

Helge Fossmo – känd som Knutbypastorn – är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin fru.

I somras gjorde han en utflykt från anstalten för 4 000 kronor.

Nu vägrar han betala för resan, visar dokument från förvaltningsrätten.

47-årige Helge Fossmo – känd som Knutbypastorn efter dramat i det lilla samhället Knutby, där Fossmo fick sin hustru mördad – är dömd till livstids fängelse.

Fossmo dömdes för att ha anstiftat mordet på sin unga fru och mordförsöket på granne 2004. Han manipulerade sin barnflicka till att avlossa skotten. Morden skedde inom den frikyrkliga gemenskapen i den lilla församlingen i Knutby.

Han är just nu placerad på anstalten Sörbyn utanför Umeå.

I mitten av sommaren beviljades Fossmo, som nu heter Iversen i efternamn, en längre permission. Det var mellan den 13 och 15 juli.

 

LÄS MER: Fossmo har kontaktat personer trots förbud

 

Fossmo vill inte betala för resan

Kostnaden för sommarresan gick på 3 978 kronor och Kriminalvården gick med på att betala den större delen av summan: 2 898 kronor.

Resten, 1 080 kronor, skulle Knutbypastorn själv stå för. Men så vill fången inte ha det. Dokument visar att Fossmo överklagat och begärt att få betala en betydligt mindre summa.

”Helge Iversen begärde omprövning av Kriminalvårdens beslut och anförde att han enbart skulle betala en egenavgift om totalt 380 kronor”, går att läsa i dokument från förvaltningsrätten.

 

LÄS MER: Knutbypastorns kamp för att bli fri

 

Har inte hushållit med sina pengar

Kriminalvården menar å sin sida att Fossmo har ”tillräckliga ekonomiska resurser att finansiera premissionsresan på egen hand”.

Knutbypastorn har 798 kronor till sitt förfogande, står vidare i dokumentet. Men:

”Kriminalvården har även anfört att Helge Iversen inte hushållit med sina resurser”, står i dokumentet från förvaltningsrätten.

Dessutom hade Fossmo, på eget bevåg, valt en destination som ligger långt från anstalten Sörbyn, menar Kriminalvården.

Juristen Harri Keränen, som företräder Fossmo, skriver i en kommentar:

”Helge Iversens ansökan om bidrag är inte på något sätt anmärkningsvärt. Anstaltsplacerade har enligt gällande lagstiftning rätt till bidrag för permissionsresor. Kriminalvårdens beslut att avslå Helge Iversens ansökan är mycket beklagligt och står i direkt strid mot svensk grundlag. Helge Iversen tillbakavisar påståendet om att han vägrat betala för resan eller att han inte hushållit med sina resurser.”

 

LÄS MER: Fossmo utreds för att ha skickat hotbrev