Knutbypastorn erkänner: Jag har misshandlat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tidigare Knutbypastorn Peter Gembäck hart polisanmält sig själv för misshandel under åren i församlingen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Peter Gembäck tillsammans med Åsa Waldau 2006. Det var efter att pastorn Helge Fossmo dömts till fängelse för anstiftan till mord.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Knutby ligger i Uppsala kommun.

Knutbypastorn Peter Gembäck talar nu ut om våldet och misshandeln inom den kristna församlingen.

Det fortsatte även efter att tidigare pastorn Helge Fossmo dömts för mord.

– Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, säger Peter Gembäck till SVT.

Det är första gången församlingens före detta pastor och presstalesman talar ut om misshandel och våld bland medlemmarna i Knutby. Flera händelser är anmälda och utreds av polisen. Det handlar även om ett fall av sexuellt utnyttjande, uppger SVT:s Uppdrag granskning.


Erkänner att han var med och slog

För 14 år sedan kulminerade dramat i församlingen i samband med morddramat. Dåvarande pastorn Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

Den lilla orten Knutby i Uppsala län blev rikskänd i samband med händelserna inom ortens Filadelfiaförsamling.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Fossmo sitter fortfarande bakom galler, men problemen försvann inte med honom.

I dag är det bara en spillra kvar, och flera tidigare medlemmar väljer nu att tala ut om livet i den kontroversiella Filadelfiaförsamlingen.


LÄS MER: "Hon har misshandlat, bitit och huggit folk"


En av dem är Peter Gembäck. Han var församlingsföreståndare och beskrevs som pastor Åsa Waldaus högra hand.

 I dag erkänner han att han själv varit våldsam.

– Vid ett tillfälle har jag fysiskt slagit en annan person, ja. Jag vill lägga alla kort på bordet och därför har jag själv kontaktat polisen, beskrivit situationen och bett dem utreda om det är någonting som är straffbart eller inte, säger han till SVT.


LÄS MER: Kristi brud fick miljoner i gåvor till sig själv 


Fysisk och psykisk misshandel förekom i Knutby som en bestraffning. Det berättar flera tidigare medlemmar för Uppdrag granskning.

Det kunde vara att man inte skänkte pengar eller umgicks med anhöriga som var kritiska till församlingen. Ett annat skäl till straff var att någon inte ärade Kristi brud.


Fanns en krets som trodde på Kristi brud

Enligt Peter Gembäck har det hela tiden funnits en mindre krets i församlingen som styrts av idén att pastorn Åsa Waldau var Kristi brud. 

Gembäck beskriver det som en sekt i församlingen i en intervju i Aftonbladet TV. 


Knutbypastorn Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.
Foto: - - / TV4

Kristi brud är ett begrepp från Gamla testamentet som i Knutbytolkningen ska ha inneburit att Åsa Waldau köpt en ring med sju diamanter och förlovat sig med Jesus den 29 mars 1999. Waldau påstås senare ha skrivit ned en profetia från sin brudgum. 


LÄS MER: Därför tvingades Kristi brud bort från Knutby


Detta är omstritt och har förnekats av Åsa Waldau. Hon hävdade att den så kallade Tirsaprofetian var ett påhitt av Helge Fossmo.

Men tidigare församlingsmedlemmar vittnar om att de trodde Åsa Waldau var Kristi brud och att det gav henne en enorm makt. Denna makt uttrycktes ibland med våld.


Åsa Waldau förnekar misshandel

Åsa Waldau har lämnat Knutby och bytt namn. Denna bild togs 2009.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Mestadels det som har varit är ju att man har gett örfilar. Men jag vet att det i Åsas fall har varit grövre med tillhyggen, säger Peter Gembäck till SVT.

Åsa Waldau har i dag lämnat Knutby och bytt efternamn. Hon förnekar misshandeln men erkänner för Uppdrag granskning att det fanns ett osunt beteende i församlingen.

– Jag bekräftar att det blev missförhållanden men vi trodde det var för det bästa, och det är det jag är så ledsen att människor inte kan stå för i dag, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.