17-åringen greps misstänks för att ha försökt mörda polisen Ted Eriksson. Foto: / LÄSARBILD17-åringen greps misstänks för att ha försökt mörda polisen Ted Eriksson. Foto: / LÄSARBILD
17-åringen greps misstänks för att ha försökt mörda polisen Ted Eriksson. Foto: / LÄSARBILD
Den 31 augusti skulle Ted Eriksson bevaka en sittdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Men arbetspasset blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Foto: EXPRESSENDen 31 augusti skulle Ted Eriksson bevaka en sittdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Men arbetspasset blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Foto: EXPRESSEN
Den 31 augusti skulle Ted Eriksson bevaka en sittdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Men arbetspasset blev inte riktigt som han hade tänkt sig.  Foto: EXPRESSEN

Knivhögg polisen Ted – utreds för nya brott

Publicerad

Den 17-åring som misstänks ha knivhuggit och försökt mörda polismannen Ted Eriksson, 33, vid Medborgarplatsen i Stockholm utreds för nya brott. 

– Det finns en misstanke om misshandel på Tyresö gymnasium som ska handläggas samtidigt. Det var händelser som skedde dagarna innan den här aktuella händelsen vid Björns trädgård, säger kammaråklagare Daniel Suneson. 

Den 31 augusti skulle Ted Eriksson bevaka en sittdemonstration – som hölls till förmån för att stoppa utvisningar till Afghanistan – på Medborgarplatsen i Stockholm. 

Men arbetspasset blev inte riktigt som han hade tänkt sig. 

Plötsligt blev den 33-årige polismannen oprovocerat attackerad bakifrån med ett knivhugg mellan halsen och axeln. Ett stort polispådrag ryckte ut – och en misstänkt gärningsman kunde jagas ikapp och gripas i närområdet. Den misstänkte, som anhölls som misstänkt och senare häktades för försök till mord, uppgav själv att han var 17 år. 

 

LÄS MER: Ted Eriksson berättar om knivöverfallet

 

Samtidigt som utredningen efter mordförsöket är inne i sitt slutskede, utreds den misstänkte för nya brott, i Tyresö. 

– Det finns en misstanke om misshandel på Tyresö gymnasium som ska handläggas samtidigt. Det var händelser som skedde dagarna innan den här aktuella händelsen vid Björns trädgård, säger kammaråklagare Daniel Suneson – och tillägger:

– Jag siktar på att väcka åtal inom kort. Inom några veckor. Det som återstår är bland annat en åldersbedömning.

Inblandad i slagsmål

Iréne Hededal, förvaltningschef vid Utvecklingsförvaltningen i Tyresö, bekräftar att den misstänkte varit inskriven i Tyresö gymnasium från den 21 augusti. 

I ett mejl till Expressen skriver hon:

"Skolan fick ingen information från vare sig god man eller boendet om att det var några särskilda omständigheter kring den här eleven. Eleven var inblandad i två slagsmål på skolan, ett den 25/8 och ett den 29/8. Båda slagsmålen följdes av samtal, polisanmälan och orosanmälan enligt skolans rutiner. Samtal har också förts med både god man och boende. 17-åringen är sedan måndag 4 september utskriven från Tyresö gymnasium."

 

LÄS MER: 17-åringen "ville döda poliser"

 

Den misstänkte har i väntan på att polisens förundersökning ska bli klar släppts ut från häktet. 

– Häktningen hävdes av hovrätten så han sitter nu på ungdomshem, så kallat SiS-hem, i Uppsala, säger Daniel Suneson. 

Enligt åklagaren är en åldersbedömning av den misstänkte viktig för att kunna hantera påföljdsfrågan:

Finns det uppgifter om att hans uppgivna ålder inte stämmer?

– Ja det finns sådana uppgifter och det är därför jag har fattat beslut om att göra en åldersbedömning. Det finns uppgifter om att åldern kan vara en annan än den uppgivna, säger Daniel Suneson.

Ted Eriksson knivhöggs i augusti i år.

Försvararen Sebastian de Ciutiis om 17-åringen

Sebastian de Ciutiis försvarar den misstänkte. Han bekräftar också den nya brottsutredningen mot hans klient:

– Det stämmer att det finns andra misstankar mot honom, säger han.

Hur ställer han sig till dessa?

– Det kan jag inte svara på.

Hur ställer han sig till misstanken om försök till mord vid Medborgarplatsen?

– Det kan jag inte heller svara på.

Samtidigt säger advokat Sebastian de Ciutiis att hans klient vidhåller sin tidigare angivna ålder – 17 år.

– Ja, han är 17. 

Går med på åldersbedömning

Hur ställer ni er till kravet på en åldersbedömning?

– Ja, han har underkastat sig den, och den är genomförd. 

Har det kommit något resultat?

– Nej.

Polismannen Ted Eriksson fick veta att den misstänkte utreds för nya brott av sitt målsägandebiträde häromveckan, berättar han för Expressen:

– Jag fick veta att den kommande rättegången ska handla både om försök till mord och misshandel – alltså ytterligare ett brott. Som jag har sagt tidigare så har jag inte funderat så mycket på den misstänkte. Men jag blev inte så förvånad att han har varit inblandad i annat, det är sällan man går från noll till hundra. 

 

LÄS MER: Ted Eriksson: "Vi har tolererat för mycket"

 

Ted Eriksson har återgått i arbete efter överfallet. Han säger att han är nästintill fysiskt återställd.

– Jag ville komma tillbaka till rutinerna, mitt liv måste ju fortsätta. Sedan får jag lära mig att leva med vissa tankar, men den tidigare självklara tryggheten, i jobbet och privat, är rubbad av det som hände. Den här oprovocerade attacken kom från ingenstans. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag