Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

17-årig elev höggs till döds efter bråk

Det var strax efter tolv på onsdagseftermiddagen som flera elever i övre tonåren började bråka inne på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
Det var strax efter tolv på onsdagseftermiddagen som flera elever i övre tonåren började bråka inne på en skola i Enskede i södra Stockholm.
Foto: JANNE ÅKESSON

De två eleverna började bråka inne på skolan och slagsmålet urartade. 

En 17-årig pojke knivhöggs till döds.

Hans 16-årige skolkamrat anhölls, misstänkt för mordet.

– Jag känner killen som dog, det känns hemskt, säger en elev på skolan till Stockholm direkt.

Det var strax efter tolv på onsdagseftermiddagen som två elever i övre tonåren började bråka inne på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm. En tredje person försökte gå i mellan.

Innan polisen kommit till platsen hann bråket urarta och få tragiska konsekvenser. En 17-årig elev blev knivhuggen i överkroppen och fördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset där han vårdades för allvarliga skador. 

17-årig elev

Men hans liv gick inte att rädda och pojken avled under onsdagseftermiddagen.

– Den skadade personen är avliden, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Den avlidne 17-åringen har inga anhöriga i Sverige. Polisen uppger att han var asylsökande och kom till Sverige som ensamkommande från Afghanistan, skriver Svenska dagbladet.

Polisen sökte med hundar i ett villaområde.
Foto: Janne Åkesson

Totalt ska tre personer ha varit inblandade i bråket. Ytterligare en elev fick lindriga skärskador då personen försökte att avstyra bråket. Innan han kunde förhöras fick han uppsöka sjukhusvård. 

– Vad jag har förstått så hände det i en paviljong på andra sidan skolgården. Både elever och personal ingrep och försökte rädda pojken, säger Hans Kristian Widberg till Mitt i.

16-åring anhållen

Den elev som misstänks för knivdådet, en 16-åring, flydde från skolområdet, men greps en dryg halvtimme senare i närområdet. Han anhölls senare.

– Det är givetvis en chock för honom, men efter omständigheterna verkar han må bra. Hans vårdnadshavare eller gode man är underrättad, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl på polisen Stockholm Syd.

Senare under kvällen tilldelades 16-åringen advokat Sandra Danowsky som försvarare och ett förhör kunde hållas. Hon vill inte uttala sig om vad hennes klient sagt.

– I det här läget kan jag inte uttala mig kring någonting gällande det här ärendet på grund av förundersöknings sekretess, säger Sandra Danowsky. 

Skolan spärrades av

Efter bråket valde skolan att tömma lokalerna och stänga för dagen. Polisen spärrade av området och genomförde en teknisk undersökning. 

Sex personer ska ha bevittnat bråket och blivit förhörda av polisen. Men polisen hoppas att fler har uppgifter att lämna.

– Vi kommer att finnas på plats under morgondagen. Dels för att ta upp vittnesuppgifter men också för att ge information och stötta personal och elever, säger Lars Alvarsjö, stationsbefäl på polisen Stockholm Syd.

Tekniker på plats i skolan, platsen är nu avspärrad.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

"Känns hemskt"

En elev som vill vara anonym berättar att han blev vittne till händelsen och var bekant med den avlidne 17-åringen. 

– Vi hade rast och jag gick nedför trapporna. Då berättade personalen att det var jättemycket folk här, att det var stökigt. Sedan sa de att de stänger skolan nu, att vi får gå hem, säger han till Stockholm direkt.

Men det var först när ambulansen kom som han förstod vad som hänt.

– Sedan såg jag ambulansen komma. Men jag trodde fortfarande inte det var så allvarligt. Jag känner killen som dog, det känns hemskt.


Tekniker har spärrat av i skolan.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Samtidigt som polisen inledde sitt arbete påbörjade skolledningen ett omfattande krisarbete. 

Under torsdagen kommer skolan att vara öppen. Under dagen kommer psykologer och fältassistenter från kommunen finnas på plats på skolan för att stötta elver och lärare.e

– Det är fruktansvärt. Alla på skolan känner pojken, säger gymnasiechef Hans Kristian Widberg.

Ministern: "Är bestört"

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) är bestört över det inträffade och säger att det var med sorg som hon tog emot nyheten.

– Jag tar emot den här hemska nyheten med sorg och bestörtning. Mina tankar går till offret och de närstående. Sedan tänker jag förstås även på alla elever och lärare på Enskede gårds gymnasium, säger hon till TT.

Ministern säger också att regeringen inte planerar att vidta några akuta åtgärder för närvarande.

– Men jag följer förstås utvecklingen händelseutvecklingen noga, säger hon.

Stefan Löfven (S) säger att det misstänkta mordet är en stor tragedi.

– Det är fruktansvärt, en tragedi. Jag tänker på pojken som mist sitt liv och hans anhöriga. För skolan, personalen och de övriga eleverna måste det vara en fruktansvärd händelse, säger han till TT.

Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm och ordförande i utbildningsnämnden skriver på Twitter att det som inte får hända har hänt.

https://twitter.com/olleburell/status/940957468229763072

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.