Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rikslarm utfärdat i jakt på dömde mördaren

Peder Hägglöf misshandlade en man till döds år 2012. Foto: Roger Vikström
Det är inte första gången Peder Hägglöf lyckats rymma. Han rymde år 2014, men greps senare. Foto: Roger Vikström

Mördaren Peder Hägglöf, 46, är fortfarande på rymmen från den rättspsykiatriska kliniken i Sala.

Kliniken varnar allmänheten – om patienten inte får sin medicin så ökar riskerna.

Polisen har nu utfärdat rikslarm i jakten på rymlingen.

– Det man ska göra är att undvika honom i möjligaste mån och försöka larma polisen, säger Bengt Jarl, verksamhetschef för rättspsykiatrin i Västmanland.

Det var under söndagen som Peder Hägglöf rymde efter en obevakad permission hos pingstkyrkan i Sala.

Sedan dess är han på fri fot.

– Vi söker efter den försvunne från rättspsyk i Sala fortfarande. Det är allmän spaning efter honom och vi har informerat personer som är i rörelse i centrala delar där han kan dyka upp, säger poliskommissarie Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i Västmanland vid niotiden på tisdagsförmiddagen.

Bedömningen har varit att mannan som dömdes för att ha misshandlat en annan man till döds, i sitt lilla torp i Skultunatrakten utanför Västerås i september 2012, inte utgör ett hot mot allmänheten.

Verksamhetschef: "Klart att det ökar riskerna"

Men ju längre tid som psykpatienten är borta från sin vård – desto farligare blir det.

– Om det finns ett missbruk och det här drar ut på tiden så att patienten inte får sin medicin så är det klart att det ökar riskerna, säger Bengt Jarl, verksamhetschef för regionkliniken i Sala och rättspsykiatrin i Västmanland.

Mordet bedömdes, förutom Peder Hägglöfs allvarliga psykiska störning, vara relaterat till ett gravt alkoholmissbruk. Peder Hägglöf hade bjudit hem sitt offer för att dricka öl innan han vaknade till mitt i natten – och gick till dödlig attack.

Om du möter Hägglöf – larma polisen

När Expressen pratar med Bengt Jarl under tisdagsmorgonen har han precis besökt kliniken.

– Den information som jag fick var att han inte hade kommit tillbaka.

Hur ska man som allmänhet reagera om man stöter på Peder Hägglöf?

– Det man ska försöka göra är att undvika honom i möjligaste mån. Och om man nu identifierar honom som den personen genom bilder ska naturligtvis det första man gör vara att slå larm till polisen. Det är det enda jag kan rekommendera – att inte i onödan söka kontakt utan hålla distans och försöka larma polisen, säger Bengt Jarl.

Han har följt nyhetsrapporteringen om mannen som under måndagsmorgonen bröt sig in i villan i Skultuna, i Peder Hägglöfs gamla trakter.

Tror du att det var Peder som bröt sig in genom källardörren?

– Ingen aning. Det blir bara vilda spekulationer, jag har inte en susning.

Solbrände inbrottstjuven flydde villan

Expressen talade med en kvinna som bodde i huset. Hon beskrev mannen som i 50-årsåldern, solbränd, med grått i håret och bärandes en mössa. Han kan även ha burit en skinnjacka.

Men inbrottstjuven fick ett tufft välkomnande:

– Min syster tog ett skohorn och ropade till honom: "Vem fan är du?!" Då såg han henne och sprang ut, berättade den boende för Expressen.

Både Bengt Jarl och chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska kliniken har haft kontakt med polisen, som kommer att uppdatera dem om jakten på den förrymde psykpatienten.

"Impulsartad frihetslängtan"

I förvaltningsrättens beslut om att bevilja Peder Hägglöf obevakade permissioner så berättade chefsöverläkaren om att återfallen i brott hade samband med " en impulsartad frihetslängtan under sluten rättspsykiatrisk vård snarare än att det funnits en tydlig koppling till utökad frihet och återfall i brott. Viss frihet under god kontroll förefaller skapa optimala förutsättningar för återfallsförebyggande i Peder Hägglöfs fall", menade chefsöverläkaren.

Kan du berätta mer om den här frihetslängtan som Peder Hägglöf har burit på?

– Jag kan inte patienten närmare på det sättet. Men frihetslängtan är väl något som kännetecknar våra patienter generellt i hög grad. Men är det så att den här längtan blir så stor att han inte kan hantera det förtroende som det innebär att ha permission så är det naturligtvis olyckligt, säger Bengt Jarl.

Mördaren beskrev sig själv som "trevlig och insiktsfull"

Expressen har tidigare berättat om hur Peder Hägglöf rymde under en bevakad permission för tre år sedan. Den gången kunde polisen spåra honom genom hans bankkort som han använt för att checka in på ett hotell i centrala Stockholm.

Peder Hägglöf har berättat om sin kristna tro och anledningen till hans obevakade permissioner har varit att delta i gudstjänster hos pingstkyrkan. I förvaltningsrättens dom så beskrev sig Peder Hägglöf som "samarbetssökande, trevlig och insiktsfull. Han svarar väl på medicineringen, är i det närmaste symptomfri samt är fokuserad på att vården ska fortskrida".

Nu är han på fri fot utan sin medicin.

Rikslarm utfärdat i jakten

Polisen har nu också utfärdat rikslarm i jakten på rymlingen Peder Hägglöf. Larmet gick ut under måndagen, men bekräftades av polisen först på tisdagskvällen till Expressen.

– Ett rikslarm har gått ut till alla inom polisen, säger Martina Saghamre, LKC-befäl på polisen i Västmanland.

Jakten på Peder Hägglöf pågick fortfarande för fullt, men dittills utan tydliga spår, vid 18-tiden på tisdagskvällen.

– Vi får in tips lite då och då till ledningscentralen. Men inget tips har lett till något än så länge.