I maj 2013 försvann 20-åriga Vatchareeya Bangsuan från Boden spårlöst när hon befann sig på en joggingtur.
Drygt två veckor senare stod det klart att hon var död när Missing people och militären hittade kroppsdelar utspridda i skogen. Obduktionen visade att hon hade knivhuggits till döds och att hennes kropp sedan styckats.
Blodspår kopplade hennes 22-årige expojkvän Kristoffer Johansson till brottet och han dömdes till 14 års fängelse för mord i tingsrätten. Hovrätten sänkte sedan straffet till tio års fängelse för dråp.
Nu har fem år avtjänats – och Kristoffer Johansson som påbörjade fängelsestraffet har förvandlats till kvinnan Kim Marie Johansson. Att hon är en kvinna är en känsla som har funnits med henne sedan hon var fem år gammal, säger hon i dokumentären "I huvudet på en mördare – Kim Marie Johansson" som sänds på TV3 torsdagen den 11 oktober.

Öppnat dörren för kvinnoanstalt
– Jag har hormonplåster för östrogenhormoner och så tar jag testosteronblockerare för testosteronet, i och med att jag går igenom en könskorrigeringsprocess, säger Kim Johansson till TV3 Dokumentär.
Kim Johansson har fått permissioner för att besöka Anova i Stockholm, som utför utredning och hormonbehandling i samband med könskorrigering.
Under hela fängelsevistelsen har hon suttit på klass 1-anstalter, den högsta säkerhetsklassen som enbart är reserverad för manliga fångar.
För en månad sedan fattade Kriminalvården ett beslut som öppnade dörren för att Kim Johansson ska kunna sitta i kvinnofängelse, antingen på anstalten Hinseberg eller på anstalten Ystad. I beslutet, som Expressen har tagit del av, står:
"Anstalten Norrtälje har initierat omprövning av de särskilda villkor som gäller för Kim Johanssons verkställighet med anledning av den könskorrigering som Kim Johansson genomgår."
Advokat Jan Kyrö som är juridiskt ombud för Kim Johansson säger att någon flytt från Norrtäljeanstalten ännu inte skett, men att det har förts diskussioner om en framtida flytt till i första hand Hinseberg.
– Det är inte så att hon har något emot män – att hon skulle vilja byta av den anledningen, utan det är mer en konsekvens av könsbytet. Hon trivs i den rollen. Jag är ingen psykolog men jag får känslan att hon har hittat sig själv, säger Kyrö.

Rädd för sin egen hälsa
Under långa perioder förra året satt Kim Johansson av egen vilja avskiljd från de andra fångarna på Norrtäljeanstalten. I ett beslut står:
"Johansson är rädd för sin egen hälsa då han enligt egen uppgift anses som avvikande och udda samt blivit kallad golbög. De andra intagna tycker att han pratar för mycket med personalen och uppträder avvikande. Samtal har förts med Johansson och hans rädsla känns äkta."
Under tiden i fängelse har Kim Johansson gjort sig skyldig till upprepad misskötsamhet. Det har resulterat i 34 formella varningar, huvudsakligen för arbetsvägran men även på grund av exempelvis otillåtet tablettinnehav.
I början av hennes fängelsestraff sammanställde Kriminalvården en riskprofil som bedömde att risken för att Kim Johansson skulle göra sig skyldig till hot och våld var hög.
"Av särskild vikt bedömdes bland annat vara att brottets art, intresset för vapen, krigföring och sprängämnen, hens personlighetsmässiga fungerande med bristande känslomässiga resurser, oflexibelt tankemönster, en sårbarhet för stress och svårighet i socialt samspel", står i riskprofilen.
Johansson kan bli villkorligt frigiven från fängelse den 24 januari 2020.