Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Khader Amiri jagas för mord på sin 16-åriga fru

Khader Amiri, 40, mördade sin 16-åriga fru, begravde henne under mossa och flydde landet, enligt misstankarna.
Foto: Polisen

Khader Amiri, 40, mördade sin 16-åriga fru, begravde henne under mossa och flydde landet, enligt misstankarna.

Flickan ska ha inlett en relation med en jämnårig pojke, enligt uppgifter.

Amiri jagas över hela världen – nu hoppas åklagare att han kan gripas.

– Det finns uppgifter om var han kan befinna sig, det gör det, säger åklagare Tomas Malmenby.

En kvinna var ute och gick med sin hund i Hökarängen i södra Stockholm när upptäckten gjordes. I ett skogsparti låg en 16-årig flicka, död. Enligt uppgifter från platsen stack en arm upp ur marken – flickan hade begravts under mossa.

Fyndet gjordes i slutet av maj 2016 och polisen inledde direkt en förundersökning om mord. Inledningsvis kunde polisen inte identifiera den döda flickan, men när det gjorts visade det sig att hon varit försvunnen sen två månader.

Den 22 juni 2016 häktades en man i sin frånvaro, misstänkt för mordet: Khader Amiri, nu 40 år gammal.

– Vi kommenterar inte vilken relation de har haft. Vi nöjer oss med att säga att de kände varandra sedan tidigare. Vi stannar där, sa Daniel Edlund, utredningsledare vid roteln för grova brott, då.

Flickan hittades delvis begravd i skogspartiet.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Uppgifter: Khader Amiri gift med flickan

Enligt uppgifter var flickan dock gift med den misstänkte mördaren, som är 22 år äldre. DN har skrivit att det fanns en hotbild mot flickan, som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan hösten 2015. Flickan ska "formellt sett" ha varit gift, men ska ha haft en relation med en jämnårig pojke från Afghanistan, enligt DN.

Åklagare Tomas Malmenby har också uppgifter om att Amiri och flickan var gifta, men det är inget han vill gå in på ytterligare.

– Jag vill inte gå in och kommentera det, vi har sådana uppgifter, och vi har uppgifter om tänkbart motiv. Men jag vill inte gå in nu och kommentera i vilken uppfattning vi vet saker och inte, säger Malmenby.

Malmenby vill inte heller gå in på vad bevisen mot Khader Amiri består i, men han säger att det handlar om starka bevis.

Poliser arbetar på platsen där flickan hittades död våren 2016.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Kan få tag på honom"

Khader Amiri är medborgare i Afghanistan och kom till Sverige sommaren 2012. Han är folkbokförd i Jönköpings län i Småland. I april 2016, en månad innan den 16-åriga flickan hittades död, kom dokument om ansökan om äktenskapsskillnad in till tingsrätten. Dokumenten handlade om Khader Amiri och en annan fru.

Amiri misstänks ha lämnat Sverige kort tid efter mordet, och är internationellt efterlyst. Nu hoppas åklagare på ett genombrott i jakten på den misstänkte mördaren.

– Det finns uppgifter om var han kan befinna sig, det gör det. Vi har försökt få tag på honom ett tag, han är ju internationellt efterlyst sen lång tid, säger åklagare Malmenby som inte vill gå in närmare på uppgifterna.

– Det kan vara så att vi får tag på honom snart.

Vet inte hur han ställer sig till misstankarna

Frida Wallin är Amiris försvarare, utan att ha träffat honom.

– Jag vill veta hans inställning till det här. Jag har ingen aning om hur han ställer sig till det som påstås, sa hon i samband med häktningen.

Advokat Frida Wallin är Amiris försvarare: "Jag känner inte till var han befinner sig och har ingen uppgift heller om hur han ställer sig till misstanken", skriver hon i ett mejl.
Foto: Advokatfirman de Basso

Nu, mer än ett och ett halvt år efter att flickans kropp hittades, har Frida Wallin fortfarande inte hört av sin klient.

"Jag känner inte till var han befinner sig och har ingen uppgift heller om hur han ställer sig till misstanken", skriver Frida Wallin i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.