Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Khader Amiri får sin dom för mordet på frun Marzieh

Khader Amiri, 41. Foto: Polisen / Polisen

Khader Amiri, 41, vägrade släppa kontrollen över sin unga hustru Marzieh.

Han mördade henne när hon träffat en ny pojkvän.

Nu har domen fallit vid Södertörns tingsrätt: 18 års fängelse och livstids utvisning.

Marzieh Amiri sågs vid liv den 17 mars 2016. Det var sista gången. Över två månader senare hittades hennes kvarlevor i ett kärr i Hökarängen, några hundra meter från hennes hem.

Polisutredningen har hela tiden kretsat kring hennes äldre make: Khader Amiri, 41.

Enligt åtalet var det han som ströp henne samma dag hon försvann och sedan gömde kroppen.

Bakgrunden: Khader Amiri kom till Sverige med sin hustru 2011 men återvände tre år senare till Iran för att skaffa sig ytterligare en fru.

Det blev Marzieh Amiri. Efter giftermålet kom också hon till Sverige. Hon registrerade som 16 år gammal men senare uppgifter tyder på att hon snarare var 19.

Flydde utomlands

Marzieh placerades på ett HVB-hem i Stockholm och äktenskapet med Khader Amiri var bara känt i en mindre krets. I Sverige fick Marzieh jämnåriga vänner och en pojkvän – men Khader Amiri vägrade släppa greppet, enligt uppgifter i mordutredningen.

Hennes sista dag i livet ska han ha ringt henne 200 gånger. När Marziehs kropp hittades i kärret riktades misstankarna snart mot hennes make.

Den 22 juni 2016 häktades han i sin frånvaro och blev internationellt efterlyst. Två år senare greps han utanför Irans huvudstad Teheran och utlämnades därpå till Sverige.

I januari var utredningen mot honom färdig och ett mordåtal väcktes. Efter rättegången förklarades han skyldig av tingsrätten och skickades på en rättspsykiatrisk undersökning. Där kom experter fram till att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Och nu meddelar Södertörns tingsrätt att han döms till 18 års fängelse och livstids utvisning.

”Vid den bedömningen har tingsrätten bland annat beaktat att kvinnan var mycket ung och befunnit sig i utsatt situation”, skriver tingsrätten bland annat.

– Åklagaren hade gjort gällande att mannen haft ett hedersmotiv till mordet, men tingsrätten har inte ansett att det går att dra en sådan slutsats av den utredning som lagts fram”, säger rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Mördarens hemliga liv med unga fruarna