Lena Gustafsson blev vittne till när Kerstin Lång, 75, hotades med pistolLena Gustafsson blev vittne till när Kerstin Lång, 75, hotades med pistol
Lena Gustafsson blev vittne till när Kerstin Lång, 75, hotades med pistol

Kerstin, 75, skenavrättades när hon var på Bingohallen

Publicerad

Beväpnade rånare slog till mot Bingohallen i Norrköping och hotade flera besökare till livet. Kerstin Lång, 75, fick ett pistolliknande föremål mot ryggen. Tillsammans med flera andra pensionärer tvingades dom ner på knä. 

– Pistolen klickade och sen sa han, jag laddar om! berättar hon. 

På ett ögonblick förvandlades söndagens bingokväll till en mardröm för flera av klubbens stående besökare. Strax före åtta på söndagskvällen fick polisen in larmet om att ett rån inträffat på Bingohallen vid Slottsgatan i Norrköping. Det var just när bingon avslutats och de flesta hunnit lämna lokalen som en man plötsligt stod i entrén till lokalen. 

– Jag bad honom vänligt, att nu får du gå hem. Pang sa det bara, så knuffades jag in med huvudet i betongväggen, berättar en av klubbmedlemmarna.  

Mannen som knuffades in i betongväggen skadades lindrigt i pannan och på armbågen och var den enda som kom till fysisk skada vid rånet. 

– Konstigt nog mår jag bra psykiskt fast jag har inte sovit så mycket, berättar han. 

Strax före åtta på söndagskvällen fick polisen in larmet om att ett rån inträffat på Bingohallen vid Slottsgatan i Norrköping.

LÄS OCKSÅ: Bingohall utsatt för väpnat rån

 

Kerstin skenavrättades 

En av rånarna tog sig in i lokalen och började vifta med ett pistolliknande föremål. Kerstin Lång tillsammans med fyra andra kvinnor befann sig då i bingolokalen. 

– Han hade en pistol i handen och skrek åt oss att, lägg er på golvet annars skjuter jag! Jag har lite svårt att gå ner på golvet för jag är ju lite äldre. Då hörde jag att det klickade till och så skrek han, då laddar jag om och skjuter. Då försökte jag komma ner så gott jag kunde. 

– Tanken gick ju så här att, jag lever inte länge till alltså, berättar Kerstin Lång

Efter att den första rånaren tvingat ner kvinnorna, alla över 65 år, på golvet kom ytterligare en rånare in och stal pengar, en väska och två mobiler. 

– Det här rånet var onödigt brutalt, säger Thomas Månsson på polisen i Norrköping.

”Hör hans skrik”

Lena Gustafsson är med och arrangerar bingokvällarna. Hon lyckades gömma sig under ett bord men hörde hur hennes vän skrek av smärta då han kastades in i en vägg och såg även hur hennes mamma tvingades ner på marken. 

– Jag kryper bort och gömmer mig under ett bord. Jag ser hela händelsen och min mamma som låg där. Det var henne jag hade mest fokus på. Det här med pistolen har varit väldigt jobbigt att vara med om, men just att höra min väns skrik, det hör jag hela tiden, berättar Lena Gustafsson. 

Polisen kunde larmas till platsen kort efter händelsen men då var rånarna redan långt borta. Exakt hur mycket pengar de kom över är inte klart men det ska röra sig om några ”enstaka tusenlappar” enligt polisen. 

– Det här rånet var onödigt brutalt. Eftersom det finns en pistol och vi inte kan utesluta att det är en riktig så har vi rubricerat det som grovt rån, säger Thomas Månsson på polisen i Norrköping. 

Polisen kunde larmas till platsen kort efter händelsen men då var rånarna redan långt borta.

LÄS OCKSÅ: Här slår rånarna till mot bingohallen

 

Låter sig inte skrämmas

Att Kerstin Lång blev hotad till livet hindrar henne inte från att gå tillbaka till bingohallen. 

– Vi hjälper ju till och kokar kaffe, det har vi gjort i många herrans år. Vi har roligt ihop. Jag ska ner dit och spela i kväll. 

– Jag mår rätt så skapligt faktiskt. Lite skakad är jag men det har gått bra i natt och så, säger Kerstin Lång.  

Polisen har gjort en teknisk undersökning men har inga tydliga spår efter rånarna. Har du tips till polisen ring 114 14 och be att kopplas till polisen i Norrköping. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag