Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kastellanoss högg ihjäl man i bostadsområde mitt på dagen

Kristofers Kastellanoss söks i hela Sverige och är även internationellt efterlyst efter att ha flytt en fångtransport I Laxå.Foto: Polisen

Kristofers Kastellanoss, 25, högg ihjäl en man på förmiddagen, mitt på gatan i ett bostadsområde.

Åtta av knivhuggen gjordes i offrets hals – mördaren själv påstår att det var självförsvar.

Nu jagas Kastellanoss i hela världen efter att ha flytt en fångtransport.

Kvinnan som ringer SOS är uppjagad. Klockan är runt 10.40 en tisdag och utanför lägenheten såg hon just fyra män bråka – sen urartade det snabbt. En av männen höggs ner med kniv. Två av de andra sprang därifrån, en stannade kvar vid den skadade.

– Ja och så är det halsen han är stucken i. Halspulsådern typ, säger kvinnan till operatören.

En annan kvinna ringer också SOS.

– Tre män har bråkat och en har kniv och han, äh ... han gör någonting med kniven, de skriker men ...

Kvinnan: ”Han är död”

Den första kvinnan går ut på gatan och försöker hjälpa till att rädda den nerhuggne. Hon är i telefon med larmcentralen som meddelar att ambulansen är på väg. Hon svarar:

– Ja, sen han är död. Han andas inte.

På marken intill den blödande mannen ligger en stor, blodig kökskniv. En liten bit därifrån ligger ytterligare en kökskniv.

I polisens avrapportering framgår att platsen är så blodig att räddningstjänsten måste åka och spola av marken.

Det är i Tullinge, Botkyrka kommun söder om Stockholm, den 7 november 2017.

 

LÄS MER: Kristofers Kastellanoss internationellt efterlyst 

 

På marken intill den mördade mannen ligger en stor, blodig kökskniv.Foto: Polisen

 

Kastellanoss avslöjades av sina skador

Först antar polisen att mannen som stannat kvar vid den skadade – Kristofers Kastellanoss – bara har försökt hjälpa till att rädda offret. Men när skador på hans händer upptäcks grips han, misstänkt för mord.

Kastellanoss sätts i en polisbil, men han vill inte prata om det som hänt.

 

LÄS MER: Mördaren rymde från tre kriminalvårdare 

 

”När jag frågade honom om detta hur såren uppstått så sade han att han inte ville berätta om det heller”, skriver polisen i sin rapport.Foto: Polisen

 

”När jag frågade honom om detta hur såren uppstått så sade han att han inte ville berätta om det heller”, skriver polisen i sin rapport.

”Jag lyckas försvara mig själv”

Polisen får känslan att Kristofers Kastellanoss själv är gärningsmannen. I polisförhör på kvällen den 7 november 2017 erkänner Kastellanoss och säger att han agerat i nödvärn.

– Med kniv, jag har försvarat mig själv och det har lett till att personen blivit skadad, jag har blivit skadad, jag kan inte säga om någon annan har blivit skadad men jag vet nu att en person har gått bort. Och befinner mig egentligen i ett chocktillstånd. För jag har aldrig varit med om någonting sånt tidigare.

I förhöret säger Kastellanoss att han är förvånad över rubriceringen mord – han trodde det skulle bli dråp.

– Den första attacken var på mig. På mitt sällskap. Med kniv. Och på, jag lyckas försvara mig själv. Så lever jag i dag.

Kastellanoss beväpnade sig med kniv

I polisutredningen framgår att någon form av tumult uppstod i lägenheten i Tullinge, att bråket fortsatte utomhus – och urartade. Enligt uppgifter i utredningen ska Kastellanoss och ytterligare ett antal personer ha knivhotats av mannen som sen höggs ihjäl. Kastellanoss lämnade lägenheten och åkte hem till en annan man där han beväpnade sig med en kniv. När han kom tillbaka hade bråket flyttats utomhus.

”Någonstans uppstod en konfrontation. Klart är att Kristofers Kastellanoss och NN varit i handgemäng och att knivar har varit inblandade”, står i domen.

Kristofers Kastellanoss har erkänt de ”faktiska omständigheterna” – kort sagt att han högg offret med kniv och dödade honom. Men han menar att han agerade i nödvärn.

 

LÄS MER: Kvinnan såg fyra män utanför huset – tror att en var mördaren 

 

Mordoffret var också beväpnat, med en form av järnrör.Foto: Polisen

 

Tingsrätten: Kastellanoss visste att han skulle döda

”Kristofers Kastellanoss nödvärnsinvändning framstår i hög grad som en efterhandskonstruktion eller rationalisering i efterhand av det egna beteendet”, anser dock Södertörns tingsrätt.

Tingsrätten anser att de upprepade huggen mot offrets hals visar att Kastellanoss borde ha förstått att offret skulle dö.

”Kristofers Kastellanoss måste under misshandeln i vart fall ha förstått att det var praktiskt taget oundvikligt att NN skulle dö till följd av sina skador. Kristofers Kastellanoss har därmed haft så kallat insiktsuppsåt till NN:s död.”

Tingsgrätten skriver också att Kastellanoss direkt verkar ha ”ångrat sitt handlande”, varpå han stannade kvar och försökte stoppa blodflödet.

Den 5 april 2018 föll domen i Södertörns tingsrätt: Fängelse i 14 år för mord. Kastellanoss har överklagat domen till Svea hovrätt.

Nu jagas 25-åringen internationellt, efter att ha rymt från en fångtransport utanför Laxå i Örebro län på torsdagen.