Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärnfysiker högg ihjäl granne med 21 yxhugg

Polisens tekniker undersöker parkeringsplatsen efter att grannen huggits till döds med yxa.Foto: Polisen

40-åringen tyckte att grannarna i Tumba väsnades för mycket.

Konflikten eskalerade fram till december i fjol – då han högg en av grannarna till döds med 21 yxhugg på husets parkeringsplats.

Innan dess hade han följt grannens rörelser i två års tid genom en GPS-sändare som han monterat på underredet av hans bil.

Grannarna bodde vägg i vägg med varandra i bostadshuset i Tumba och hade hamnat i fejd.

I den ena lägenheten fanns en ventilationstekniker och hans sambo. 

I den andra: En kvinna och hennes 40-årige son, en universitetsutbildad kärnfysiker. De ansåg att grannarna var för högljudda och att de borrade och spikade för ofta.

Tidigt på morgonen den 7 december tog konflikten en våldsam vändning, när mannen i samboparet var på väg till jobbet.

Högg grannen framför vittnen

Flera vittnen har berättat för polisen hur de såg mannen ligga på parkeringsplatsen, skrikandes efter hjälp. Samtidigt satt 40-åringen över honom och delade ut hugg efter hugg med en yxa.

Flera grannar slog larm till polisen medan ett antal andra grannar sprang in för att avbryta förloppet. 40-åringen försökte då fly, men grannarna hann ikapp och kunde hålla kvar honom fram till att polis anlände.

Mordet skedde på en parkeringsplats i Tumba i december i fjol.Foto: Polisen

Under våldsförloppet hade den andre mannen fått så allvarliga skador att hans liv inte gick att rädda. Enligt åklagaren blev han mördad med minst 21 hugg.

Nu står 40-åringen åtalad för mord. I förhör medger mannen att han dödade grannen, men nekar till brott eftersom han menar att det skedde i självförsvar. 

”Jag blev besinningslös”

Den misstänkte fick själv skador från två knivhugg i samband med händelsen.

– Alltså jag blev besinningslös kan man säga när han angrep mig med kniven, säger 40-åringen i förhör.

– Alltså det... Det måste ha slagit slint i huvudet.

40-åringen står nu åtalad misstänkt för mord. Han nekar till brott och hävdar nödvärn.Foto: Polisen

Att han var beväpnad när han träffade grannen på parkeringsplatsen tidigt på morgonen menar 40-åringen är en slump. Han bar yxa eftersom han skulle gå ut och hugga en gran inför jul, påstår han i förhör.

40-åringens mamma, som han bor med, säger dock i förhör att de knappt firar jul och att de inte har haft någon gran sedan den misstänkte var barn.

Vid en husrannsakan i 40-åringens lägenhet har polisen hittat anteckningar med personuppgifter, registreringsnummer till fordon och uppgifter om arbetsplatser till flera olika grannar.

Följde grannens rörelser med GPS

I inledningen av mordutredningen tog polisen den mördade grannens bil i beslag. Bakom höger bakdäck gjorde man upptäckten – en GPS-sändare.

GPS-sändaren hittades monterad på underredet av grannens bil.Foto: Polisen
Hemma hos 40-åringen hittade polisen förpackningar och manualer till flera olika typer av GPS-sändare.Foto: Polisen

I förhör medger 40-åringen att det är han som satt dit sändaren.

– På grund av hotbilden.

40-åringen säger att han har haft GPS-sändare på grannens olika bilar under ungefär två års tid. Genom dem kunde han i realtid följa var fordonet befann sig.

– Ja alltså jag skickar bara ett kommando via telefonen. Då svarar den med sms.

Expressen har varit i kontakt med 40-åringens försvarsadvokat Rickard Johansson som avböjt att lämna någon kommentar i nuläget.