Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärleksparets uppbrott efter inmurandet av Madelene, 29

Madelene Ekfalk hittades död, ingjuten i ett 660 kilo tungt betongblock i november 2015.Foto: PRIVAT

I ett infekterat triangeldrama murade de tillsammans in tvåbarnsmamman Madelene, 29, i ett betongblock.

Efter domen för brott mot griftefriden har kärleksparets relation tagit slut.

– Jag har träffat en ny tjej, säger Jocke Pettersson, 33 – som nu väntar på Svea hovrätts dom.

En snara runt halsen. Inget mer än underkläder på kroppen.

Madelene Ekfalk, 29, hade varit försvunnen i tre månader när hon hittades – ingjuten i ett betongblock i skogen vid E4 i Upplands Väsby.

Försvinnandet hade föregåtts av ett triangeldrama mellan henne, en 33-årig man och en 30-årig kvinna. Mannen, Jocke Pettersson, hade ett öppet förhållande med kvinnan och träffade samtidigt Madelene.

Betongblocket där Madelene hittades ingjuten.Foto: POLISEN / POLISEN

Jocke Petterssons och Madelenes relation gjorde kvinnan rasande.

”Jag hatar henne, jag hatar er och all smärta ni gett mig", skrev hon i ett sms till Pettersson dagen före Madelenes försvinnande.

”Du vet hur dåligt jag mår av henne och ändå kan du inte släppa henne. Så då måste jag släppa dig om jag ska bli av med henne."

”Tack för allt älskling”

Den sista natten och morgonen tillbringade Madelene med Jocke Pettersson i dennes husbil, som stod parkerad i Upplands Väsby. Tre månader senare hittades hon ingjuten i betongblocket – bara meter från platsen där husbilen stått parkerad.

Jocke Pettersson.

Dagen för försvinnandet skickade den 30-åriga kvinnan, i motsats till de upprörda meddelandena hon skrivit en dag tidigare, ett kärleksfullt sms till Jocke Pettersson:

”Då ses vi när jag slutar :) Loves ju mest! Puss.”

En dag senare skickade hon en länk till en annons för cement, med ett tillhörande meddelande:

”Tack för allt älskling. Du är bäst. Puss!”

Dömdes till fängelse

Kärleksparet greps av polis strax efter att Madelenes kropp hittats. Jocke Pettersson anhölls misstänkt för mord – flickvännen för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling.

Mordutredningen lades senare ner i brist på bevisning och det hela slutade med att kärleksparet åtalades för brott mot griftefriden, gällande själva ingjutandet av Madelenes kvarlevor.

Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

I tingsrätten sa kvinnan om Jocke Pettersson:

– Han är en bad boy kan man säga, och har alltid varit.

Den 16 mars 2018 dömdes Petterson till fängelse i ett år och sex månader, för brott mot griftefriden och en rad andra ringa brott. Flickvännen dömdes till fängelse i ett år och två månader för medhjälp till brott mot griftefriden.

Domen överklagades kort därefter och har nu prövats i Svea hovrätt.

Bestämde sig för att köpa hund

Jocke Pettersson och hans flickvän träffade Madelene första gången våren 2013. Madelene hade just förlorat sitt jobb på en vårdcentral på grund av nedskärningar, berättar hennes mamma Susanne:

– Hon var ensamstående med två barn och en lägenhet med hög hyra. Hela hennes värld rämnade, och precis i det ögonblicket beslutade hon och barnen att skaffa en hund på prov. Ibland var inte besluten så bra, men de bestämde sig för att göra det.

Bilden togs i samband med fyndet.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

Genom en annons på Blocket hittade Madelene och hennes barn en hund som de kunde få låna på prov. Hundens ägare var Jocke Pettersson och hans flickvän.

– Från början var de bara någon form av vänner. De hjälpte henne med allt, de var jättehjälpsamma och de bjöd på mat och skjutsade henne hit och dit, säger Madelenes mamma.

"Hon var en helt vanlig tjej"

Efter ett tag inledde Madelene en romantisk relation med Jocke Pettersson, som hade ett öppet förhållande med sin flickvän.

– I början var han väldigt kärleksfull och pratade så fint. Han pratade helt enkelt omkull henne med kärlek, säger Susanne Ekfalk.

Rättsläkarens undersökning visade att Madelene hade extremt höga nivåer amfetamin i blodet när hon dog. Susanne säger att hennes dotter aldrig använde droger innan hon träffade Jocke Pettersson.

Till minne av Madelene, 29.Foto: ELIAS GIERTZ

– Hon var en helt vanlig tjej innan de träffades.

Susanne tror att Jocke Pettersson och hans flickvän gjort mer än att mura in hennes dotter. 

– Man håller på att bli tokig. Skulle de ha hittat Madelenes kropp och gjutit in den?

"Har inget med det där att göra"

Den 21 november inleddes rättegången i Svea hovrätt mot Jocke Pettersson och hans tidigare flickvän.

Petterssons advokat Sven Severin meddelar att försvaret lämnat in ny bevisning till hovrätten. Hittills okända fotografier ska nu styrka att den av paret inköpta betongen i själva verket använts till ett förråd – och inte för att gjuta in Madelene.

Jocke Pettersson.

Severin tror att både Jocke Pettersson och kvinnan nu kommer frias:

– Det hoppas vi. Vi är förhoppningsfulla inför en förhandling i hovrätten.

Kvinnans försvarare Björn Adolfsson:

– Hon är oskyldig, det finns inget annat att säga. Hon har ingenting med det där att göra överhuvudtaget, säger han.

Skadestånd och skärpta straff

Även Madelenes föräldrar och barn har överklagat tingsrättens dom och yrkar på strängare straff för Pettersson och kvinnan. De företräds av advokat Eva Andersson.

– Vi hoppas förstås att de blir dömda och tycker att de borde få maxstraffet, säger hon.

Familjen har även yrkat på 60 000 kronor i skadestånd för sveda och värk.

Madelene, 29.Foto: PRIVAT

– Vi har gjort det trots att det inte finns någon praxis för det när det gäller brott mot griftefriden. Men hade man inte hittat Madelenes kropp så hade ju familjen levt resten av sina liv i ovisshet, säger Eva Andersson.

– Syftet med att gjuta in henne tolkar jag som att det aldrig var meningen att hon skulle hittas.

Innan rättegången inleddes i hovrätten pratade Expressen med Jocke Pettersson. Han nekar fortsatt till brott och hoppas på en friande dom.

– Jag är lika angelägen som alla andra att någon ska ställas till svars. Oavsett om de sätter mig på griftefrid, eller någon annan, så är det någon som har tagit livet av henne. Hon har ju inte dött själv, ramlat ner i betongen, liksom, säger Pettersson.

Kärleksparet har brutit upp efter Madelens död

Efter Madelenes död har han förlorat sitt jobb, han och flickvännen har delat på sig och han har lämnat Upplands Väsby och gift sig med en ny kvinna.

– Vi har ganska bra kontakt, säger Pettersson om sitt ex.

– Vi har varit överens hela tiden. Jag vet att hon inte är inblandad, och hon vet att jag inte är inblandad. Det sabbade ju en hel del.

– Vi är fortfarande bra vänner. Men jag har träffat en ny tjej, och både flyttat från Väsby och gift mig.

– Vi har varit gifta i några månader. I somras var jag på semester med nya frun, dottern och min förra tjej. Vi tältade tillsammans och så.

Ni är fortfarande goda vänner?

– Jaja. Hon kommer bra överens med nya tjejen också. Det har liksom aldrig varit några problem, hon accepterar det och har gått vidare.

– Jag hoppas på en helt frikännande dom när det gäller griftefriden. Men griftefriden … blir jag frikänd och de hittar en person som gjort det, framförallt tagit livet av henne. För mig är det ett hån att dömas för griftefriden, för att de inte hittat något annat.

Den åtalade kvinnan avböjer att kommentera.

Svea hovrätts dom meddelas tisdag 11 december klockan 11.00.

 

Fallet Madelene – detta här hänt

Den 6 november 2015

Den 29-åriga tvåbarnsmamman Madelene försvinner. Kvällen och natten före försvinnandet tillbringar hon i den då 33-årige Jocke Petterssons husbil. Pettersson säger att Madelene åker därifrån på morgonen. Ingen säger sig ha sett henne i livet sedan dess.

 

Den 8 februari 2016

Madelene hittas död, ingjuten i ett betongblock med en snara om halsen. Betongblocket står ett kort avstånd från platsen där husbilen står parkerad vid tiden för försvinnandet. Polisen slår fast att betongblocket har gjutits på platsen och inte flyttats dit.

 

Den 16 mars 2018

Jocke Pettersson döms till fängelse i ett år och sex månader för brott mot griftefriden och en rad andra brott, däribland ringa narkotikabrott och ringa vapenbrott. Petterssons flickvän döms till fängelse i ett år och två månader för medhjälp till brott mot griftefriden.

 

Den 21 november 2018
Hovrättsförhandlingar inleddes I överklagandet av domen mot Pettersson och hans tidigare flickvän. Förhandlingarna sker i Svea hovrätt den 21-23 november 2018.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.