Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärlekshoten i fängelset: Betala – eller bli avslöjad

Anstalten Ljustadalen.Foto: PRESSBILD

Kvinnan och hennes fångvårdare hittade varandra i fängelset. Men med tiden upphörde de kärleksfulla orden – och i stället började hon kräva pengar.

Hotet: ”Annars kommer det ut i morgon i metoo och på anstalterna.”

Mannen betalade sammanlagt 327 000 kronor och valde sedan att gå i förtidspension.

Den 30-åriga kvinnan är en notorisk bedragare som i flera domar fällts för sammanlagt ett 30-tal olika fall av bedrägerier, bedrägeriförsök och utpressning.

Det var inom ramen för den brottsligheten som hon hamnade på en av landets kvinnoanstalter för att avtjäna ett fängelsestraff.

Där träffade hon den nu aktuelle fångvårdaren och de inledde en privat relation. I meddelandeloggar, som nu är en del av förundersökningen, finns kärleksfulla sms som de två har skickat till varandra.

I ett utbyte, när kvinnan hade permission, skrev fångvårdaren:

”Nu är jag i sängen. Sov gott. Dröm sköna drömmar. Många pussar över allt”.

"Önskar jag låg bredvid..."

Bedragerskan svarade:

”Jag önskar att jag låg där bredvid! Ja jag hoppas också det! Sov så gott då min NN! Pussar och kramar till dig”

Förra året ställde fångvårdaren upp och vittnade i en vårdnadstvist till kvinnans fördel.

I februari förra året ändrade kontakten karaktär. Kvinnan påstod då att en annan person hotade att avslöja deras otillåtna relation för Kriminalvården om fångvårdaren inte betalade.

Mannen hamnade i en utpressningssituation där flera olika påhittade personer krävde honom på pengar. Kvinnan har i efterhand erkänt i förhör att det hela tiden var hon som utpressade honom.

I ett av meddelandena:

"Inte du eller jag eller din arbetsgivare vill att detta ska komma fram."

I ett annat:

"Du måste svara annars kommer det komma ut i morgon i metoo och på anstalterna"

Fängelsechefen: "Oacceptabelt"

När polis och åklagare fick upp ögonen för fallet hade mannen fört över nästan 327 000 kronor till kvinnans konto.  Delvis i form av ren utpressning men även i form av lån som hon aldrig hade för avsikt att betala tillbaka, enligt åtalet.

I slutet av förra året valde fångvårdaren själv att berätta om sin privata relation med kvinnan för sin chef.

Enligt myndighetens regelverk är en sådan relation otillåten, och Kriminalvården inledde en utredning.

Den lades ner när mannen i dialog med arbetsgivaren valde att avsluta sin tjänst och gå i förtidspension.

– Att någon har en privat relation med en intagen. Det är helt oacceptabelt och så ska vi inte jobba. Det utreds generellt sett alltid, men i det fall att en anställd slutar, då har den yttersta konsekvensen redan inträffat, säger Cathrin Ahlgren, regionchef för Kriminalvården region Nord.

Hon är fåordig om de anklagelser, av sexuell karaktär, som kvinnan riktar mot fångvårdaren.

– Det är viktigt att det utreds och prövas i en rättsprocess, säger Ahlgren.

Kvinnans motanmälan

Kvinnan har erkänt omständigheterna för utpressningen – men har samtidigt gjort en motanmälan mot mannen. Hon menar att hon fått positiv särbehandling på anstalten men att fångvårdaren i gengäld krävt sexuella tjänster.

– Detta är absolut ingen kärlekshistoria. Det är en totalt obesvarad förälskelse från en mer än dubbelt så gammal man som borde vetat bättre, säger Tomas Pettersson kvinnans advokat.

I förhör får kvinnan frågor om varför ingen av den påstådda sexualbrottsligheten nämns i hennes och fångvårdarens chattloggar, där det i stället framstår som att de två är ett par.

Kvinnans svar:

– Det blev så. Jag var inne på anstalten, vad skulle jag göra?

Dessa anklagelser handläggs nu i en egen utredning. Den förundersökningen är i sin linda och fångvårdaren i fråga har inte delgivits misstanke.

– Det finns ett öppet ärende avseende sexuella övergrepp eller våldtäkt. Det ligger öppet och vi har inte kommit någon vart med det. Vi måste hålla nya förhör för att bringa klarhet i om något har hänt överhuvudtaget och om det i så fall är brottsligt, säger åklagare Mats Wihlborg.

Kvinnan har vid ett tillfälle tidigare dömts för utpressning efter att ha beskyllt en man med anklagelser om våldtäkt. I det fallet fälldes hon och domstolen konstaterade att man inte hittade någon grund till våldtäktsanklagelserna.

Se Brottscentralen 18 oktober:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.