Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kända twitter-polisen Viktor släpper ny bok

Polisen Viktor Adolphson ligger bakom Twitter-kontot YB Södermalm som har över 150 000 följare. 

Nu släpper han boken ”140 tecken ur verkligheten” som baseras på twittrandet. 

– Jag hoppas att den ska ge en bredd och förståelse till vad kontot har försökt uppnå, säger Viktor Adolphson i Expressens Brottscentralen. 

Viktor Adolphson jobbar som yttre befäl och ordningspolis på Södermalm i Stockholm. 

På det sociala nätverket Twitter driver han kontot YB Södermalm som i dagsläget har 156 000 följare. 

Skrev första tweeten för sju år sedan

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/1105833158937845761

Tillsammans med kollegan Johan Säfström skapade han kontot 2012.

– Vi blev ombedda av vår chef, Peter Ågren, som själv twittrade som IG-chefen. Han sa att ”nu ska ni berätta om livet på Södermalms gator för medborgarna, för det tror jag att de vill höra”. Han hade örat mot rälsen där. Och då var vi dumma nog att säga att vi kan göra det, inga andra befäl ville. Men vi tyckte att det var spännande, säger Viktor Adolphson i Brottscentralen. 

Vill att boken ska ge bredd och förståelse 

Nu ska det sju år långa twittrandet sammanfattas i en bok med passande titeln ”140 tecken ur verkligheten”. 140 är max antal tecken för en tweet. 

Boken har Viktor Adolphson skrivit tillsammans med Hans-Olov Öberg. 

– Det känns lite oväntat, men spännande så klart att det ska bli en bok av alla dessa tweets. Jag hoppas att den ska ge en bredd och förståelse till vad kontot försökt uppnå, vad syftet var när vi startade 2012. 

Viktor Adolphson om fördelarna med Twitter

Viktor Adolphson har upplevt många fördelar med att som polis finnas publikt på Twitter. 

– Man får en direktdialog med medborgarna, med politiker och journalister och kan lyfta problem som behöver komma upp på dagordningen. Men även berätta hur en polis vardag ser ut och inte bara om de spektakulära händelserna, utan även allt slit och släp i det lilla och små solskenshistorier och dråpliga saker som kan vara roliga att lyfta fram, säger han i Brottscentralen. 

Nedan ser du hela onsdagens avsnitt av Brottscentralen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.