Det var vid lunchtid den 20 november 2017 som en man sköts ihjäl efter en vild biljakt i Mariehäll i västra Stockholm. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIXDet var vid lunchtid den 20 november 2017 som en man sköts ihjäl efter en vild biljakt i Mariehäll i västra Stockholm. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Det var vid lunchtid den 20 november 2017 som en man sköts ihjäl efter en vild biljakt i Mariehäll i västra Stockholm.  Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Polisen undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen i Mariehäll i november 2017. Foto: / TT NYHETSBYRÅNPolisen undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen i Mariehäll i november 2017. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Polisen undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen i Mariehäll i november 2017. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Känd gängledare misstänks ha beställt mord i Mariehäll

Publicerad

Den 28-årige gängledaren sköts till döds efter en vild biljakt i västra Stockholm.

Nu har en annan utpekad gängledare häktats för att ha beställt mordet.

Sex personer sitter häktade sedan tidigare.

Vid lunchtid den 20 november 2017 sköts en man ihjäl efter en vild biljakt i Mariehäll i västra Stockholm. 

Ett vittne berättade för Expressen hur en person i den efterföljande bilen hängde ut genom bilrutan och sköt mot bilen framför.

Den 28-årige mördade mannen var ledare för Bredängsnätverket och var dömd för en skjutning år 2013 som uppges vara startpunkten för den långa, blodiga konflikten med det konkurrerande Östberganätverket

Sedan tidigare är sex personer häktade för inblandning mordet. Två personer är misstänkta för mord, fyra för medhjälp till mord. Bland de häktade finns tongivande personer i Östberganätverket. 

Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Och i slutet av förra veckan häktades en sjunde person, för anstiftan till mord. 

– Han har varit känd sedan länge i ärendet, men av taktiska skäl har man inte gripit honom förrän nu, säger åklagaren Carolina Frohm, som leder förundersökningen, till Metro.

– Bevisläget har stärkts nu mot slutet och därför har man ingripit, fortsätter hon.

Utredningen snart klar

Den häktade mannen är 30 år gammal och beskrivs i en dom i Södertörns tingsrätt som "den starka ledaren" för Östberganätverket. 

De flesta personerna i Östberganätverket bor i området kring Östbergahöjden. Precis som det konkurrerande Bredängsnätverket tjänar Östberganätverket främst pengar på narkotikahandel.

Gängkonflikten har enligt domen i Södertörns tingsrätt "tydligt visat på att nätverken inte är rädda för att ta till våldshandlingar för att styrka sin makt mot andra personer/nätverk".

Enligt Metro är mordutredningen nu snart klar, men åklagaren Carolina Frohm har ännu inte bestämt om hon ska väcka åtal eller inte.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag