Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan få rekordskadestånd – efter åtta år i fängelse

Brottscentralen träffar Esa Teittinen på Norrtäljeanstalten, han har suttit fängslad för mord i åtta år. Nu väntas han beviljas resning i Högsta domstolen. Foto: Amanda van Tol
Teittinens advokat Marko Tuhkanen. Foto: SUVAD MRKONJIC
Esa Teittinen intervjuas av Brottscentralens Li Rodziewicz på Norrtäljeanstalten under onsdagen. Foto: Amanda van Tol

I åtta år har Esa Teittinen suttit fängslad för mord på sin vän – men nu är han nära att beviljas resning i Högsta domstolen.

En granskning av fallet visar på flera allvarliga brister och om han släpps fri kan han beviljas ett stort skadestånd.

– Det rör sig om mångmiljonbelopp, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem.

– Jag vet att jag är oskyldig, jag tror inte någon har dödad honom, säger Teittinen. 

Esa Teittinen, 62, sitter fängslad bakom tjocka betongmurar på Norrtäljeanstalten.

I flera år har han försökt få resning i målet – och nu ser det ut att bli verklighet. 

Han kan vara nästa person i svensk rättshistoria att frias efter att ha dömts på felaktiga grunder. 

– Jag vet att jag är oskyldig, jag tror inte någon har dödad honom, säger Esa. 

Hittades död i badkar

Det var den 14 december 2009 som Esas vän hittades död i sitt badkar i Solna i Stockholm. Polisen misstänkte att han hade blivit dränkt – och att Esa låg bakom. 

Men Esa har hela tiden hävdat sin oskuld och uppger att han inte vet hur vännen dött. 

Enligt Esa hittade han vännen i dåligt skick i hans hem den aktuella dagen.

Hon ringer och är hysterisk och säger att han inte andas

En kvinna befann sig också på platsen.

– Han hade festat innan och satt i sängen. Han hade bajsat på sig och vi gick till badrummet. Jag skulle hjälpa honom att duscha och han bad mig hjälpa honom att raka sig, berättar Esa. 

Esa beskriver hur han försökte hitta magmedicin mot diarré men bestämde sig till slut för att gå till Apoteket. På vägen fick han ett samtal från kvinnan som var kvar i lägenheten – hon berättade att vännen låg livlös i badet. 

– Hon ringer och är hysterisk och säger att han inte andas. Först tänkte jag att han måste ha ramlat och slagit i huvudet säger Esa. 

Här på Norrtäljeanstalten sitter Esa Teittinen fängslad. Foto: ANNA HÅLLAMS

Testamente hittades i lägenheten

Sjukvårdspersonal kallades till platsen och bedömde att det var någonting misstänkt med dödsfallet – mannen hade för mycket vatten i munnen. Polis tillkallades och förhör hölls med både Esa och kvinnan. 

Polisen hittade även ett testamente i lägenheten. I testamentet framgick att Esa skulle få halva kvarlåtenskapen efter mannen och polisen började tro att han mördats för att Esa skulle få ut arvet. 2010 dömdes Esa till 15 års fängelse för mord.

– Jag har fått höra från mannen som gjort testamentet att min vän flera gånger sagt att han inte har någon kontakt med sina barn och att om han behöver någon hjälp så vänder han sig alltid till mig, berättar Esa. 

– Jag har inte i den vildaste fantasin trott att han skulle skriva testamentet till mig. 

 Men du kände han som hjälpte till med testamentet?

– Ja ja, jag känner honom. Han är jurist och läkare och har varit min läkare sen många år tillbaka. 

 

LÄS MER: Esa, 62, dömdes för mord – kan frias

 

Ingen teknisk bevisning från platsen 

Även om det funnits omständigheter som uppfattats som misstänkta i ärendet finns ingen teknisk bevisning mot Esa. 

Efter att utredningen granskats av experter har flera brister i utredningen pekats ut.

Polisen genomförde aldrig en brottsplatsundersökning på platsen, inga vittnen har sett Esa begå något brott, och trots flera obduktioner av kroppen har man inte kunnat konstatera någon dödsorsak. 

Dessutom menar experter att vattnet som hittades i bihålorna, och som den tidigare utredningen menade bevisar att mannen blivit dränkt, kan ha naturliga förklaringar.

Esa Teittinen väntas beviljas resning i Högsta domstolen efter att ha suttit i fängelse för mord på sin vän i åtta år. Foto: Amanda van Tol

Kan beviljas resning i Högsta domstolen

Även Dagens Nyheter har granskat fallet och experter från medicinalrådet har slagit hål på tidigare bedömningar av dödsorsaken. 

2014 ansökte Teittinen om resning men fick avslag. I höstas lämnades en ny resningsansökan in och i januari meddelade Riksåklagaren Anders Perklev att han inte motsätter sig resning.

– Vid en sammantagen bedömning kan jag inte komma till någon annan slutsats än att det är sannolikt att hovrätten hade frikänt mannen om de nya omständigheter som nu presenterats hade varit kända för domstolen, sa Anders Perklev då. 

Jag är inte arg men självklart är jag bitter på rättssystemet

Riksåklagaren har tagit hänsyn till nya vetenskapliga iakttagelser som lagts fram och uppgett att de försvagar hovrättens slutsats att mannens död orsakats av drunkning. 

– Riksåklagaren har sett på det med objektiva ögon och förstått de nya omständigheterna. All heder för det. Det är en lättnad och man får upp hoppet för rättssystemet, sa Teittinens advokat Marko Tuhkanen till Dagens Nyheter tidigare i år

Högsta domstolen väntas inom kort ta ställning till resningsansökan och då kan Esa komma att släppas direkt, något som Riksåklagarens besked pekar mot.

Advokat Leif Silbersky kommenterade fallet i onsdagens Brottscentralen:

– Det är en rättsskandal. Vad som är så konstigt är att det inte finns någon teknisk bevisning, och det finns ingen klar dödsorsak. Då ska man inte fälla en människa som man gjort i det här fallet.

 

Kan få högt skadestånd 

Snart kan Esa komma att få byta ut den gröna kriminalvårdsdressen mot sina egna kläder, kunna gå på stan och äta det han själv behagar. 

Om Esa frias från mordet kan det bli fråga om ett stort skadestånd säger rättsexpert Sven-Erik Alhem. 

– Det kommer bli en resning. Vi pratar om skadestånd i jämförelse med Kaj Linna-fallet, det rör sig om mångmiljonbelopp. Det är väldigt otäckt ur rättsväsendesynpunkt med flera fall på kort tid, säger Alhem.

Esa har dock inte tagit ut något i förskott.

– Jag är inte arg men självklart är jag bitter på rättssystemet att det kan gå till så här. Man ska inte börja dela ut pengarna innan man har fått dem, men mina föräldrar har dött så jag kommer sannolikt åka ut och långsegla i indiska oceanen, säger Esa om hur han ska använda ett eventuellt skadestånd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!