Kaj Linna om kärleken och kampen: ”Vågade inte berätta att jag var kär”

Kaj Linna.
Foto: Christian Örnberg
Kaj Linna.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Det har gått ett och ett halvt år sedan Kaj Linna frikändes och släpptes ur fängelset. 

Nu kommer hans självbiografi om kampen för frihet – men också om kärleken till spanskläraren Petra Wüllrich.

– Det blev problem eftersom jag var fånge. Jag vågade inte berätta att jag var kär, berättar han.

Boken är klar och ute i handeln när Kaj Linna tar emot i förlagets lokaler. Självbiografin har fått titeln "Besökaren" och skrivits tillsammans med författaren Theodor Lundgren. En bok om 13 mörka år i fängelse och om kampen för frihet men också om kärleken till Petra Wüllrich som han gifte sig med i somras.

De träffades när Kaj Linna skulle lära sig spanska i fängelset och hon var hans lärare. 

– Vi kände väl båda två att vi gillade varandras sällskap men det blev problem eftersom jag var fånge och det var inte lämpligt. Jag ville inte dra in henne i mitt liv. Det var inte schysst mot henne men det var jättejobbigt att sitta och plugga spanska med såna känslor.

Systern avslöjade kärleken 

Medan Kaj Linna tvekade gick hans syster bakom ryggen på honom och löste problemet – hon avslöjade för Petra att Kaj var kär.

– Jag vågade inte berätta att jag var kär men jag blev jätteglad. Hon löste det på ett bra sätt även om hon inte hade mitt tillstånd, berättar han.

Kaj och Petra blev ett par.

– Vi bestämde oss ganska fort att hon skulle säga upp sig. Då kunde vi umgås på ett normalt sätt. 


LÄS MER: Kaj Linnas skadestånd efter tiden i fängelse  


Fick 18 miljoner för förlorade åren 

I våras beviljades Kaj Linna ett stort skadestånd för tiden som frihetsberövad. Justitiekanslern beslutade att han skulle få 18 miljoner kronor för de 13 år han tillbringat i fängelse som oskyldigt dömd.

Men Kaj Linna säger idag att det inte var värt det. Han skulle inte välja att sitta i fängelse igen för de pengarna.

– Om jag kunde resa i tiden hade jag inte valt att gå i fängelse för 18 miljoner. Det fuckade upp hela mitt liv.

Nu engagerar han sig i andra fall där brottsdömda söker resning. Kaj Linna vill införa ett resningsinstitut i Sverige.

– Norge har ju löst det här, de har ett oberoende resningsinstitut. Att få resning innebär ju inte att man blir friad, det innebär bara att man får en ny prövning. I avvaktan på att våra politiker tar tag i det här och ser till att det blir ändring på det, har jag redan tjuvstartat. Jag är ett resningsinstitut i dag, kan man säga. Jag jobbar med enskilda fall, säger Kaj Linna. 


LÄS MER: Kaj Linnas nätverk – som hjälpte honom att bli fri  Bakgrund: KALAMARKSFALLET

Kaj Linna, som dömdes för ett rånmord i Kalamark utanför Piteå 2004, fick 18 miljoner i ersättning av staten i våras. Han bor numera på El Hierro, den västligaste av Kanarieöarna, och är nygift med sin spansklärare från fängelsetiden, Petra Wüllrich.


2004 utsattes bröderna Sune och Roger för ett våldsamt rån i Kalamark utanför Piteå. Sune hade legat bunden i två dagar när han hittades av hemtjänstpersonal – och ute i ladugården låg Roger mördad. Slagen till döds med en träpåk.


Året därpå dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Domen baserades till stor del på vittnet "Nils" uppgifter.


December 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linnas resningsansökan – den tredje i ordningen. Huvudskälet var att trovärdigheten hos vittnet "Nils" kraftigt ifrågasatts.


Den 30 maj, sista dagen av den nya rättegången, försatte Hovrätten för Övre Norrland Kaj Linna på fri fot i väntan på domen. Domen föll den 15 juni – Linna frikändes. 

Se Brottscentralen 18 oktober:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.