Kaj Linna släpps på fri fot – efter 13 år

Kaj Linna möttes av sin syster Carita Postma Kaukosalo.
Foto: / IZABELLE NORDFJELL
Kaj Linna har suttit i fängelse i 13 år.
Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson begärde att hans klient skulle släppas fri.
Foto: IZABELLE NORDFJELL/ TT
Kaj Linnas syster Carita Postma Kaukosalo hade med sig en cykel.
Foto: / IZABELLE NORDFJELL

Kaj Linna har släppts fri.

Efter nästan 13 år i fängelse beslutade hovrätten på tisdagen att släppa den tidigare livstidsdömde Kaj Linna i väntan på dom.

Morddömde Linna började gråta när han fick beskedet.

– Jag är glad. Ja … nu är det över, äntligen, sa Kaj Linna när han släpptes ut i frihet.

Nu ska han träffa sin flickvän och flytta till Kanarieöarna med den nya kärleken:

– Så snart jag kan.

Efter snart 13 år i fängelse som livstidsdömd mördare – nu har Kaj Linna släppts fri.

På tisdagen hölls sista förhandlingsdagen i den tre veckor långa rättegången i Kalamarksfallet där Kaj Linna återigen stått inför rätta för det brutala rånmordet. Han beviljades tidigare resning i fallet, efter att huvudvittnets trovärdighet försvagats.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson yrkade under sista rättegångsdagen på att Kaj Linna skulle släppas på fri fot i väntan på dom. Och så blev det.

När Kaj Linna kom ut, och möttes av sin syster Carita Postma Kaukosalo och pressen, sa han:

– Jag är glad. Ja … nu är det över, äntligen.

Vidare sa han att han nu ska hitta en biljett därifrån, och cykla under blå himmel.

– Jag känner mig som en vinnare. Det är en bekräftelse.

Kaj Linna: Har inget att dölja

På frågan vad Kaj Linna längtar mest efter nu, svarar han:

– Att komma härifrån.

På frågan hur han ska hantera det som hänt säger han:

– Så gott jag kan. Jag skyr inte offentligheten. Jag har ingenting att dölja.

Frisläppandet är dock inte ett friande, men det ses dom en indikation på att den slutliga domen, som kommer om ett par veckor, kommer vara just friande.

Kaj Linnas syster hade med sig en cykel, när hon mötte sin bror när han släpptes. Kaj Linna tog en kort cykeltur på den, inför journalisterna på plats.

Kaj Linna ska träffa sin flickvän

Hur var det att cykla?

– Ostadigare än jag trott.

Vad tror du om domen som kommer?

– Ja … det är väl inget snack om att det blir en friande dom. Alternativet skulle vara att man vill sätta ner det till ett tidsbestämt straff på 18 år.

Är du orolig?

– Nej.

Bland annat berättar Kaj Linna att han har en flickvän, som han nu ska försöka träffa så snart som möjligt.

När ska i träffas?

– Så snart jag kan, så snart vi kan.

Flyttar till Kanarieöarna med kärleken

Kaj Linna berättar vidare att han ska bosätta sig på Kanarieöarna tillsammans med henne, som han träffat under sin tid i fängelset.

Till Aftonbladet säger Linna:

– Jag har inget att hämta i Sverige längre. Men jag kommer säkert att återvända hit då och då, och svenskar kommer att besöka mig.

Den nya kärleken, som bor i Småland, jobbade på lärocentret och Kaj Linna säger till Aftonbladet att de "smälte ihop direkt".

– Hon har betytt otroligt mycket, inte direkt i processen men som en väldigt nära vän.

Hemliga telefonavlyssningar i bevisningen

Kaj Linna har suttit i fängelse 13 år. Han har hela tiden nekat till brott, och på sitt tredje försök i Högsta domstolen beviljades han resning i december förra året.

Flera experter, däribland polisprofessorn Leif GW Persson, tyckte redan då att Kaj Linna borde ha försatts på fri fot.

Men åklagare Jens Göransson menade att bevisningen räckte för att på nytt ställa Kaj Linna inför rätta. Stora delar av bevisningen har varit gammal, men inledningsvis stod också nya, hemliga telefonavlyssningar av åklagarens egna huvudvittnen i centrum.

– Om det blir en friande dom, då står vi där med ett olöst mord. Vad som händer i fortsättningen vet jag inte, säger Jens Göransson efter frisläppandet.

Kaj Linna själv säger, efter frisläppandet:

– Jag är övertygad om att det går att lösa, men då krävs det att man jobbar.


LÄS MER: Kaj Linna i stor intervju: "Tror jag är ganska bränd" 


Åklagaren: "Linna saknar alibi"

I sin slutplädering har åklagaren Jens Göransson lyft fram flera indicier som han menar pekar mot Kaj Linna som mördare, enligt NSD:s direktrapportering. Jens Göransson menar bland annat att Linna inte har alibi för mordkvällen, att han var i behov av pengar och att han hade ett blödande skavsår på foten morgonen efter brottet.

Dessutom bygger åklagaren sitt mål till stor del på huvudvittnet, som i rapporteringen kallats ”Nils”, som menar att Kaj Linna planerat en stöt mot bröderna i Kalamark. Det är dock huvudvittnets försvagade trovärdighet som låg till grund för resningen i Högsta domstolen.

Försvaret har också till stora delar riktat in sig på att undergräva och ifrågasätta huvudvittnets trovärdighet.

Rekordskadestånd kan vänta

Skulle Kaj Linna frias från misstankarna väntar sannolikt ett rekordskadestånd. Ingen som har suttit så länge i fängelse, 13 år, har tidigare beviljats resning. Joy Rahman, som friades för mord 2002, fick cirka tio miljoner kronor efter åtta år i fängelse.

– Det kommer absolut bli i paritet med vad Joy Rahman fick, det är ett bra riktmärke. Jag har mycket svårt att se att det skulle bli mindre än så, säger Fatima Addberger, kriminolog.

Tidigare stora skadestånd efter frisläppanden

Efter att ha avtjänat över 9 år släpptes en man 2012 – nu får han 12,6 miljoner kronor i skadestånd. Den 67-årige mannen dömdes till 14 års fängelse för upprepade våldtäkter på sin dotter. 

– Det går aldrig att värdera 9 år i fängelse, den tiden är ju förlorad för alltid, säger hans advokat Thomas Olsson.

Mannen dömdes 2002 mot sitt nekande för upp emot 200 våldtäkter på sin då minderåriga dotter under åren 1983–1990. Tingsrätten dömde honom till 10 års fängelse, ett straff som hovrätten sedan skärpte till 14 år.


Joy Rahman. Fälld 1994 för mord på en kvinna i Sätra i Stockholm, friad 2002. Satt åtta år i fängelse. Fick 10,2 miljoner kronor i skadestånd, varav 9 miljoner för lidande.


Grov våldtäkt Västmanland. En man i Västmanland fälldes 2001 för grov våldtäkt och sexuellt ofredande på en minderårig – och friades 2007. Mannen tillbringade 6,5 år i sluten psykiatrisk vård. Han fick 4,2 miljoner kronor i skadestånd.


Två män friades 2004 efter att ha suttit fängslade i tre år för sexbrott mot barn. Fallet togs upp i SVT-dokumentären "Fallet Ulf". Pappan som fälldes för att ha förgripit sig på sin dotter fick 2,4 miljoner kronor i skadestånd, den andre mannen fick 1,7 miljoner.


En man i Stockholm fälldes 1999 för mord på puben Broder Tuck i Stockholm året innan. Mannen frikändes 2001 efter två år och tre månader. Han 2 miljoner kronor i skadestånd.

Hur mycket pengar det handlar om för Kaj Linnas del är oklart, men 15-16 miljoner kronor är en summa som nämnts. Kaj Linna själv säger:

– Jag har ett liv att leva och jag behöver kunna göra det. Jag har ett liv att rädda, inte bara mitt. Det behövs lite pengar till det. Jag tror inte att någon skulle vilja gå igenom det jag gjort för en miljard.

Kaj Linna själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

– Jag tror inte någon skulle vilja byta det jag har fått gå igenom mot det som staten ska kompensera mig med, har Kaj Linna tidigare sagt i en intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.