En febersjuk Kaj Linna pressades av åklagaren i förhör i rätten på onsdagen. Foto: ArkivEn febersjuk Kaj Linna pressades av åklagaren i förhör i rätten på onsdagen. Foto: Arkiv
En febersjuk Kaj Linna pressades av åklagaren i förhör i rätten på onsdagen.  Foto: Arkiv
Han har väntat i 13 år på den här dagen, och så har han feber, konstaterade en besviken syster, Carita Postma, på åhörarbänken. Foto: Izabelle Nordfjell/ T / TT NYHETSBYRÅNHan har väntat i 13 år på den här dagen, och så har han feber, konstaterade en besviken syster, Carita Postma, på åhörarbänken. Foto: Izabelle Nordfjell/ T / TT NYHETSBYRÅN
Han har väntat i 13 år på den här dagen, och så har han feber, konstaterade en besviken syster, Carita Postma, på åhörarbänken. Foto: Izabelle Nordfjell/ T / TT NYHETSBYRÅN

Kaj Linna flydde landet efter Kalamarksmordet

Publicerad

En febersjuk Kaj Linna pressades av åklagaren i förhör i rätten på onsdagen.

Han berättade också om varför han flydde till Storbritannien efter mordet i Kalamark.

Svaret: han befann sig i chock.

– Om jag kunde ha gjort något mer förnuftigt? Kanske, säger Kaj Linna i förhör.

Rättegången mot Kaj Linna för mordet i Kalamark har de första två dagarna handlat mycket om huvudvittnets trovärdighet, hemliga telefonavlyssningar - och sjukdom.

Den överlevande brodern Sune Lindberg, 71, har inte kunnat höras efter att ha akut insjuknat och förts med ambulans till sjukhus. I stället fick hans målsägandebiträde läsa upp hans förhör från de tidigare hovrättsförhandlingarna, 2005.

Och han som står inför rätta för det brutala rånmordet, Kaj Linna, har haft feber. Det var på onsdagsmorgonen tveksamt om han ens kunde förhöras som planerat.

– Det är så typiskt. Han har väntat i 13 år på den här dagen, och så har han feber, konstaterade en besviken syster, Carita Postma, på åhörarbänken.

Foto: Izabelle Nordfjell/ T / TT NYHETSBYRÅN

Kaj Linna: "Vart vill du komma?"

Men Kaj Linna fördes trots förkylning och feber in i rättssalen på tisdagen, precis som tidigare med handfängsel och omringad av fyra personer från Kriminalvården.

Kaj Linna var för dagen klädd i blå kavaj, ljusblå skjorta och jeans. Det märktes att han var väl förberedd, men kämpade ändå med minnet.

– Jag vet inte hur man återger sådana här saker längre, för det är inte tvärsäkert. Men utifrån min uppfattning är det så här, inledde han förhöret.

Och just Kaj Linnas minne skulle åklagaren senare rikta in sig på. Vad gäller vissa detaljer skilde sig Kaj Linnas uppgifter under tisdagen från förhöret i hovrätten senast - för cirka 12 år sedan.

– Vart vill du komma med det här? frågade en irriterad Kaj Linna åklagaren när han blev ifrågasatt.

– Du får se så småningom, svarade åklagaren.

Kaj Linnas syster Carita Postma.Foto: Izabelle Nordfjell/ T / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Överlevande brodern: "Kaj Linna har gjort det här"

 

Förnekar kontakt med vittnet om bröderna

Domarna i tingsrätten och hovrätten grundade sig på ett huvudvittnes berättelse om att Kaj Linna ska ha planerat en stöt mot bröderna i Kalamark. Huvudvittnet ska enligt sina uppgifter ha tagit med Kaj Linna på den så kallade ”avvärjningsresan” till Kalamark dagen innan mordet.

Men huvudvittnets trovärdighet och uppgifter har ifrågasatts kraftigt. Därför beviljades också Kaj Linna resning i högsta domstolen.

En stor del av rättegången har därför handlat om huvudvittnets trovärdighet. Och Kaj Linna fortsatte i förhör neka till att han ens pratat om bröderna Lindberg eller Kalamark med huvudvittnet.

– Jag och *huvudvittnet* (reds anm) har aldrig pratat om Kalamark eller bröderna Lindberg vid något tillfälle, säger han.

"Då lever jag ett liv på flykt"

I början av polisutredningen 2004 ändrades fokus från den av Sune Lindberg utpekade mannen, i rapporteringen ofta kallad ”Bertil”, till Kaj Linna. Han hade då börjat resa söderut, via Stockholm och Gislaved till Amsterdam. Väl där säger han sig bli medveten om att han var misstänkt för mordet.

Då bestämde han sig för att hålla sig undan.

– Jag har väl förstått många år senare att jag då befann mig i chock, och undrat om jag agerade på rätt sätt. Om jag kunde ha gjort något mer förnuftigt? Kanske. Frågan är väl i sig rätt oviktig, men jag har funderat mycket på det. Så jag bestämmer mig för att försöka hålla mig undan, väl medveten om att jag är eftersökt hemma i Sverige, säger han.

– Där och då lever jag ett liv på flykt.

På torsdagen fortsätter rättegången med förhör av huvudvittnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag