Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaj Linna får 18 miljoner i skadestånd

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av JK.
Foto: Christian Örnberg
Kaj Linna är numera frikänd - men satt frihetsberövad i 13 år dömd för mordet i Kalamark 2004.
Foto: Christian Örnberg

Kaj Linna får 18 miljoner kronor i skadestånd av justitiekanslern. 

Det beslutades imorse. 

– Det är det högsta skadeståndet som har betalats ut i svensk rättshistoria, säger Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson. 

Kaj Linna är numera frikänd - men satt frihetsberövad i 13 år dömd för mordet i Kalamark 2004. Efter den friande domen i somras har Linna och hans advokat, Thomas Magnusson, talat om ett skadestånd på mellan 20 och 25 miljoner kronor. 

Nu är summan fastställd, enligt Linnas advokat.

– Det blir 18 miljoner kronor, säger Thomas Magnusson. 

Expressen når Kaj Linna per telefon:

Hur känns det?

– Det känns jättebra ju. Grejen är den att det är det här budet jag gav JK redan i september. Det var då hon började prata om preskribering och såna saker.

– Och nu går hon med på det budet och det känns jättebra, alla är nöjda och glada. Thomas Magnusson har gjort ett jättebra jobb.


Överenskommelsen blev klar på långfredagens morgon.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

LÄS MER: Kaj Linnas nya hem – en ö utan fängelse 

”Ingen anledning att vara missnöjd”

Hur gick det här till?

– Thomas Magnusson och Anna Skarhed hade ett samtal i morse som resulterade i att JK gick med på det bud jag kom med i september. Så jag har ingen anledning att vara missnöjd.

Är du alltså nöjd med det här beloppet?

– Ja, en stämningsansökan hade dragit ut på tiden. Och hade även kunnat innebära ränteförlust för mig.

Det är tio procent mindre än mina ursprungliga önskemål om att hamna på 20 miljoner.

Känns det inte som ett steg tillbaka för dig?

– Och nu går hon med på det budet och det känns jättebra, alla är nöjda och glada. Thomas Magnusson har gjort ett jättebra jobb.itt skadestånd. Med tiden kanske de här 18 miljonerna har växt till 20. Det fanns två saker att välja på. Antingen stämmer jag staten eller så accepterar jag 18 miljoner. Vid en stämning hade ett domslut säkert varit två år bort. Nu är det i –stället upp till mig att få pengarna att växa. Då har jag bidrag till kompensationen på ett sätt också.


LÄS MER: Kaj Linnas nätverk – som hjälpte honom att bli fri 


Kaj Linna i Kalmar i somras.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Jag är vilse just nu”

Vad ska du använda skadeståndet till?

– Jag är väldigt vilse just nu. Känns inte som jag har något förtroende för värdepappersmarknaden. Titta på aktiemarknaden hur den beter sig. Så det är mer naturligt att titta på fastigheter för min del.

Är du lättad?

– Absolut, det känns som att jag slipper en massa onödigt arbete i framtiden. Nu kan jag lägga det här bakom mig. Inte det som har hänt utan själv skadeståndsprocessen. Den är över, den är slut.

Kom det som en överraskning?

– Lite grann som en överraskning. Jag visste att JK hade två saker att fundera på. Det andra hade varit en krångligare väg för henne. Jag tycker att hon har fattat ett bra beslut.

– För att citera mig själv ett år tillbaks i tiden. Du har suttit så här många år och då ska du få så här mycket pengar. Jag har inte sett de tarifferna för de som har suttit i tretton år. De finns inte.

Det är en annan dimension och det tror jag att JK har insett.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska åka ut och bygga en stentrappa. Det blir mitt sätt att fira.

Kommer du fira på något annat sätt?

– Nej, jag är glad och visst är det värt att fira. Men annars är det en helt vanlig dag här på El Hierro.


LÄS MER: Kaj Linna får miljoner i skadestånd – i förskott


”Gentlemen's agreement”

Överenskommelsen blev klar på långfredagens morgon. 

– Det har vi tagit i hand på med justitiekanslern. Hur och vilka argument vi använt i den här diskussionen vill jag inte avslöja. Det är en gentlemans agreement  Förhandlingarna har skett i slutna rum mellan JK och Kaj Linna, säger Linnas advokat Thomas Magnusson. 


Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

LÄS MER: Det här dömdes Kaj Linna för 


Saknades teknisk bevisning

Bakgrunden till den friande domen av Kaj Linna var att det inte fanns någon teknisk bevisning mot Kaj Linna, men däremot ett vittne som pekade ut honom. Vittnet har berättat att han skulle ha tagit ut Kaj Linna på en bilfärd till Kalamark dagen före rånmordet för att övertala honom att inte genomföra brottet som Linna, enligt vittnet, planerade.

När polisen dokumenterade trafiken från vittnets mobil visade det sig att han inte alls befunnit sig i Kalamark den dagen som han påstod. Trots detta användes hans vittnesmål.

JK: Väntar på det skriftliga

Justitiekanslern bekräftar att man varit i kontakt med Linna och hans ombud under morgonen.

– Jag kan inte bekräfta, för det finns inget påskrivet papper. Men ja, det är en nivå som vi har lämnat ett besked om skulle kunna vara acceptabel från vår sida. Jag väntar tills vi har fått in något skriftligt från Kaj Linna och hans advokat innan jag vill bekräfta, säger Anna Skarhed, justitiekansler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.