Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre misstänkta terrorister kvar i häktet

David Idrisson, 46. Åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Var den som köpte kemikalierna som åtalet gäller. Åtalas också för ringa narkotikabrott, efter att polisen hittat 49 gram cannabis i hans bil. Nekar till anklagelserna om terrorbrott.
Foto: Polisen
Bakhtiyor Umarov, 30. Åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. Propaganda för Islamiska staten har hittats i hans telefon och dator. Han har erkänt att hans röst hörs i en propagandavideo för IS. Nekar till anklagelserna om terrorbrott.
Foto: Polisen
Atabek Abdullaev, 39. Åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. I hans dator och telefoner har Säpo hittat material som visar att han stöder Islamiska staten. I sociala medier har han lagt upp bilder på bland annat T-centralen och Mall of Scandinavia, vilket åklagare tolkar som tänkbara terrormål. Nekar till anklagelserna om terrorbrott.
Foto: Polisen

David Idrisson, Bakhtiyor Umarov och Atabek Abdullaev som misstänks för förberedelse till terroristbrott ska vara kvar i häkte.

Det meddelade Solna tingsrätt efter att rättegången i det stora terrormålet avslutats.

David Idrisson, 46, Bakhtiyor Umarov, 30, och Atabek Abdullaev, 39, har åtalats för förberedelse till terroristbrott i rättegången som avslutades under fredagen. Efter en kort överläggning beslutade tingsrätten att de ska vara kvar i häkte och att domen meddelas om tre veckor.

– Jag tycker att förhandlingen gick som planerat och det blev inte några större överraskningar, säger chefsåklagare Per Lindqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Han är nöjd med att de åtalade är kvar i häkte efter att rättegången avslutats men tycker inte att det går att dra någon slutsats om tingsrättens beslut i häktningsfrågan innebär att det också blir en fällande dom. Tingsrätten ska ha fortsatta överläggningar den kommande tiden.

Samtliga åtalade vill bli frikända och bevisningen har kritiserats för att vara tunn. Chefsåklagare Per Lindqvist tycker dock inte att det var möjligt att vänta längre med ett tillslag mot den misstänkta terrorcellen för att samla in mer bevis.

– Det är oerhört svåra avvägningsfrågor och man måste ha stor respekt för de avvägningar man ställs inför. Åtalet bygger på att det fanns en beaktansvärd risk för att något kunde hända och då kan man inte ta risken att ingripa för sent i syfte att skaffa bevis.

Misstänkta terrorister häktade i väntan på dom

David Idrisson står åtalad för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Han var den som köpte kemikalierna som åtalet gäller. Han nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Bakhtiyor Umarov står åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. Propaganda för Islamiska staten har hittats i hans telefon och dator. Han har erkänt att hans röst hörs i en propagandavideo för IS. Han nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Atabek Abdullaev står åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. I hans dator och telefoner har Säpo hittat material som visar att han stöder Islamiska staten. I sociala medier har han lagt upp bilder på bland annat T-centralen och Mall of Scandinavia, vilket åklagare tolkar som tänkbara terrormål. Han nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Åklagaren anser att förberedelse till terroristbrott motiverar ett fängelsestraff på åtta år. För de tre andra, som misstänks för terrorfinansiering, vill åklagaren få en dom på ett år i fängelse. Åklagaren vill också att alla sex utvisas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.