En butik rånades av maskerade och beväpnade personer på fredagen. Foto: LäsarbildEn butik rånades av maskerade och beväpnade personer på fredagen. Foto: Läsarbild
En butik rånades av maskerade och beväpnade personer på fredagen.  Foto: Läsarbild
Rånarna ska ha kört in i en SL-buss. "Det var väldigt omtumlande", säger en passagerare på bussen. Foto: LäsarbildRånarna ska ha kört in i en SL-buss. "Det var väldigt omtumlande", säger en passagerare på bussen. Foto: Läsarbild
Rånarna ska ha kört in i en SL-buss. "Det var väldigt omtumlande", säger en passagerare på bussen. Foto: Läsarbild
Två personer greps misstänkta för grovt rån. Foto: LäsarbildTvå personer greps misstänkta för grovt rån. Foto: Läsarbild
Två personer greps misstänkta för grovt rån. Foto: Läsarbild

Helikopterjakt efter väpnat rån i Stockholm

Publicerad

En butik i centrala Stockholm rånades av maskerade och beväpnade gärningsmän under fredagseftermiddagen.

Bara en halvtimme efter rånet greps två personer misstänkta för grovt rån. Under sin flykt körde rånarna in i en SL-buss och chauffören chockades.

– Det var väldigt omtumlande. Som tur var skadades ingen civil person, säger en passagerare som blev vittne till rånarjakten.

Enligt polisens uppgifter var det minst två maskerade rånare med pistolliknande föremål som slog till mot en butik på Norr Mälarstrand i Stockholm. Larmet till polisen kom klockan 16.59 på fredagseftermiddagen.

Efter tillslaget ska rånarna ha lämnat Norr Mälarstrand i en stor svart SUV i riktning mot Lindhagensplan. Enligt polisen kom ingen i personalen till skada.

Helikopter och patruller jagade rånarna

– Vi har patruller på objektet som är rånat givetvis. Sedan har vi patruller ute i periferin. Helikoptern är på väg. Den startade från Arlanda, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisens ledningscentral.

Passagerare och chauffören på bussen mellan Liljeholmen och Årstaberg blev vittnen till rånarnas flykt och polisens jakt.

Rånarna ska ha kört in i en SL-buss i en uppförsbacke nära Liljeholmskajen.

– Vi satt på bussen och det var 30-väg för det är skola där. Det kom en mötande buss och då hör man hur någon slirar uppför hela den där backen. Man hinner reagera och undrar vad det är för dåre. Då ska han försöka ta sig emellan bussarna, som möter varandra, med en jeep eller vad det var, och då smäller han in i vår buss. Hans bil fick säkert mer stryk än bussen. Det blev en sån jävla smäll så folk blev chockade, men ingen blev fysiskt skadad, berättar ett ögonvittne och fortsätter:

– Sedan kör rånarna in i industriområdet precis före Årstaberg och försöker dumpa bilen, som jag förstod det. Men polisen är i rumpan på dem hela tiden. Det är kanske tio polisbilar, piketer och vanliga polisbussar.

Busschauffören chockades

Busschauffören var för chockad av rånarnas fräcka flykt och smällen mot hans buss så han kunde inte fortsätta sin arbetsdag.

– Alla passagerare fick promenera mot Årstaberg och det var då man såg fortsättningen av vansinnesfärden, men då stod det 15 polisbilar där och de hade fångat rånarna och packat in dem i bilar. Det var väldigt omtumlande. Som tur var skadades ingen civil person, säger vittnet, som såg att en av polisfordonen hade fått punktering i samband med rånarjakten.

Bara en halvtimme efter rånet stoppades de två gärningsmännen i sin flyktbil i Årsta i södra Stockholm. Enligt polisen greps två personer misstänkta för grovt rån.

– Det var bra vittnen som pekade ut bilen och riktningen. Där började det, säger Eva Nilsson efter gripandet.

Polisen hör personalen på brottsplatsen och ett antal vittnen till rånet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag