Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man erkänner mordet i Vetlanda

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

VETLANDA/STOCKHOLM. Den man som misstänks för mord och mordförsök på två kvinnor i Vetlanda har erkänt i förhör.

Kommunen kände till en ”oenighet” mellan den dödade och den gripne.

Mannens motiv uppges ha varit att en av kvinnorna, hans granne, spelade för hög musik, enligt Aftonbladet.

– Han är inte riktigt en social människa, berättar en av mannens släktingar.

Natten till tisdagen larmades polisen till ett serviceboende i Vetlanda i Småland där två kvinnor anträffades – den ena var svårt skadad och den andra var död. Det visade sig vara två unga kvinnor som utsatts för grovt våld.

En man i 25-årsåldern kunde gripas misstänkt för mord respektive mordförsök. Polisen uppger att mannen under förhör som hölls på tisdagskvällen gjort medgivanden.

– Han medger att han tagit livet av en kvinna och skadat en annan, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.


LÄS MER: Kvinnans gode man: ”Hon var snäll och omtänksam” 


Erkänner att han dödade sin granne

Enligt åklagaren är den misstänkte gärningsmannen och den ena kvinnan grannar. Den andra kvinnan var där på tillfälligt besök.

Aftonbladet skriver att motivet till mordet tros vara att mannen tyckte att kvinnan spelade för hög musik. Han ska då, enligt tidningens uppgifter som ännu är obekräftade, ha klättrat in genom kvinnans fönster och attackerat henne och den andra kvinnan med kniv.

Åklagaren Pernilla Törsleff vill inte bekräfta uppgifterna. 

– Vi kommer inte att gå närmare in på vare sig motiv eller närmare omständigheter i nuläget, säger åklagaren.

Angående mordvapnet säger Törsleff:

– Det finns uppgift om att ett tillhygge har använts. Det är det vi gått ut med.

Den mordmisstänktes försvarsadvokat Uno Karlsson säger att klienten lämnade en förklaring till sitt agerande i samband med förhöret där han erkände.

”Han reagerade på ljud i lägenheten”

– Det finns en mängd spekulationer om motivet, men jag kommenterar inte det, uppger Uno Karlsson.

Var det ett spontant erkännande i polisförhöret?

– Det var ett tydligt erkännande från hans sida att han bragt ena kvinnan om livet och skadat den andra. Sedan har han inte tagit ställning till åklagarens rubricering "mord" och "mordförsök", förklarar advokat Uno Karlsson.

Skadeläget för den skadade kvinnan, en anhörig till mordoffret, är för tillfället stabilt, men hon är kvar på sjukhus. Även kvinnan förhördes under gårdagskvällen.

En vän till den avlidna kvinnan säger till Aftonbladet att det förelåg en konflikt med den mordmisstänkte mannen som ska vara mycket ljudkänslig.

– Hennes granne har varit väldigt jobbig. Han har tagit något hårt tillhygge och slagit i taket när han hört ljud från ovanvåningen. Det räcker att man skrattar för att han ska reagera, uppger kvinnan.

Vetlanda kommun kände till en konflikt

Vetlanda kommun kände till att det fanns en konflikt, en ”oenighet”, mellan den nu döda kvinnan och den gripne mannen. Vård- och omsorgschef Marianne Karlsson beklagar det inträffade – men hon säger att kommunen inte gjorde ”något påtagligt” för att lösa problemet.

– Det är en servicebostad som är drabbad, en LSS-bostad. Man bor integrerad i ett vanligt boende, vi har vanliga lägenheter som de boende hyr. Det finns personal dygnet runt, säger Marianne Karlsson.

– Det är ett lugnt boende, alla har sina lägenheter och lever sina liv. Grannen kanske är ett vanligt, ordinärt boende.

Marianne Karlsson vill inte berätta några detaljer, men hon säger att de kände till att det fanns ”oenigheter” mellan den LSS-placerade kvinnan och mannen som bodde i en "vanlig bostad”.

”Det är inte rimligt”

– Mellan den här mannen och kvinnan som är avliden har det funnits vissa oenigheter, säger Marianne Karlsson.

När märkte ni det?

– Det kan dröja väldigt lång tid innan vi ser det, de lever sitt liv. I regel, om det är lite högljutt upptäcker vi det. Nu pratar jag generellt: Är det högljutt upptäcker vi det omgående, är det ännu allvarligare upptäcker vi det omgående. Är det bara lite dispyter i trappuppgången tar det längre tid, det är ju inte säkert att den enskilde brukaren berättar det för personalen.

Magnus Färjhage, kommundirektör, fyller i:

– Det man kan säga är att från att ha en vetskap om att det funnits en grannosämja, till att det skulle kunna bli ett mord, är en helt orimlig tanke och konsekvens. Det är inte … det är inte en rimlig tanke att det ska kunna bli en sådan konsekvens.

Kommunen har inlett en egen utredning om mordet och mordförsöket.

Släkting: Han var inte social

En släkting till den gripne mannen berättar:

– Han är en ganska lugn person, men han är inte riktigt social heller. Han brukar inte prata mycket med folk. Han är inte riktigt en social människa.

Att mannen nu är misstänkt för mord tycker släktingen låter konstigt. Han känner inte till några uppgifter om kan förklara dödsattacken.

– Han pluggade på högskolan hemma, så han är högutbildad. Det är det som låter konstigt … när jag hörde att han var misstänkt för brott. Det var helt konstigt, han är en ganska utbildad människa, så det var konstigt, säger släktingen.

På torsdagen begärde åklagaren mannen häktad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.