Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Josef" hjälpte polisen gripa gängman – får inte skydd

Josef berättar allt han vet för polisen och tror att han ska få personskydd för att han hjälpt utredarna. Foto: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON
Det hela startade när Josef började hotas av ett kriminellt gäng som krävde att han skulle betala en av sina vänners skulder. Foto: ROBERT BOMAN/BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

"Josef" hjälpte polisen att gripa en gängmedlem med kopplingar till en mordutredning.

Mot att lämna viktiga uppgifter skulle han och hans familj få ett nytt namn och skydd av polisen.

Så blev det inte, enligt Uppdrag granskning. 

– Jag ångrar att jag inte bandade när jag träffade polisen. Jag vet inte vad som är värst – hotet från buset eller likgiltigheten från polisen, säger han i Uppdrag gransknings reportage.

För bara några år sedan bodde Josef, som egentligen heter något annat, i en villa med sin hustru och deras barn. Han hade jobb och tjänade bra. I dag bor han i sin bil och flackar runt på vägarna, utan möjlighet att träffa sin familj.

Det hela startade när Josef började hotas av ett kriminellt gäng som krävde att han skulle betala en av sina vänners skulder, berättar Uppdrag granskning. Josef fick hembesök, hotades på telefon och fick sms om att gänget visste var hans familj fanns.

I programmet berättar han att han betalde men att han ångrar det i dag, men att man är "sårbar när ens barn dras in".

Skulle få skydd

Men kraven fortsatte. Nu ville gänget ha mer pengar, men Josef kunde inte betala summan. När gänget på nytt ger sig på hans familj väljer Josef att polisanmäla, enligt Uppdrag granskning. 

Först när en utredare på grova brott upptäcker att gänget kan ha kopplingar till en mordutredning hör polisen av sig till Josef. 

Josef säger att han, utredaren och polisens personskyddsgrupp har ett möte där han får veta att han mot att lämna uppgifter om gänget erbjuds personskydd, en ny bostadsort och efternamn. Han får förtroende för poliserna som säger att de tycker att han är modig.

Josef berättar allt han vet för polisen och tror att han ska få personskydd för att han hjälpt utredarna. Men i stället får Josef veta att polisens avdelning för personsäkerhet säger nej till att skydda honom, enligt Uppdrag granskning. 

Tipsade polisen

På omvägar får Josef veta att ett brott ska begås av en av gängmännen. Han hör på nytt av sig till utredarna på Grova brott som med hjälp av Josefs tips kan gripa mannen.

Josef räknar nu med att polisen ska ge honom det skydd han blivit lovad. 

– Men nu får jag inte tag på dem och numret till min kontakt fungerar inte längre. Det är helt tyst, berättar han i Uppdrag granskning. 

När Josef ringer de nummer han fått till kontakten på personskyddsgruppen går en signal fram, därefter hörs en automatisk röst säga:

"Numret du ringt kan tyvärr inte nås för tillfället. Var vänlig försök senare".

Datumen för gripandet och Josefs tips till polisen stämmer överens och Josef har sparat delar av mejlkontakten med polisen. Men exakt vad har polisen egentligen lovat Josef och hans familj?

För att ta reda på det uppmanas Josef att begära ut sitt eget personskyddsärende hos polisen. Samtidigt fortsätter hoten mot honom att strömma in.

Tiden går utan att Josef får något svar på sin begäran till polisen.

Utredaren: "Gjort vad du kan"

Josef ringer därför den kvinnliga utredare som var med på mötet med personskyddsgruppen. Hon minns också att Josef skulle få skydd om han lämnade in uppgifter till polisen.

– Jag förstår att du är besviken, du har lämnat en massa uppgifter och du har namngett, och sen blev det ingenting. Jag tycker ju att du gjort vad du kan göra, säger hon.

Till sist får Josef ut handlingarna i sitt ärende, men bladen är tomma. Polisen har valt att sekretessbelägga det mesta, trots att det är Josef själv som begärt ut sitt ärende. 

Den anonyma polischefen som Uppdrag granskning intervjuar menar att de aldrig lovar individer specifika åtgärder innan en riskanalys är färdig. Att uppgifterna i personskyddsärendet är sekretessbelagda beror bland annat på säkerheten för individen.

– Men uppgifterna kan även beröra andra ärenden eller riskerar att avslöja våra arbetsmetoder. Jag förstår att han kan uppfatta det som ett problem, men vi har gjort en sekretessprövning som vi gör i alla ärenden, säger hon.

"Borde spelat in polisen"

I efterhand tycker Josef att han varit godtrogen. Han skulle aldrig ha betalat pengarna som gänget krävde, men samtidigt tror han inte att det gjort någon skillnad om han gått till polisen direkt.

– Jag ångrar att jag inte bandade när jag träffade polisen. Jag vet inte vad som är värst – hotet från buset eller likgiltigheten från polisen.

Uppdrag gransknings reportage "Personskydd" finns att se i SVT Play.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!