Johanna Möller är skyldig, enligt tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENJohanna Möller är skyldig, enligt tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Johanna Möller är skyldig, enligt tingsrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Johanna Möller skickade själv ett brev till tingsrätten. Foto: TingsrättenJohanna Möller skickade själv ett brev till tingsrätten. Foto: Tingsrätten
Johanna Möller skickade själv ett brev till tingsrätten. Foto: Tingsrätten
Johanna Möller tillsammans med expojkvännen Mohammad Rajabi. Båda är skyldiga till mord enligt tingsrätten.Johanna Möller tillsammans med expojkvännen Mohammad Rajabi. Båda är skyldiga till mord enligt tingsrätten.
Johanna Möller tillsammans med expojkvännen Mohammad Rajabi. Båda är skyldiga till mord enligt tingsrätten.

Johanna Möllers sista desperata försök

Publicerad

Här är Johanna Möllers sista desperata försök att övertyga tingsrätten om sin oskuld. I ett handskrivet brev varnar hon domstolen – för att göra en "ny Kaj Linna."

Hon säger sig också ha mycket svårt för våld:

"Jag kan inte änns se film om dem slåss."

Tingsrätten har slagit fast att hon är skyldig.

Den rättspsykiatriska undersökningen är klar.

Experterna är eniga: Allt talar för ett långt fängelsestraff. 

Nu gör Johanna Möller en sista kraftsamling för att bevisa att hon i själva verket är oskyldig.

I ett tio sidor långt handskrivet brev radar hon upp sina egna hypoteser och förklaringar till vad som enligt henne egentligen har hänt.

"Jag kan inte änns se film om dem slåss", skriver Johanna Möller i sitt brev.Foto: SVEN LINDWALL

Brevet inleds:

"Innan Tingsrätten gör en ny Kaj Linna bör tingsrätten titta på bevisning. /Johanna Möller."

Hon hänvisar till det uppmärksammade fallet där Kaj Linna nyligen frikändes för rånmordet i Kalamark 2004 och väntas få ett rekordskadestånd.

Johanna Möller har tidigare vädjat till Kaj Linna om hjälp – men fått nobben. 

– Jag kan inte hjälpa henne men om hon är oskyldig kommer hon att få resning, sa Kaj Linna.

 

LÄS OCKSÅ: Johanna Möller – från skolflicka till mördare 

Hänvisar till stegräknare

Det tio sidor långa brevet från Johanna Möller innehåller en rad delar – gemensamt för alla är att hon sågar omständigheterna som enligt Västmanlands tingsrätt bevisar att hon är skyldig.

Första delen handlar om Aki Paasila. Han hittades i sjön Hjälmaren augusti 2015. Dödsfallet avskrevs först som olycka – men i själva verket beordrades han mördad av hustrun Johanna Möller, enligt tingsrätten.

Mohammad Rajabi – Arbogakvinnans tidigare pojkvän. Och, enligt tingsrätten, mordkompanjon.Foto: POLISEN

Möller själv fortsätter att hävda sin oskuld.

I brevet kritiserar hon bland annat kiselalgsbevisningen – halten av alger i Aki Paasilas lungor tyder enligt åklagarna på att han dog någon annanstans och sedan dumpades i Hjälmaren:

"Ena dagen kan det finnas noll alger o nästa dag en miljon alger", skriver Johanna Möller.

"(...) skrämmande att tingsrätten dömmer en person för mord utifrån ett litet prov, taget över ett år efter dödsfall", skriver Arbogakvinnan.

Möller: Vill inte se våld ens på film

"Åkl hypotes är inte rimlig."

Vidare undrar hon varför maken inte hade några märken på "vrister, armar och troligtvis ansikte" om han dränktes i en låda, vilket har varit en av åklagarnas hypoteser. Hon anser också att det skulle "krävas minst 4 vuxna män att hålla fast han i ben, armar, tvinga huvudet ner i lådan".

När det kommer till dödsattacken mot föräldrarna 2016 menar Möller att hon knappast kan ha kört till sommarstugan den kvällen: Hon kan nämligen inte se i mörker, hävdar hon och hänvisar till "optiker recept". 

Samtidigt menar hon att uppgifter från en stegräknare och bilens färddator visar att åklagarnas tidspussel inte håller.

Göran Möller mördades när han låg och sov i sommarstugan i Arboga sensommaren 2016.Foto: PRIVAT

"Polis är så taggade att finna bevis som binder mig vid brott att dem inte änns kontrollerar sitt egna material", skriver Johanna Möller senare i brevet.

Avslutningsvis anklagar hon flera av sina närmaste för att ljuga och säger att påståendet att hon bett sin dotter misshandla Aki Paasila är "helt sjukt". Johanna Möller avslutar sitt brev till tingsrätten med orden:

"Jag kan inte änns se film om dem slåss."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag