Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johanna Möllers liv bland Sveriges farligaste kvinnor

Johanna Möller dömdes av tingsrätten för att ha anstiftat mord på maken, mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma. Domen är överklagad, men om hovrätten går på tingsrättens linje kommer Möller att få lämna häktet där hon nu sitter – och föras till kvinnoanstalten Hinseberg. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om livstidsdomen mot Johanna Möller vinner laga kraft blir det fångtransport till anstalten Hinseberg.

Där väntar en inlåst tillvaro bland Sveriges farligaste kvinnor – och potta på natten. 

– Första intrycket när man kommer dit som nyintagen är jätteviktigt, säger en tidigare klient. 

Månaderna i häktet har förberett Johanna Möller för det hårda livet på anstalt. Men också brutit ned henne. Hon har suttit över ett år med restriktioner. Under tiden har hon haft mycket begränsad kontakt med livet utanför. Sedan i somras får hon träffa sina minsta barn utan polisövervakning, samt skriva och ta emot brev. Det har hon utnyttjat: 

"Att sitta häktad, inlåst i ett rum utan kontakt med någon förutom advokat är fruktansvärt, tortyr", skrev hon själv i brev till Expressen i höstas. 

– Hon har tyckt att det varit väldigt påfrestande att inte få träffa sina barn. Det är klart att det har påverkat henne väldigt mycket. Men som det är nu får hon reda på besöken av barnen i förväg och kan se fram emot dem, säger Amanda Hikes, Johanna Möllers advokat. 

Hur ser hon på att kanske placeras på anstalt framöver?

– Det är inget vi har diskuterat. Vi fokuserar på hovrättsförhandlingen och hur hon har det i sin nuvarande situation. 

En tuff miljö väntar Johanna Möller på kvinnoanstalten Hinseberg. Intagna hotar och mobbar varandra och det finns alltid någon som blir avdelningens "hackkyckling", enligt intervjuer med intagna som JO gjort. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

– Hon får titta på tv och läsa tidningar, det är en del tidsfördriv men det är ingen gemenskap eller kontakt med andra människor. Hon är fortfarande isolerad, säger Amanda Hikes. 

Familjen har brutit med Möller och hennes mamma berättade i tingsrätten att hon aldrig kommer kunna förlåta sin dotter. 

Lappar i lypsyl-korkar

När Arbogakvinnan och ex-pojkvännen Rajabi häktades sensommaren 2016 var hon desperat att nå ut till omvärlden. Hon lämnade lappar överallt och skrev ned klotter i duschrum där hon trodde att Rajabi skulle se det. På lapparna hade hon skrivit ned budskap till sina barn – och ömsom krävt, ömsom lirkat att de ska ljuga i förhör. 

I brev skrev hon att tiden i häktet är ”barnmisshandel i lagens namn”:

”Personal skriker på personer som mår dåligt. Jag hör dagligen hur mina ’grannar’ kastar sig mot dörr och väggar av ångest. Slutar de inte hotas de att bli isolerade. Yttrar man känslor kastas man in i strippade rum. Jag lever i en mardröm.”

 

LÄS MER: Johanna Möllers liv bakom galler  

 

Under tiden i häktet har hon ätit den antidepressiva medicinen Venlafaxin.

Möller dömdes av tingsrätten för att ha anstiftat mord på maken, för att ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma. Domen är överklagad och just nu pågår huvudförhandlingar i hovrätten. Om hovrätten går på tingsrättens linje kommer Möller att få lämna häktet – och föras till kvinnoanstalten Hinseberg.

Nya livet: Potta nattetid

Där väntar ett ytterst inrutat liv: De intagnas bostadsrum låses upp klockan 07 och låses 18.45. Vill man gå på toa då är man på vissa avdelningar hänvisad till en potta – eller att vänta på att bli eskorterad av vakter till korridortoaletten. 

På vardagarna är det enklare monteringsarbete eller studier. En timme per dag får kvinnorna vara utomhus på rastgården. 

"Jag lever i en mardröm”, skrev Johanna Möller i ett brev om tiden i häktet. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Att sitta inne är att vara ständigt påpassad och bevakad – särskilt förnedrande upplever intagna att det är när de måste lämna urinprov.

Då måste de intagna ta av sig sina kläder, snurra runt nakna och visa sina armhålor. Sedan måste de kissa – nakna – inför två vårdare. Får Johanna Möller besök när hon sitter på Hinseberg måste det anmälas i god tid innan - och väntetiden för ett besökstillstånd kan vara en och en halv månad lång. 

Intagna hotar och mobbar varandra, och det finns alltid någon som blir avdelningens ”hackkyckling”, enligt intervjuer med intagna som JO gjorde 2015. Samtidigt beskrivs personalen som oengagerad och att de varken ser eller hör vad som pågår.

En vanlig dag på Hinseberg

07.00 Uppstigning. Cellerna låses upp och frukost serveras.

08.30 Dagen börjar. De intagna jobbar med enklare montering eller växter i den park där vissa intagna har lov att arbeta. Vissa går i särskilda drogavvänjningsprogram.

12.00 Lunch. Fritt fram att ta en promenad på angivna platser. 

13.00 Arbete/programverksamhet.

16.30-17 Middag.

17 Fritidsaktiviteter. Det finns en gymnastiksal och ett större gym. Flera av de intagna ägnar kvällarna åt att läsa läxor eller sjunga i anstaltens kör. På kvällen finns det möjlighet för de intagna att sköta kontakten med anhöriga.

18.45 Inlåsningen påbörjas. Läggdags.

Källa: Adrian Russo, ställförerädande anstaltschef.

Svaghetstecken kan innebära utfrysning

Den som visar känslor kan få problem, enligt en kvinna som tidigare varit placerad på Hinseberg.

– Första intrycket när man kommer dit som nyintagen är jätteviktigt. Kommer man dit och tjoar och hejar och gör mycket liv av sig, och visar att man inte funkar på Hinseberg, så blir man direkt utesluten. Det man ska göra när man kommer dit är att backa tillbaka, se hur det funkar och sen får man förtjäna sin plats i ett gäng, säger en kvinna som tidigare suttit på Hinseberg.

Personer på Hinesberg som visar känslor kan få problem, enligt en kvinna som tidigare varit placerad på anstalten. Foto: OLLE SPORRONG

På anstalten meddelar man att Johanna Möller kommer att behandlas som vilken klient som helst.

– Det finns inga skillnader i hur klienter bemöts. Längden på utdömt straff kan dock innebära att klienter initialt placeras på olika avdelningar med olika verksamheter, säger Adrian Russo, ställföreträdande anstaltschef på Hinseberg. 

Vad väntar Johanna Möller på anstalten? 

– Samtliga klienter genomgår utredningar och kartläggning av vilka risker och behov som bedöms föreligga och utifrån dessa planeras insatser i syfte att minska risken för återfall i brott, säger Adrian Russo.

 

LÄS MER: Johanna Möllers bluff på psyket

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!