Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG

Johanna Möllers krav till Högsta domstolen

Publicerad

Morddömda Johanna Möller vill slippa sina restriktioner i häktet.

Nu har hon vädjat till Högsta domstolen – och skriver till Aftonbladet att hon "aldrig kommer förlåta åklagaren."

Men HD:s besked är tydligt: Nej.

I november börjar hovrättsprocessen mot Johanna Möller, som dömdes till livstids fängelse i Västmanlands tingsrätt. Enligt domen mördade hon sin pappa, försökte mörda sin mamma och anstiftade mordet på sin make Aki Paasila.

Möller har länge kämpat för att slippa restriktionerna hon belagts med i häktet. Nu tar hon ärendet till Högsta domstolen, enligt Siren.

I sin överklagan skriver Möllers advokat Amanda Hikes att "Högsta domstolen bör pröva hur länge en person kan vara ålagd restriktioner efter att tingsrättsdomen fallit", skriver Siren.

Själv skriver Johanna Möller i ett brev till Aftonbladet:

 

LÄS OCKSÅ: Nytt vittne träder fram mot Johanna Möller

Breven stoppas

"Åklagaren stoppar mina brev till min son. åklagaren ljög till hovrätten och skyllde på att jag skrev om brotten. jag har inte skrivit om brotten. Han har inte hört min röst på över ett år. Det är barnmisshandel i lagens namn. Jag kommer aldrig att förlåta åklagaren för det."

På måndagen har HD meddelat avslag. Johanna Möller får inget prövningstillstånd i högsta instans för restriktionerna.

Johanna Möller greps och häktades för ett drygt år sedan. Då hade hon redan gripits och släppts en vända – för att åka till Thailand på semester. Efter den resan åkte hon till Norge där hon mötte upp med Mohammad Rajabi, dåvarande pojkvän och nu meddömd mordkompanjon.

Avlyssnad i hemlighet

Under tiden i Norge avlyssnades Möller och Rajabi i hemlighet. I de inspelningarna – som utgör en del av bevisningen i målet – uppmanar Möller bland annat sin pojkvän att vara tyst.

Johanna Möller har haft restriktioner ända sedan hon häktades. I överklagan till Högsta domstolen nämner Amanda Hikes bland annat att Möllers försök att skriva brev till son "stoppats rutinmässigt."

Samtidigt har flera familjemedlemmar gjort klart att de inte vill bli kontaktade av sin morddömde släkting.

Förutom Johanna Möller dömdes även hennes dåvarande sambo Mohammad Rajabi till 14 års fängelse för mordet på hennes pappa Göran Möller och mordförsöket på hennes mamma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag