Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johanna Möllers desperata vädjan till Billy, 62: Ljug mig ut

I ett nytt brev försöker Johanna Möller få fängelsedömda Billy Hellström, 62, att ljuga för att få henne frikänd.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
"Om du hjälper mig ur fängelse hjälper jag dig med 100 000. Säg att du inte sagt något tidigare för att du inte ville säga att du hade ett vapen”, skriver Möller i brevet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL
Brevet som Johanna Möller skrev till Billy Hellström.
Foto: Privat
Enligt åklagaren kan Möllers brev vara en anstiftan till mened.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. På tisdag kommer domen i hovrätten dit hon och ex-pojkvännen överklagade.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Om du hjälper mig ur fängelse hjälper jag dig med 100 000.”

I ett nytt brev försöker Johanna Möller förmå fängelsedömda Billy Hellström, 62, att ljuga henne frikänd.

– Väldigt olustigt, säger Hellström, som förutom pengarna erbjuds Arbogakvinnans eviga tacksamhet.

Om bara några dagar faller hovrättsdomen mot Johanna Möller.

Billy Hellström, 62, har följt hennes fall. Han har själv stor erfarenhet av fängelsestraff såväl som rättspsykiatrisk vård efter ett liv med kriminalitet och drogmissbruk.

Nu försöker han ändra sitt liv, har hållit sig nykter i 18 månader och engagerat sig i en ideell organisation som slåss för drogfrihet och hederlighet.

För två veckor sedan skrev Billy Hellström ett brev till Johanna Möller, som sitter i häkte i väntan på hovrättsdomen.

– Jag skrev mest av sympati för att jag själv har suttit så lång tid i fängelse. Jag ville säga det och skrev att hon skulle "kämpa på". Så mycket mer var det inte, förklarar Billy Hellström.


LÄS MER: Johanna Möller vill gifta sig med sin pappas mördare 


Möller: ”Du träffade mig va?”

Svaret från Johanna Möller gjorde honom illa till mods.

Arbogakvinnan inleder brevet med att hävda sin oskuld.

Sedan levererar hon sitt mutförsök. Hon uppmanar Billy Hellström att hitta på uppgifter som skulle stötta hennes alibi för den 3 augusti 2016: Kvällen då hennes föräldrar attackerades i sommarstugan.

"Vad gjorde du 3/8-16? Träffade mig va, Eskilstuna 22.00 på Willys Kungsgatan. Du skulle ge mig en pistol men jag var inte där när du kom dit. Min son hade pratat med dig och bestämt plats när pistolen skulle levereras", skriver Johanna Möller i brevet som Expressen tagit del av.

"Om du hjälper mig ur fängelse hjälper jag dig med 100 000. Säg att du inte sagt något tidigare för att du inte ville säga att du hade ett vapen”.

För två veckor sedan skrev Billy Hellström ett brev till Johanna Möller. Men svaret han fick gjorde honom illa till mods.
Foto: Expressen TV

Erkände lögnerna i rätten

Syftet med Möllers muta är att stötta ett av hennes olika påståenden om vad hon gjorde medan pappan mördades. I polisförhör har hon sagt att hon åkte till Willys i Eskilstuna för att köpa en pistol, men att säljaren inte dök upp. Genom att ge Billy rollen som vapensäljaren försöker hon nu att ge historian nytt liv.

"Det är bråttom, Billy”, skriver Arbogakvinnan.

Några av de andra sakerna Möller påstått att hon gjorde samma tid: Var hemma och tittade på Youtube med sin son, satt i bil på väg mot Katrineholm, sålde sex i Kungsör eller köpte laktosfri frukost.

Under rättegången i Västmanlands tingsrätt erkände Johanna Möller att samtliga varianter är lögner.

– Polisen sa hela tiden att det måste komma fram ett alibi. Prestera ett alibi. Jag sa ”jag har inget alibi, Gud är mitt alibi”, sa hon. 

Brevet som Johanna Möller skrev till Billy Hellström.
Foto: Privat

”Hon vill ha alibi”

Billy Hellström tvår sina händer:

– Jag satt inlåst den 3 augusti 2016 och jag har aldrig träffat denna kvinna i hela mitt liv. Det känns väldigt desperat det hon håller på med. Jag blev lite skrämd, säger Billy Hellström.

Han uppfattade brevet som ett försök att manipulera honom.

– Jag tolkar det som att hon vill att jag ska ge henne ett alibi. Sedan vad hon har för syften, det vet man ju inte. Det är rätt snurrigt hela skiten.

Att betala någon för att delge polisen ett falskt vittnesmål skulle kunna vara brottsligt, uppger kammaråklagare Jessica Wenna som nyligen höll slutplädering i målet mot Johanna Möller och expojkvännen i hovrätten.

– Man kan tänka sig anstiftan till mened eller liknande. Då skulle man få titta på om det är straffbart i den formen. Det kan det vara, och det är ju något man skulle kunna utreda givetvis. Om det kommer till polisens kännedom så skulle de titta på det för att se om det är ett brott, säger Jessica Wenna.

Enligt åklagaren kan Möllers brev vara en anstiftan till mened.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Löftet: Evig tacksamhet

Straffvärdet för ett sådant brott är lågt jämfört med det Johanna Möller dömts för i tingsrätten: Mord på pappan Göran Möller, mordförsök på mamman och anstiftan till mord på maken Aki Paasila.

Billy Hellström tänker inte ha mer kontakt med Möller, som i brevet uppmanar honom att kontakta polis och medier.

– Varför ska hon blanda in mig, det känns väldigt olustigt. Aldrig i livet att jag skriver till henne igen, jag ska ta mig ur mitt straff och så är det bra så, förklarar Hellström som suttit i sluten psykiatrisk vård i snart 20 år, men nu har permission varannan dag.

Johanna Möller avslutar brevet till Billy Hellström med orden:

"Om du gör det här för mig Billy kommer jag för alltid vara i tacksamhetsskuld till dig. Många kramar Johanna."

Expressen har sökt Möllers advokat Amanda Hikes.


LÄS MER: Johanna Möller: ”Jag skriver en kokbok”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.