– Jag vill se hur det går att manipulera systemet, säger Johanna Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN– Jag vill se hur det går att manipulera systemet, säger Johanna Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
– Jag vill se hur det går att manipulera systemet, säger Johanna Möller. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Johanna Möller genomgår en rättspsykiatrisk undersökning på Helix i Huddinge. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENJohanna Möller genomgår en rättspsykiatrisk undersökning på Helix i Huddinge. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Johanna Möller genomgår en rättspsykiatrisk undersökning på Helix i Huddinge.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Johanna Möllers bluff på psyket

Publicerad

Johanna Möller sitter inspärrad på Helix och är mitt inne i en period av omfattande, psykiatriska tester.

För läkare har hon berättat att hon skulle kunna bli yrkesmördare och att hon har en medfödd hjärnskada.

I polisförhör skrattar hon och berättar att allt är en bluff:

– Jag vill se hur det går att manipulera systemet.

42-åriga Johanna Möller behöver hjälp för det är något fel på henne, hon är mentalt avstängd och hon skräms av vad hon skulle kunna vara kapabel till utan sina känslomässiga spärrar - att hon skulle kunna jobba som yrkesmördare utan att bli känslomässigt berörd. 

Det har hon själv berättat för läkare då hon genomgick en liten sinnesundersökning den 11 oktober förra året. Läkaren skrev att "hon medverkar väl i undersökningen och förstått dess innebörd". Rutan där det står att hon kan misstänkas ha en allvarligt psykisk störning, kryssades i.

Utförde socialt experiment

Då polisen någon vecka senare frågade henne om uppgifterna skrattade hon. Hon berättade att hon bara drivit med läkaren och gjort ett socialt experiment för att se hur lätt det var att lura systemet, och bli "kryssad". 

Vid undersökningen, som genomfördes vid den rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm, berättade hon även att hon har ett impulsivt beteendemönster och en medfödd hjärnskada. Dessutom berättade hon att hennes syster alltid stått i fokus och att hon själv varit illa omtyckt och förskjuten av båda föräldrarna. Förhörsledarna konfronterade henne med att hon i förhör sagt att hon varit "Prinsessan" i familjen. Johanna Möller korrigerade då uppgiften och menade att hennes pappa hade brytt sig om henne, men inte hennes mamma. 

 

LÄS MER: Möller svartmålar barnen i eget brev 

 

"Hon behöver söka hjälp"

Pappa Göran mördades och mamman skadades vid en attack i sommarstugan i Arboga den 3 augusti förra året. Vid rättegången sa mamman om Johanna Möller:

– Hon visar inga känslor. Jag tror inte att hon har några känslor. 

Johanna Möllers syster beskrev henne som impulsiv och manipulativ. På en direkt fråga från advokat Amanda Hikes, om hon trodde att Johanna Möller hade en diagnos, svarade hon:

– Jag har pratat med henne om att jag tror att hon har adhd. Jag tycker att hon behöver söka hjälp för att hon förstör sitt liv. Hon tar fel beslut med sitt liv. 

I rätten sa systern även:

– Jag uppfattar det inte som att hon har känslor på det sätt som jag har känslor. Hon är kall och beräknande. Hon säger vissa saker för att få vissa saker. Hon har en plan. Hon kan koppla på gråt när hon tycker att det behövs.

Psykundersöks på nytt

Johanna Möller har hela tiden nekat till brott, och under tiden i häktet har hon använt den antidepressiva medicinen Venlafaxin

Efter slutpläderingen sa Amanda Hikes:

– Hon har ändå hållit ihop det under de här förhandlingsdagarna. Hon har som hon har berättat fått medicin för att klara av förhandlingen. Nu är det skönt att det är över.

 

LÄS MER: Det la Johanna Möller alla pengar på

 

Amanda Hikes ville även att Johanna Möller skulle släppas ur häktet, men meddelade att hon inte hade motsatt sig att genomgå en RPU, rättspsykiatrisk undersökning. 

Rätten meddelade dock att det fanns övertygande bevisning om att Johanna Möller gjort sig skyldig till mord på pappan och mordförsök på mamman. Dessutom beslutade rätten att hon ska genomgå en RPU. 

Undersöks av psykteam

Hon får nu åter träffa läkare vid rättspsykiatrin, och undersökningen genomförs på Rättsmedicinalverkets enhet på miljardbygget Helix i Huddine.  

På anläggningen tillbringar den intagne den mesta tiden med att prata med ett rättspsykiatriskt team. Det består av en specialist i rättspsykiatri, en socialutredare, en psykolog och avdelningens egen personal.

Även hennes före detta sambo Mohammad Rajabi, som erkänt dödsattacken i sommarstugan, genomgår en RPU - vid verkets enhet i Göteborg. 

Den 7 augusti ska rättegången återupptas.

Johanna Möllers tillvaro på Helix

Johanna Möller har flyttats från Uppsalahäktet till Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsenhet på Helix i Huddinge.

Undersökningen tar fyra veckor inklusive skrivtid och expediering. Johanna Möller kommer troligen att spendera två till tre veckor på anläggningen.

Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen ska lämnas till tingsrätten den 25 juli. Den 7 augusti återupptas rättegången och dom meddelas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag