Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johanna Möllers barnbesök stoppas

Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller har beskrivit sitt liv i häktet som tortyr – där frånvaron från barnen har varit värst av allt.

Nu stoppas besöken från två av hennes vuxna barn.

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten, säger åklagare Jessica Wenna.

I över ett år har Johanna Möller varit häktad med restriktioner – misstänkt för bland annat mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila.

Under en stor del av den tiden har Möller, som fick livstids fängelse i tingsrätten, varit avskärmad från omvärlden och inte fått inte ta emot besök från någon annan än sin advokat.

I ett brev till Expressen har hon beskrivit tillvaron i häktet som "tortyr", där värst av allt har varit att inte ha tillräcklig kontakt med sina barn.

I brevet:

”Varje dag som går är en dag till att mina barn kommer längre ifrån mig.”

”Alla barn har rätt till sina föräldrar.”

 

LÄS MER: Möllers närmaste visar sin avsky

Risken: Johanna Möller kan påverka barnen

När rättegången i tingsrätten avslutades i somras lättade åklagare Jessica Wenna på vissa restriktioner. Bland annat fick Johanna Möller då ta emot besök från flera av sina barn.

Nu när fallet är uppe i hovrätten stryps delar av den kontakten igen. Åklagaren har återkallat besökstillståndet för två av Johanna Möllers vuxna barn. Det innebär att varje besök måste godkännas personligen av åklagare Wenna.

– Tidigare fanns ett beslut om att de fick besöka henne i den utsträckning de ville. Nu vill jag ha kontroll större kontroll eftersom det ska hållas nya förhör med dem (barnen) här i hovrätten, säger Wenna och fortsätter:

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten.

Sonen och dottern har tidigare varit misstänkta – men inte åtalade – för inblandning i mordet på Aki Paasila. I hovrätten kommer de att höras som vittnen om mordet och mordförsöket på sina morföräldrar.

 

LÄS MER: Mamman vänder Johanna Möller ryggen: ”Orkar inte”

"Stor påfrestning" för Johanna Möller

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes är kritisk till åklagarens beslut.

– Det är en stor påfrestning för henne, säger advokaten och fortsätter:

– Det är helt onödigt med tanke på att det är två utredare närvarande vid de här besöken. Det talas inte om utredningen utan det är helt sociala besök som hon självklart ska få rätt till.

Hon beskriver beskedet som "en stor påfrestning" för Johanna Möller. Förhören med sonen och dottern är inplanerade först i mitten av januari och Möller hoppas få dispens för besök i jul.

– Det blir ett väldigt långt glapp. Det står i beslutet att det kan göras undantag så det har ansökts om besök i samband med jul, säger advokaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!