Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHLJohanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Johanna Möller första dagen i hovrätten. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möllers barnbesök stoppas

Publicerad

Johanna Möller har beskrivit sitt liv i häktet som tortyr – där frånvaron från barnen har varit värst av allt.

Nu stoppas besöken från två av hennes vuxna barn.

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten, säger åklagare Jessica Wenna.

I över ett år har Johanna Möller varit häktad med restriktioner – misstänkt för bland annat mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila.

Under en stor del av den tiden har Möller, som fick livstids fängelse i tingsrätten, varit avskärmad från omvärlden och inte fått inte ta emot besök från någon annan än sin advokat.

I ett brev till Expressen har hon beskrivit tillvaron i häktet som "tortyr", där värst av allt har varit att inte ha tillräcklig kontakt med sina barn.

I brevet:

”Varje dag som går är en dag till att mina barn kommer längre ifrån mig.”

”Alla barn har rätt till sina föräldrar.”

 

LÄS MER: Möllers närmaste visar sin avsky

Risken: Johanna Möller kan påverka barnen

När rättegången i tingsrätten avslutades i somras lättade åklagare Jessica Wenna på vissa restriktioner. Bland annat fick Johanna Möller då ta emot besök från flera av sina barn.

Nu när fallet är uppe i hovrätten stryps delar av den kontakten igen. Åklagaren har återkallat besökstillståndet för två av Johanna Möllers vuxna barn. Det innebär att varje besök måste godkännas personligen av åklagare Wenna.

– Tidigare fanns ett beslut om att de fick besöka henne i den utsträckning de ville. Nu vill jag ha kontroll större kontroll eftersom det ska hållas nya förhör med dem (barnen) här i hovrätten, säger Wenna och fortsätter:

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten.

Sonen och dottern har tidigare varit misstänkta – men inte åtalade – för inblandning i mordet på Aki Paasila. I hovrätten kommer de att höras som vittnen om mordet och mordförsöket på sina morföräldrar.

 

LÄS MER: Mamman vänder Johanna Möller ryggen: ”Orkar inte”

"Stor påfrestning" för Johanna Möller

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes är kritisk till åklagarens beslut.

– Det är en stor påfrestning för henne, säger advokaten och fortsätter:

– Det är helt onödigt med tanke på att det är två utredare närvarande vid de här besöken. Det talas inte om utredningen utan det är helt sociala besök som hon självklart ska få rätt till.

Hon beskriver beskedet som "en stor påfrestning" för Johanna Möller. Förhören med sonen och dottern är inplanerade först i mitten av januari och Möller hoppas få dispens för besök i jul.

– Det blir ett väldigt långt glapp. Det står i beslutet att det kan göras undantag så det har ansökts om besök i samband med jul, säger advokaten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag