Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johanna Möller vill byta ut sin advokat – nekas

Johanna Möller vill byta advokat – men hovrätten anser inte att hon har skäl nog. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Advokaten Amanda Hikes håller med om att arbetet med Johanna Möller bör avslutas. Foto: OLLE SPORRONG

Johanna Möller tycker det borde vara ett lätt jobb att bevisa hennes oskuld.

Därför vill hon bli av med sin försvarsadvokat Amanda Hikes. 

Men nu avslår hovrätten hennes begäran – och en av hennes önskade advokater säger att han ändå inte hade tagit sig an fallet. 

Arbogakvinnan Johanna Möller är dömd till livstids fängelse av både tingsrätt och hovrätt för mord på sin pappa respektive mordförsök på sin mamma. 

Sedan hon häktades har hon försvarats av advokat Amanda Hikes. Hikes har företrätt Johanna Möller i tingsrätten och hovrätten – där Möller friades för ett av morden hon dömdes för i tingsrätten.

Trots det långa arbetet ihop och framgången för Johanna Möller i hovrätten vill Arbogakvinnan bli av med Amanda Hikes.

”Hade försvarat mig själv bättre”

I ett brev till Expressen har Möller skrivit:

”Jag börjar tvivla på min advokat.”

Johanna Möller går hårt åt Amanda Hikes i brevet, skickat från Kronobergshäktet i centrala Stockholm. Möller menar att det finns ny bevisning som visar att hon inte kan ha varit på plats där hennes pappa mördades, och mamman utsattes för ett mordförsök, i en sommarstuga utanför Arboga sommaren 2016.

Johanna Möller går hårt åt sin advokat Amanda Hikes (bilden) i ett brev hon skickat från Kronobergshäktet. ”Jag hade försvarat mig själv bättre”, skriver hon bland annat. Foto: OLLE SPORRONG

”Men min advokat fick inte fram informationen trots att jag påpekade att hovrätten inte kommer förstå”, skriver Johanna Möller.

”Jag hade försvarat mig själv bättre. Min advokat borde lätt kunnat bevisa min oskuld.”

 

LÄS MER: Så blir Johanna Möllers liv i fängelset

 

Advokaten håller med

Amanda Hikes själv håller med om att arbetet med Johanna Möller bör avslutas. Hon skriver, visar ett dokument som skickats till Svea hovrätt, att hon och Johanna Möller inte är överens.

”Hon vill överklaga hovrättens dom och det stämmer att vi inte fullt ut har samma uppfattning om vilken bevisning som är relevant”, skriver Amanda Hikes bland annat.

”Det är av stor vikt att Johanna Möller företräds av en advokat som hon känner förtroende för. Med anledning härav anser jag att det föreligger giltiga skäl för att ett byte ska tillåtas och jag har således ingen erinran häremot.” skriver hon också. 

Nekas av hovrätten

Som ersättare för Amanda Hikes har Johanna Möller lagt fram tre alternativ: Stjärnadvokaterna Johan Eriksson, Elisabeth Massi Fritz och Thomas Olsson.

Men hovrätten nekar nu Johanna Möller att byta advokat. På tisdagen kom beslutet och där uppger hovrätten att det som Johanna Möller anfört inte räcker som skäl för att nu få byta offentlig försvarare.

”Det som Johanna Möller har anfört räcker inte som skäl för att nu få byta offentlig försvarare”, skriver man i sitt beslut.

 

LÄS MER: Johanna Möller: Jag fixar ett fängelsestraff

 

Nobbas av önskade advokater

Även om Johanna Möller hade fått sin begäran beviljad skulle en av hennes önskade advokater, Johan Eriksson, nobba henne. 

Johan Eriksson har inte tid för fler fall. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

I ett sms skriver han att han inte fått någon förfrågan från domstolen, men:

”Jag kommer dock att tacka nej till uppdraget eftersom jag inte har tid att åta mig uppdraget.”

Thomas Olsson säger att han inte hört något om det och eftersom hon fick begäran avslagen "har jag ingen anledning att spekulera i det och är inte vidare insatt i hennes fall så jag har inte direkt någonting att säga om saken"

Expressen har sökt Elisabeth Massi Fritz för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!