Amanda Hikes har försvarat Johanna Möller sedan augusti 2016. Foto: Olle SporrongAmanda Hikes har försvarat Johanna Möller sedan augusti 2016. Foto: Olle Sporrong
Amanda Hikes har försvarat Johanna Möller sedan augusti 2016.  Foto: Olle Sporrong
I februari dömde hovrätten Johanna Möller till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Foto: ALEX LJUNGDAHLI februari dömde hovrätten Johanna Möller till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I februari dömde hovrätten Johanna Möller till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar.  Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller vill bli av med advokaten

Publicerad

Johanna Möller har under sin långa rättsprocess försvarats av advokat Amanda Hikes. 

Men nu kan det komma att ändras – Möller har ansökt om ett byte. 

”Jag börjar tvivla på min advokat”, skriver hon i ett brev till Expressen. 

I augusti 2016 blev Göran Möller mördad i sin sommarstuga utanför Arboga. Hans hustru skadades, men överlevde. 

I slutet av februari i år slog hovrätten fast att Johanna Möller låg bakom mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma. 

Under den långa rättsprocessen har Johanna Möller hela tiden försvarats av advokaten Amanda Hikes. Men nu kan det komma att ändras – Möller har ansökt om ett byte av sin försvarare. 

I ett brev från Johanna Möller till Expressen framför hon sitt tvivel för sin advokat:

”Jag börjar tvivla på min advokat”, skriver hon. 

Hovrätten ska ta ställning till byte 

Och nu har advokat Amanda Hikes informerats om att Johanna Möller har begärt ett byte. 

– Jag fick del av det i dag. 

– Nu är det upp till hovrätten att ta ställning om det finns giltiga skäl för ett byte, det återstår att se. Men det borde handläggas skyndsamt eftersom det är kort tid kvar till ett överklagande. 

Amanda Hikes vill inte spekulera i vad hovrätten beslutar angående ett byte av advokat, men framhåller att det är viktigt att hon har en advokat hon kan lita på. 

– Jag skrev i mitt yttrande till hovrätten att det handlar om påstådd brottslighet med högt straffvärde och livstids fängelse om domen fastslås. Det är viktigt att man tar med det i bedömningen när man avgör en sådan begäran. Jag har inte någon erinran mot ett byte utan tycker att det är av stor vikt att hon får en advokat hon känner förtroende för. 

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

I brevet till Expressen skriver Johanna Möller att ”det här borde vara ett lätt mål att vinna. Det finns inga bevis förutom Mohs lögner.”

LÄS MER: Vändningen: Möller frikänns från anstiftan till mord på maken 

Vid hovrättsförhandlingen friades Johanna Möller för anstiftan till mord på sin make Aki Paasila, men dömdes ändå till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar. 

Vad tänker du om att Johanna Möller skriver att det borde vara ett lätt mål att vinna? 

– Det har ju tingsrätten och hovrätten avslagit. Men jag kommenterar inte något mer än så. Hon har ju blivit frikänd i en del i hovrätten, där blev det ju en ändring.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag