I augusti dömdes Johanna Möller i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I augusti dömdes Johanna Möller i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Johanna Möller får träffa sina barn igen

Publicerad

Hon har beskrivit det som "tortyr" att inte få träffa sina barn i häktet. 

Men nu hävs restriktionerna mot Johanna Möller, 43, meddelade åklagaren på torsdagen.

Möller anses inte längre kunna påverka utfallet i hovrätten.

– Det är jätteskönt för henne så klart, säger hennes advokat Amanda Hikes.

Hovrättsförhandlingen mot Johanna Möller går mot sitt slut. På torsdagen höll åklagaren Jessica Wenna sin slutplädering. 

– Johanna Möller ljuger om stort som smått. Hon kan gråta på beställning. Hennes trovärdighet är extremt låg och hennes uppgifter saknar bevisvärde, sade hon bland annat.

I augusti 2017 dömdes Johanna Möller i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på sin pappa Göran Möller, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin make Aki Paasila. Motivet: pengar. 

I slutpläderingen i hovrätten på torsdagen yrkade Jessica Wenna att hovrätten ska fastställa livstidsstraffet, och hon betonade att det gäller även om Möller skulle frias för mordet på maken.

– Det är utifrån att de gärningar som har begåtts mot hennes föräldrar är väldigt, väldigt allvarliga och det finns flera försvårande åtgärder som medför att det sammanlagda straffvärdet uppgår till livstids fängelse, säger Wenna.

 

LÄS MER: Johanna Möller: Jag är orolig för mamma 

 

Möller har beskrivit det som "tortyr" att inte få träffa sina barn.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Möller om häktet: Tortyr

Samtidigt hade åklagaren ett positivt besked till Johanna Möller: För första gången sedan hon häktades i september 2016 slipper hon restriktioner. 

Under en stor del av den tid hon suttit häktad har hon inte fått inte ta emot besök från någon annan än sin advokat. Hon har inte heller fritt kunna skicka och ta emot brev.

Hon har i ett brev till Expressen beskrivit tillvaron i häktet som "tortyr". Värst har det varit att inte få träffa barnen, uppger Johanna Möller.

”Varje dag som går är en dag till att mina barn kommer längre ifrån mig”, skriver hon bland annat.

 

LÄS MER: Miljonerna som krossade Johanna Möllers familj 

 

I den fällande tingsrättsdomen mot Möller gavs åklagaren rätt att meddela fortsatta restriktioner. 

Orsaken var kollusionsfaran, alltså risken att Johanna Möller skulle förstöra utredningen om hon fick möjlighet att ha kontakt med omvärlden.

"Som åklagaren anfört finns det i Johanna Möllers fall alltjämt en så stark kollusionsfara att det är tillräckligt motiverat att tillståndet för åklagaren att besluta om restriktioner består", står det i domen.

Åklagare Jessica Wenna lättade ändå på vissa restriktioner. Bland annat fick Johanna Möller ta emot besök från flera av sina barn.

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes.Foto: OLLE SPORRONG

Besökstillstånd drogs in

Men när fallet togs upp i hovrätten drog åklagaren in besökstillståndet för två av Möllers vuxna barn. Det var inför att sonen och dottern skulle höras som vittnen om mordet och mordförsöket på sina morföräldrar. Varje besök från barnen måste godkännas personligen av åklagaren.

– Jag vill undvika att Johanna Möller på något sätt förmedlar vad hon vill att de ska säga i rätten, sade Jessica Wenna den 28 november.

Johanna Möller överklagade frågan om restriktionerna hela vägen till Högsta domstolen. Hennes advokat Amanda Hikes hävdade att dom redan fallit och att Johanna Möller inte kunde påverka utfallet genom att kontakta sina anhöriga. Men det blev avslag i Högsta domstolen.

Advokat Amanda Hikes välkomnar att restriktionerna mot Möller nu hävs.

– Det är jätteskönt för henne så klart, säger Hikes.

 

LÄS MER: Möllers dotter i tårar: "Varit jättejobbigt" 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag