Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan har förföljts av en man i över ett år

Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst.
Stalkern ringer från okänt nummer.
När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom.
Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.

Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst. När Johans son tragiskt gick bort i sjukdomsfall i somras trodde han att mannen skulle ha empati nog att sluta. Istället spikade stalkern upp planscher i Johans bostadsområde med foton på familjen och fortsatte trakasserierna.

- Det tar aldrig slut, säger Johan.

Samtal från en okänd person med förvrängd röst dag som natt, meddelanden på sociala medier med påhittade alias, toarullar slängda mot villan, smutskastning, påhittade lögner, hot mot familj och vänner, ständig förföljelse. Allt detta är Johans vardag. Han har sedan över ett år tillbaka varit utsatt för en stalker som vägrar ge sig.

- Här har han fotograferat mig när jag är på väg hem, säger Johan och visar på sin mobil hur stalkern i smyg har tagit en bild på Johan, med tillhörande text "Idag tyckte jag du var fin i din blå skjorta".

I smyg har stalkern tagit en bild på Johan, med tillhörande text "Idag tyckte jag du var fin i din blå skjorta".

LÄS OCKSÅ: Man dömd för stalking – skickade 1 000 sms 

 

"Han är riktigt sjuk"

När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom. Istället hörde mannen av sig och sa åt Johan att det var tid att sluta sörja, och fortsatte med trakasserierna.

- Han är riktigt sjuk. Han borde vara inspärrad på psyket, säger Johan.

Johan tror sig veta vem det är, en man han gång i tiden hamnade i dispyt med, som nu tar ut sin hämnd på Johan genom att förfölja honom.

Samtal från en okänd person med förvrängd röst dag som natt, meddelanden på sociala medier med påhittade alias, toarullar slängda mot villan, smutskastning, påhittade lögner, hot mot familj och vänner, ständig förföljelse. Allt detta är Johans vardag.

- Den här mannen kallade en kvinna för hora. Jag ifrågasatte honom. Mannen fick en varning och efter det drog det igång, säger Johan.

- Ibland när han ringer så fungerar inte röstförvrängaren, då kan jag höra att det är han, tillägger Johan.

Har polisanmält 

Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.

- Jag hoppas bara på att han ska tröttna, säger Johan.

Kristina Jerre arbetar som utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

LÄS OCKSÅ: Anna Lindberg om sin stalker: Jävligt jobbigt 

 

Kristina Jerre arbetar som utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå. Hennes tips om man blir utsatt för stalking, eller olaga förföljelse som det också heter, är att anmäla alla händelser, även om det är mer subtila saker.

– Det kanske handlar om flera fall av till exempel skadegörelse och förföljelse. När polisen ser att det är många händelser som hänger ihop så kan de lättare fatta beslut om det handlar om olaga förföljelse och i så fall gå vidare med det. Så fortsätt att anmäla.

Olaga förföljelse

Med begreppet olaga förföljelse menas att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person. De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet. 

källa: Polisen 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!