Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst.Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst.
Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst.
Stalkern ringer från okänt nummer.Stalkern ringer från okänt nummer.
Stalkern ringer från okänt nummer.
När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom.När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom.
När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom.
Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.
Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.

Johan har förföljts av en man i över ett år

Publicerad

Johan från Stockholm har drabbats av en stalker. En okänd man ringer dag som natt till familjen med förvrängd röst. När Johans son tragiskt gick bort i sjukdomsfall i somras trodde han att mannen skulle ha empati nog att sluta. Istället spikade stalkern upp planscher i Johans bostadsområde med foton på familjen och fortsatte trakasserierna.

- Det tar aldrig slut, säger Johan.

Samtal från en okänd person med förvrängd röst dag som natt, meddelanden på sociala medier med påhittade alias, toarullar slängda mot villan, smutskastning, påhittade lögner, hot mot familj och vänner, ständig förföljelse. Allt detta är Johans vardag. Han har sedan över ett år tillbaka varit utsatt för en stalker som vägrar ge sig.

- Här har han fotograferat mig när jag är på väg hem, säger Johan och visar på sin mobil hur stalkern i smyg har tagit en bild på Johan, med tillhörande text "Idag tyckte jag du var fin i din blå skjorta".

I smyg har stalkern tagit en bild på Johan, med tillhörande text "Idag tyckte jag du var fin i din blå skjorta".

LÄS OCKSÅ: Man dömd för stalking – skickade 1 000 sms 

 

"Han är riktigt sjuk"

När Johans cp-skadade son dog i somras till följderna av ett epilepsianfall, trodde Johan att stalkern skulle visa någon typ av empati och sluta trakassera honom. Istället hörde mannen av sig och sa åt Johan att det var tid att sluta sörja, och fortsatte med trakasserierna.

- Han är riktigt sjuk. Han borde vara inspärrad på psyket, säger Johan.

Johan tror sig veta vem det är, en man han gång i tiden hamnade i dispyt med, som nu tar ut sin hämnd på Johan genom att förfölja honom.

Samtal från en okänd person med förvrängd röst dag som natt, meddelanden på sociala medier med påhittade alias, toarullar slängda mot villan, smutskastning, påhittade lögner, hot mot familj och vänner, ständig förföljelse. Allt detta är Johans vardag.

- Den här mannen kallade en kvinna för hora. Jag ifrågasatte honom. Mannen fick en varning och efter det drog det igång, säger Johan.

- Ibland när han ringer så fungerar inte röstförvrängaren, då kan jag höra att det är han, tillägger Johan.

Har polisanmält 

Johan har polisanmält mannen tio gånger under det gångna året. Men utredning efter utredning läggs ner på grund av brist på bevis.

- Jag hoppas bara på att han ska tröttna, säger Johan.

Kristina Jerre arbetar som utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

LÄS OCKSÅ: Anna Lindberg om sin stalker: Jävligt jobbigt 

 

Kristina Jerre arbetar som utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå. Hennes tips om man blir utsatt för stalking, eller olaga förföljelse som det också heter, är att anmäla alla händelser, även om det är mer subtila saker.

– Det kanske handlar om flera fall av till exempel skadegörelse och förföljelse. När polisen ser att det är många händelser som hänger ihop så kan de lättare fatta beslut om det handlar om olaga förföljelse och i så fall gå vidare med det. Så fortsätt att anmäla.

Olaga förföljelse

Med begreppet olaga förföljelse menas att en gärningsperson begår upprepade brottsliga handlingar mot en och samma person. De brottsliga handlingarna måste bestå av någon eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av den utsattas integritet. 

källa: Polisen 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag