Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Eriksson tänker fortsätta försvara Akilov

Tingsrätten nekade Rakhmat Akilov att byta advokat från Johan Eriksson. Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Rakhmat Akilov häktades på tisdagen misstänkt på sannolika skäl för terroristbrott genom mord.

Den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov fick - mot sin vilja - Johan Eriksson som försvarare.

Men stjärnadvokaten har inte tvekat över att fortsätta försvara den terrormisstänkte.

– Vi har en god relation, säger Johan Eriksson.

– Det är krävande att lägga all sin tid och all sin kraft på att försvara någon som gjort något så hemskt, säger Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks tidigare försvarare.

Johan Eriksson utsågs i lördags till offentlig försvarare för terrormisstänkte Rakhmat Akilov, som har erkänt dådet som dödade fem personer på Drottninggatan i Stockholm.

Men uppdraget hade kunnat bli kort. Vid deras första möte begärde Rakhmat Akilov att få byta advokat - till en sunnimuslim. Men tingsrätten nekade Akilovs begäran.

 

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, sitter häktad på sannolika skäl.

 

Eriksson tycker att det är viktigt att fortsätta försvara den misstänkta mannen - och säger inte att han har tvekat att åta sig uppdraget.

– Det är en viktig demokratisk princip. Det är viktigt att vi visar upp oss som ett bra land, att alla får rätt till ett bra försvar och att vi genomför en rättssäker rättegång som ingen kommer klandra. Den som inte tycker det bör fundera över sin egen syn på demokratin, säger han.

Hur fungerar ert samarbete?

– Vi har en god relation.

 

Johan Eriksson är Akilovs försvarsadvokat. Foto: Alex Ljungdahl

Mottog många hot: "Måste man leva med"

Men att åta sig ett sådant uppdrag innebär också kritik. En som varit med om det är Anders Behring Breiviks tidigare advokat, Geir Lippestad.

– Det är svårt. Vi är människor vi också. Det är krävande att lägga all sin tid och all sin kraft på att försvara någon som gjort något så hemskt.

Anders Behring Breivik dömdes 2012 för terrordåden där han dödade 77 människor i Oslo och på ön Utøya sommaren 2011. Han dömdes till Norges hittills hårdaste fängelsestraff, 21 år med möjlighet till förlängning.

 

Geir Lippestad försvarade Anders Behring Breivik efter terrorattacken på Utøya i juli 2011. Foto: Junge, Heiko / NTB SCANPIX SCANPIX SWEDEN

 

Anders Behring Breivik valde själv Geir Lippestad till sin försvarsadvokat - ett beslut som förvånade många. Geir Lippestad var, och är, medlem i Arbeiderpartiet, som var Anders Behring Breiviks måltavla med terrordådet.

– Folk var rasande de första dagarna. Men efterhand så lugnade det sig, och folk reflekterade över vad det innebär att ha en rättsstat och varför det är viktigt, säger Geir Lippestad.

Mottog du hot?

– Ja, det är klart. Och det måste man leva med när man åtar sig ett sådant uppdrag.

 

Geir Lippestad menar att det var rätt att neka Akilov att byta försvarare. Foto: Olle Sporrong

"Svenska tingsrätten gjorde helt rätt"

Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks advokat mellan 2011 och början av 2015, men sedan fick han sparken efter att de blivit oeniga. Numera ägnar han sig helt åt en roll som politiker i Oslo kommun.

Han har följt rapporteringen kring terrordådet i Stockholm i fredags noga, och är väl insatt i Rakhmat Akilovs begäran att få byta ut Johan Eriksson.

– Den svenska tingsrätten gjorde helt rätt bedömning som nekade. Man kan inte välja försvarare utefter religion, det är inte vårt system, säger Geir Lippestad.

Den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov fick mot sin vilja Johan Eriksson som försvarare. Foto: Alex Ljungdahl

 

I kvällens avsnitt av Brottscentralen, klockan 20:00 på Expressen TV, kan du ställa dina frågor till Johan Eriksson om hur det är att företräda den misstänkta terroristen Rakhmat Akilov.

Ställ dina frågor här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!