Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaos på Shell-macken: ”Jag hade bara panik”

Jeanette Landin och hennes son fick en magkänsla att någonting inte stod rätt till och konfronterade mannen. Foto: Övervakningsbild
Då sätter sig bensinsmitaren snabbt i bilen och börjar köra därifrån – med Jeanette hängandes i bildörren. Foto: Övervakningsbild
Jeanette fick skrapsår och blåmärken vid händelsen och berättar att dramat tagit hårt mentalt.
Jeanette släpas med bilen i 40 meter. Foto: Övervakningsbild
Delar av Jeanettes skador efter händelsen: ”Det gjorde så fasligt ont”. Foto: Privat
Jeanettes hand fastnade i dörren när bensinsmitaren försökte köra i väg. Foto: Övervakningsbild
1 / 7

Jeanette Landin, 43, gjorde allt för att stoppa smitaren på hennes bensinmack. Framför ögonen på sin son släpades hon 40 meter efter gärningsmannens bil.

Nu har föraren åtalats för grov misshandel.

– Jag hade bara panik, det gjorde så fasligt ont, säger Jeanette.

På förmiddagen torsdagen den 5 oktober svänger en grå Ford in på Shell, Stora Wäsby, norr om Stockholm. Föraren, en man i 20-årsåldern, kliver ur bilen för att tanka.

43-åriga Jeanette Landin och hennes son jobbar samtidigt på som vanligt inne på macken. 

– Vi får en magkänsla av att någonting är på gång. Det är något som inte riktigt stämmer, säger Jeanette.

”Det är då han börjar köra”

Jeanette går fram till entrédörren i butiken och håller uppsikt mot pump nummer fem där Forden står parkerad. 

– Han börjar förflytta sig och sätter sig i bilen. Då springer vi ut.

Jeanette och hennes son försökte på alla sätt stoppa smitaren. Foto: Övervakningsbild

Jeanette Landin och hennes son försöker nu göra allt för att stoppa smitaren.

– För att han inte ska kunna åka i väg sticker jag in handen över dörren så att jag ska kunna ta tag i ratten. Och det är då han börjar köra.

Jeanette släpades 40 meter

Med armen fast i dörren börjar nu Jeanette släpas efter bilen som hastigt accelererar från pumpstationen.

– Han klämmer fast handen i dörren, och han kör ganska fort så jag tappar fotfästet. Jag hänger högt upp i dörren och släpas efter. 

– Jag hade bara panik. Jag hade så fasligt ont. Det värkte så mycket i handen. Jag ville bara att de skulle öppna dörren. Och sen kom tanken också: ut på motorvägen, där vill man inte sitta fast.

Jeanette och hennes son får hjälp i jakten på smitaren av ytterligare en person. Efter ungefär 40 meter stannar bilen och Jeanette faller till marken. Foto: Övervakningsbild
Jeanettes son och kunden sparkar och slår mot bilen för att få den att stanna. Sonen lyckades slå sönder en ruta. Foto: Övervakningsfilm

Efter ungefär 40 meter stannar bilen och gärningsmannen öppnar dörren så att Jeanette faller ut på asfalten. Ungefär samtidigt har Jeanettes son och en kund hunnit upp bilen. Kunden sparkar på bilen samtidigt som Jeanettes son slår på passagerarrutan med sin knytnäve. Efter två slag går den sönder.

Jeanette: ”Rädslan kom efteråt”

– Styrkan kom någonstans ifrån. Man slår inte sönder en ruta med handen i vanliga fall, säger Jeanette om sin sons insats. 

– Han fick både en buckla och en sönderslagen ruta.

Jeanette fick skrapsår och blåmärken av händelsen, men hon har också haft det tufft på jobbet efteråt.

– Det har varit upp och ner, min son var väldigt uppriven efteråt. Det kunde ha gått jätteilla. Rädslan kom väldigt mycket efteråt, man kunde hamnat under bilen, eller släpats med ut på motorvägen.

Jeanette Landin, här i samtal med Brottscentralens reporter Hannes Bergdahl, ådrog sig skrapsår och blåmärken vid händelsen. Foto: Brottscentralen
Några av Jeanettes skador. Foto: Privat
Foto: Privat

Kostnaden för smitare: 221 000 kronor

Smitaren, som är i 20-årsåldern, står åtalad för grov misshandel, ringa stöld och olovlig körning. Åklagaren har bedömt situationen för Jeanette som livsfarlig.

– Det känns bra att de fick tag i honom. Jag hoppas att det leder till att han får sitt straff. Men också att det kanske hindrar andra från att göra samma sak om de tänkt smita. Vi är ju ändå människor här som bara försöker göra vårt jobb, säger Jeanette.

Smitaren som släpade Jeanette efter sin bil hade tankat för 850 kronor. Men han var långt ifrån ensam om att smita från betalningen förra året. Shell-macken, som ligger i norrgående riktning vid Stora Wäsby rastplats, hade totalt under 2017 smitningar till en kostnad av 221 000 kronor.

– Jag är lite rädd för att göra om samma sak. Jag skulle inte springa ut igen. Att de kan göra på det viset, det tror man inte. Man måste försöka lägga band på sig i stället för att ingripa, även om man helst av allt vill stoppa det, säger Jeanette.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!