Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jean-Claude Arnault överklagar våldtäktsdom till HD

Jean-Claude Arnault. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jean-Claude Arnault och hustrun Katarina Frostenson. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault överklagar hovrättens våldtäktsdom till Högsta domstolen.

Högsta domstolen har i dag mottagit ett överklagande från den man som i media benämns som ’kulturprofilen’”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Högsta domstolen beviljar Jean-Claude Arnault anstånd till den 28 januari 2019 med att färdigställa sin överklagan.

Den 3 december dömde Svea hovrätt Jean-Claude Arnault till två år och sex månaders fängelse för två våldtäkter.

Hovrätten skärpte straffet för Arnault, som enligt tingsrätten endast var skyldig till en av de två våldtäkterna han stod åtalad för.

– Hovrätten gör en annan bedömning och anser att det är ställt bortom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt även vid detta tillfälle, sa hovrättslagmannen Lars Dirke på en presskonferens i samband med att domen i Svea hovrätt meddelades.

– Målsägandens berättelse har gjort ett trovärdigt intryck. Hennes berättelse får också i centrala delar stöd av vad flera vittnen har uppgett att målsäganden har berättat för dem.

Överklagar till HD

Under torsdagen meddelade Högsta domstolen att Arnault överklagar hovrättens dom.

”Mannen har överklagat hovrättens dom och yrkat att Högsta domstolen ogillar åtalet i dess helhet och befriar honom från skyldigheten att utge skadestånd till målsäganden”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

Jean-Claude Arnault har begärt anstånd till den 28 januari med att färdigställa sin överklagan, vilket domstolen beviljat.

Efter den 28 januari kommer Högsta domstolen att ta ställning till huruvida Arnault kommer att beviljas prövningstillstånd i målet.