Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jasmina sålde sex – slutade efter sista kundens begär

När Jasmina, 30, kom till Stockholm hade hon blivit våldtagen, utnyttjad och slagen av män i flera europeiska länder.

Hon sålde sex i Sverige i två månader innan hon träffade kunden vars böjelser fick henne att sluta:

– Det han sa fick mig att gå till polisen, berättar Jasmina, som nu vill föreläsa om kvinnors utsatthet.

Jasmina har kort, lockigt hår och är osminkad. Hon är klädd i ljusrosa, tunn jacka. Händerna blir röda i februarivinden när vi står nere vid vattnet men hon säger inte att hon blir kall.

Hon berättar om några av sina erfarenheter av svenska sexköpare:

– Det var alla typer av män. Alla åldrar. Rika, fattiga… Vissa outcalls var till stora, vackra hus med sjöutsikt runtom i Stockholm. Familjehem. Gemensamt var att alla män hade psykiska problem och någon sorts missbruk. Jag med.

Jasmina, 30.
Foto: Miriam Lostig
Jasmina med Expressens reporter Nina Svanberg
Foto: Miriam Lostig

Männen kunde betala från cirka 2 500 kronor för att ha sex med henne. Vissa kunder betalade 10 000 kronor, berättar hon.

– De som betalade mest var alltid de som inte ens ville ha sex, bara sällskap.

Kunde ha tio kunder på en dag

Under cirka två och en halv månad flyttade Jasmina runt på olika hotell i Stockholm. Solna, Arlanda, Fridhemsplan. 

– Det kom in så mycket pengar att jag inte ens kunde räkna dem. Jag minns första gången jag kom hem till min syster med pengar jag tjänat. Hon sa att det var smutsiga pengar. Efter det hatade jag pengar. Jag stod inte ut med lukten av dem.

Arbetet i Sverige bestod av outcalls, att hon åkte ut till sexköparen, eller incalls, att männen kom till hennes hotellrum. Ibland hämtade de henne med bil, andra gånger var det taxi. Männen tog kontakt via hennes telefon och olika appar.

Jasmina under tiden hon var prostituerad i Stockholm, 2015.
Foto: Privat / Privat

Ofta ringde de sent på natten och morgonen. 

– Jag fick aldrig sova.

Ibland kunde hon sälja sex till tio män under arbetsdag.

– Men då jag helt slut och sa aldrig mer. Det blev för smärtsamt.

”Det fick mig att gå till polisen”

I december 2015 träffade Jasmina en man i 50-årsåldern: Kunden som blev brytpunkten. Han sa att sexet med Jasmina påminde om att ha sex med hans egen dotter, som han sade sig ha gjort ”sexuella saker” med.

– Det och andra saker han sa och gjorde fick mig att gå till polisen.

Efter Jasminas anmälan dömdes mannen 2017 för köp av sexuell tjänst och ringa barnpornografibrott. Straffet blev dagsböter. Någon dotter visade det sig att mannen inte hade.

Polisen hjälpte henne komma i kontakt med den ideella organisationen Talita, som verkar för att hjälpa kvinnor ur prostitution, och det är via Talita som hon nu hjälper andra kvinnor att lämna prostitutionen.

”Drog mig till bilen – låste dörrarna”

Jasmina växte upp i Rumänien och introduceras för sex när hon var mycket ung. 

När hon var tio år började en släkting ”ta på henne” och fyra år senare våldtogs hon av en främling.

– Det var bakom ett hus, han drog ned mig och... våldtog mig. Jag bad honom att sluta. Men han gjorde inte det. Han slog mig.

Några veckor senare hände det igen:

– Han drog med mig till bilen och låste dörrarna. Han var stor och stark. Då våldtog han mig igen. Efter det ändrades allt.

Jasmina i Rumänien.
Foto: PRIVAT

Våldtäkterna skambelade henne och hennes familj och hon blev mobbad i skolan. Hon flyttade till en annan rumänsk stad och började vandra omkring ute på nätterna, med stor vånda och tårar längs kinderna.

– Det var hela tiden män som plockade upp mig och utnyttjade mig. De såg att jag grät men ingen brydde sig. Min syster trodde att jag var besatt. Jag ville ha sex med killar men samtidigt kände jag sådant äckel. En del av dem gav mig pengar, men inte alla. Oftast visste jag inte ens var jag var.

Jobbade på strippklubb

När hon var 16 år kom hon i kontakt med en strippklubb genom en pojkvän. Där fick hon lära sig att tillfredsställa, manipulera och ta betalt av män, säger hon. Som 20-åring, med ytterligare en våldsam relation i bagaget, lämnade hon Rumänien för att arbeta som barnflicka i England.

Också där blev hon utnyttjad och Jasmina flyttade i stället till Österrike där hon fick jobb på en massagesalong.

Jasmina med Expressens Nina Svanberg.
Foto: Miriam Lostig

Hon skulle jobba med ”kläderna på”, var det sagt, men det blev snart något annat.

Via ett internetforum fick hon tips om att det gick att tjäna bra pengar som prostituerad i Sverige. I oktober 2015 kom hon till Stockholm och började sälja sex till kunder som bokades via nätet.

Jasminas framtidsdrömmar

I december samma år träffade hon kunden som jämförde henne med sin egen dotter. Via polisen och organisationen Talita tog hon sig ur prostitutionen. I dag lever hon ett nytt liv i Sverige och ägnar sig åt studier.

– Jag har många drömmar, jag vill resa och gå klart min utbildning, säger hon.

Hon vill också föreläsa och prata om manlig dominans och vad vissa män utsätter kvinnor för.

Hon vill tacka organisationen Talita, som hon säger räddade hennes liv.

– Jag är så tacksam för vad de gjorde för mig. Utan dem hade jag aldrig orkat lämna prostitutionen.

Organisationen Talita

Talita har ett skyddat boende som erbjuder plats för fyra kvinnor i taget – tre som ingår i Talitas långsiktiga program och en som slussats akut av polis, socialtjänst eller annan myndighet för kortare tid. 

Organisationen är en ideell aktör med syfte att hjälpa kvinnor ur människohandel och prostitution.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.