Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungdomsgäng gick till attack i jättegallerian

Jarmo, 45, fördes svårt skadad till sjukhus efter misshandeln på Mall of Scandinavia.Foto: Privat
Nu är Jarmo kritisk till säkerheten på Mall of Scandinavia: ”Det borde finnas fler vakter där inne”.Foto: HENRIK HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Jarmo, 45, åkte till Mall of Scandinavia där hans 16-årige son och tre kompisar hotades av ett ungdomsgäng.

När Jarmo försökte avstyra bråk blev han själv svårt misshandlad med sparkar och slag.

Nu är han kritisk mot säkerheten i jättegallerian.

– Det borde finnas fler vakter där inne, säger Jarmo.

Det var på långfredagen den brutala misshandeln ägde rum i p-huset på Mall of Scandinavia i Solna. Expressen och flera andra medier rapporterade om det.

Efteråt har misshandelsoffret Jarmo legat på sjukhus dit han fördes medvetslös i ambulans. 

Två misstänka greps - men släpptes 

Nu mår han lite bättre, men är starkt kritisk. Dels mot säkerheten i gallerian, dels mot att de unga gärningsmännen kan gå omkring i frihet och fortsätta med det de gör.

– Det är bedrövligt att de släpps ut igen så snart, säger Jarmo när han nu talar om händelsen i Expressen.

Det var 19.30-tiden på långfredagen han åkte till gallerian med sin svåger. Där hade hans 16-årige son och några kompisar hotats av ett ungdomsgäng som krävt att få kläder, väska och andra saker. Sonen ringde Jarmo och var rädd.

– Vi kom dit och hämtade killarna uppe vid Teslabutiken, sedan tog vi rulltrappan ner mot parkeringen. Men det här gänget följde efter och började tjafsa, berättar Jarmo och fortsätter: 

– En kille gick fram till min son och ställde sig näsa mot näsa och skrek "jag ska knulla dig framför din farsa". Han hade något svart i handen, jag uppfattade det som ett knogjärn.

Sparkad och slagen i huvudet

Jarmo gick emellan för att skydda sonen men fick en kraftig smäll över näsan. Han gick i däck och överöstes med sparkar och slag av ungdomsgänget, sammanlagt ett tiotal personer.

– Det var som att överfallas av en bisvärm. Efteråt kändes det som att ha blivit överkörd av en pansarvagn. Jag fick jättemånga slag och sparkar mot kroppen och huvudet, säger Jarmo.

Tio dagar efter misshandeln är han sjukskriven med avslaget näsben, ont i revben, huvudvärk och nedsatt syn på ena ögat. Han känner även obehag över att gå ut ensam.

– Ska jag till affären så måste jag ha någon med mig, jag klarar det inte själv.

Två 16-åringar greps men släpptes i ett tidigt stadium på grund av ringa ålder. Bilden är från ett tidigare tillfälle.Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Jarmos son och hans kompisar blev lyckligtvis inte allvarligt skadade.

Efter händelsen greps två 16-åriga killar, medan ytterligare ett antal söktes av polisen. De två gripna släpptes på ett tidigt stadium på grund av ringa ålder och utredningen fortsätter under ledning av en åklagare. Polisen hoppades hitta fler misstänkta via övervakningskameror.

Några nya gripanden har inte gjorts.

– Det finns i nuläget inga personer frihetsberövade i ärendet. Två personer greps initialt men släpptes senare, uppger Anna Westberg, pressekreterare vid polisregion Stockholm.

"Djungelns lag där inne på kvällen"

Jarmo är besviken över att de två misstänkta släpptes ut igen. Samtidigt anser han att säkerheten måste förbättras inne på Mall of Scandinavia, Skandinaviens största shoppingcenter.

– Det är stora ungdomsgäng som hänger där på kvällarna. Då råder lite av djungelns lag där inne.

Polisen bekräftar att det finns ett problem med ungdomar som samlas i gallerian - framför allt under skolloven.

Jarmo menar att det är för få vakter inne på köpcentret. Åtkomsten till larmknappar i butiker är också för dålig, anser han.

– Det tog 15 minuter för vakterna att komma till platsen där jag blev misshandlad. Det är alldeles för lång tid.

En dryg vecka efter händelsen är svullnaden i ansiktet kvar.Foto: Privat

Chefen: Skulle inte ha ringt sin pappa först

Sophie Karls, centrumchef på Mall of Scandinavia, kommenterar händelsen och kritiken via ett mejlsvar till Expressen.

 "Vi beklagar självklart det inträffade och vill poängtera att vårt säkerhetsarbete har högsta prioritet. Under de 2,5 år som MoS varit öppet har vi haft 30 miljoner besökare och sett till det oerhört få incidenter."

"Enligt information som vi tagit del av har den drabbade ringt sin pappa i stället för att påtala vakter. I efterhand borde man direkt påtalat vakter alt bett butikspersonalen påtala vakter".

Misshandlade Jarmo hävdar att det tog 15 minuter innan vakter kom till platsen där han blev slagen och att det i gallerian fanns 4-6 vakter i tjänst vid tidpunkten, vilket han anser undermåligt. Kommentar?

"Vi kommenterar inte specifika detaljer angående incidenten då det är under polisiär utredning. Men ordningsvakterna kom till platsen så fort de blev kontaktade."

Polisen har beskrivit problem med olika ungdomsgäng som hänger i gallerian. Vad gör MoS för att öka tryggheten?

"Mall of Scandinavia klassas som en offentlig plats och har sedan öppning haft 30 miljoner besökare. Under samma period har MoS haft en handfull incidenter, vilket är betydligt mycket mindre än andra offentliga platser. Detta är resultatet av vårt omfattande säkerhetsarbete."   

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.