Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Emanuel förhörd om mordmisstänkt influencer

Den mordmisstänkta influencern.
Jan Emanuel Johansson.Foto: OLLE SPORRONG
Förhöret med Jan Emanuel skedde över telefon, enligt polisens anteckningar.Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Den mordmisstänkte influencern har tiotusentals följare och ett stort kontaktnät bland svenska kändisar i sociala medier.

Expolitikern och entreprenören Jan Emanuel Johansson har haft kontakt med influencern – och hörts som vittne i mordutredningen:

– Jag ville ha en influencer som kan lyfta mitt varumärke, säger Johansson, som nu helt tar avstånd från mannen.

Influencern i fråga står åtalad misstänkt för mord på sin flickvän. Enligt åklagare har han den 26 april förra året injicerat eller på annat sätt fått i henne den narkotikaklassade medicinen tramadol och placerat henne i badkaret.

Enligt ett rättsmediciniskt utlåtande orsakades hennes död av drunkning under kraftig påverkan av tramadol. Influencern anklagas också för att vid andra tillfällen ha förnedrat flickvännen på olika sätt.

Hemma i lägenheten fanns även kvinnans barn. Först fanns ingen brottsmisstanke men dagen efter kvinnan hittats inleddes en förundersökning med brottsmisstanke om mord.

Pengar och bilar: "Visa upp en cool bild"

Influencern har de senaste åren levt ett aktivt liv i sociala medier. Ett liv som präglats av en fascination för pengar och festande, enligt uppgifter i polisutredningen:  "Det handlar mycket om att visa upp en 'cool' bild", står att läsa i förundersökningen.

Under mordutredningen har personer som haft kontakt med influencern hörts. Däribland Jan Emanuel Johansson, entreprenör och tidigare politiker. Förhöret skedde över telefon.

"Jan Emanuel informeras om att förhörsledaren är utredare på grova brott och att Emanuel ska höras som vittne", står i anteckningarna. Syftet med kontakterna var att Jan Emanuel ville ha hjälp med marknadsföring, säger han i förhöret.

"Ville lyfta mitt varumärke"

– Ska man ut med något så behöver man en influencer. En person i min närhet hade pratat om denna person, att det är många ungdomar som lyssnar på honom. Jag ville ha en influencer som kan lyfta mitt varumärke.

Jan Emanuel berättar att han haft en kortare affärskontakt med influencern.

– Man tittar på starka profiler som kan göra detta. En av dom var starka, han hade många följare.

Expressen har varit i kontakt med Jan Emanuel Johansson som meddelar att han helt tar avstånd från mannen i fråga.

Influencern nekar till mordanklagelserna.

– Han har inte gjort sig skyldig till de brott som åklagare gjort gällande, har advokat Leif Silbersky sagt.

LÄS OCKSÅ: Instagram-profil misstänks ha mördat sin flickvän 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.