Åttaåriga Mohamad Ammouri höggs ihjäl några hundra meter från sitt hem i Linköping 2004. Foto: PrivatÅttaåriga Mohamad Ammouri höggs ihjäl några hundra meter från sitt hem i Linköping 2004. Foto: Privat
Åttaåriga Mohamad Ammouri höggs ihjäl några hundra meter från sitt hem i Linköping 2004. Foto: Privat
Efter knivattacken på Mohamad, 8, högg mördaren ihjäl 56-åriga Anna-Lena Svensson. Foto: SVEN LINDWALLEfter knivattacken på Mohamad, 8, högg mördaren ihjäl 56-åriga Anna-Lena Svensson. Foto: SVEN LINDWALL
Efter knivattacken på Mohamad, 8, högg mördaren ihjäl 56-åriga Anna-Lena Svensson. Foto: SVEN LINDWALL
Polisen och förundersökningsledare Jan Staaf går nu ut med uppgiften att ett vittne beskrivit gärningsmannen som en ”datanörd”. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅNPolisen och förundersökningsledare Jan Staaf går nu ut med uppgiften att ett vittne beskrivit gärningsmannen som en ”datanörd”. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen och förundersökningsledare Jan Staaf går nu ut med uppgiften att ett vittne beskrivit gärningsmannen som en ”datanörd”. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tecknade fantombild är den närmaste beskrivningen av gärningsmannen som polisen har. Foto: POLISENPolisens tecknade fantombild är den närmaste beskrivningen av gärningsmannen som polisen har. Foto: POLISEN
Polisens tecknade fantombild är den närmaste beskrivningen av gärningsmannen som polisen har. Foto: POLISEN
Gärningsmannen slängde ifrån sig både sin mössa och vapnet, en kniv, efter morden. Foto: POLISENGärningsmannen slängde ifrån sig både sin mössa och vapnet, en kniv, efter morden. Foto: POLISEN
Gärningsmannen slängde ifrån sig både sin mössa och vapnet, en kniv, efter morden.  Foto: POLISEN
Offren hedrades med blommor och ljus på platsen några dagar efter morden. Foto: SVEN LINDWALLOffren hedrades med blommor och ljus på platsen några dagar efter morden. Foto: SVEN LINDWALL
Offren hedrades med blommor och ljus på platsen några dagar efter morden. Foto: SVEN LINDWALL

Jagade dubbelmördaren beskrivs som ”datanörd”

Publicerad

14 år efter dubbelmordet i Linköping arbetar polisen med nya spår. 

Nu söker man igenom telefonlistor på nytt, särkskilt de med utländska kopplingar.

Man går också ut med en ny vittnesuppgift.

– Ett vittne beskrev honom som en "datanörd", samtliga menar att han såg "alldaglig och ganska grå ut", säger förundersökningsledare Jan Staaf.

Åttaåriga Mohamad Ammouri hade bara hunnit hundra meter från hemmet och var på väg till skolan när han morgonen den 19 oktober 2004 höggs ihjäl på en gångväg i Linköping. Därefter gick gärningsmannen till attack igen och högg ihjäl Anna-Lena Svensson, 56. 

Efter sig lämnade mördaren både den blodiga kniven och sin mössa vilket gjorde att polisen kunde säkra DNA-spår. Trots en gigantisk utredning, som beskrivs som en av de största efter mordet på Olof Palme, och att det nu gått 14 år går mördaren fortfarande fri. Men polisen fortsätter att arbeta med nya spår. 

– Det kan låta märkligt efter 14 år men jag är ganska säker på att vi kommer lösa det här, säger förundersökningsledare Jan Staaf.  

Polisen: ”Vittne beskrev honom som datanörd”

De DNA-spår som gärningsmannen lämnat efter sig skickades till ett laboratorium i Nederländerna. Där konstaterade man att gärningspersonen med stor sannolikhet kommer från norra Europa, är blond och har blå ögon. Flera vittnen såg också den misstänkta gärningspersonen på nära håll efter knivdåden och har därefter tillsammans med polis fått fram en fantombild. Men ingen har kunnat gripas. 

Mördaren slängde den blodiga kniven efter dådet.Foto: POLISEN

– Vi har funderat mycket på varför den här personen inte har dykt upp igen och begått ytterligare brott. Nu har vi börjat jobba med hypoteserna att han kan ha tagit livet av sig under den här perioden. Vi kollar också om vederbörande kanske inte bor i Sverige utan har har utvandrat eller är en person som tillfälligt arbetat i Sverige, säger Jan Staaf. 

 

LÄS MER: 15 personer i förhör om dubbelmordet i Linköping

 

Förutom att polisen nu tittar på olika hypoteser kring var gärningspersonen kan befinna sig så sammanställer man även tidigare vittnesuppgifter. Flera vittnen är samstämmiga och har beskrivit gärningsmannen som en alldaglig person. 

– Det finns olika vittnen som sett personen på nära håll och säger att han inte stack ut. Ett vittne beskrev honom som en "datanörd". Det gemensamma intrycket är att han såg "alldagligt och ganska grå ut", säger Jan Staaf. 

Flera vittnen såg gärningsmannen på nära håll.Foto: Sven Lindwall

Mördaren kan finnas utomlands 

Jan Staaf menar även att den fantombild som tidigare sammanställts och publicerats är den närmaste beskrivningen av gärningspersonen som polisen har. 

Under 2004 hade betydligt färre personer en mobiltelefon än i dag, dessutom kunde i stort sett alla mobiltelefonnummer kopplas till en operatör. Därför kommer man nu gå igenom telefonlistor på nytt och försöka ringa in personer som befann sig i närheten av mordplatsen och använde sig av en mobiltelefon. 

– Vi går återigen igenom våra telefonlistor, vi har inte riktigt gått till botten med vissa mobiltelefoner som vi ska kolla närmre på. Vi tittar särskilt efter utländska nummer eller samtal till utlandet. Trots att det gått 14 år så finns det fler uppgifter att arbeta med vilket känns positivt, säger han. 

Polis på plats efter dubbelmordet i Linköping 2004.Foto: JOHANNA PETTERSSON

Leif GW Persson utfäste belöning

Polisprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson har i tidigare intervju med Brottscentralen beskrivit ärendet som ett klart fall, att alla delar för en fällande dom finns. Det enda som saknas är gärningsmannen. Polisprofessorn har också personligen utfäst en belöning på en miljon kronor till den som kan berätta vem mördaren är. 

 

Gärningsmannaprofilen

✓ Mellan 15 och 30 år vid tiden för brottet (född 1974-1989).

✓ Normallång till lång (170 cm eller längre).

✓ Enligt analys av DNA och vittnesuppgifter har mannen nordeuropeiskt utseende med blå ögon och blont hår. 

✓ Rökare eller snusare vid tiden för morden.

✓ Fick en sårskada på någon av händerna vilket gav en rejäl blödning och kan ha orsakat ärr.

✓ Har sannolikt något udda beteende men utan att för den skull ”sticka ut” eller framstå som farlig. Mer sannolikt är han tillbakadragen, tystlåten med ett begränsat umgänge. Men han kan ha ett impulsivt temperament som visat sig vid något tillfälle.

■ Vet du något om dubbelmordet i Linköping? Kontakta polisen på 114 14

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag