Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jagade dubbelmördaren beskrivs som ”datanörd”

Åttaåriga Mohamad Ammouri mördades 2004. Foto: Privat
Efter knivattacken på Mohamad, 8, högg mördaren ihjäl 56-åriga Anna-Lena Svensson. Foto: SVEN LINDWALL
Polisen och förundersökningsledare Jan Staaf går nu ut med uppgiften att ett vittne beskrivit gärningsmannen som en ”datanörd”. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens tecknade fantombild är den närmaste beskrivningen av gärningsmannen som polisen har. Foto: POLISEN
Gärningsmannen slängde ifrån sig både sin mössa och vapnet, en kniv, efter morden. Foto: POLISEN
Offren hedrades med blommor och ljus på platsen några dagar efter morden. Foto: SVEN LINDWALL
1 / 7

14 år efter dubbelmordet i Linköping arbetar polisen med nya spår. 

Nu söker man igenom telefonlistor på nytt, särkskilt de med utländska kopplingar.

Man går också ut med en ny vittnesuppgift.

– Ett vittne beskrev honom som en "datanörd", samtliga menar att han såg "alldaglig och ganska grå ut", säger förundersökningsledare Jan Staaf.

Åttaåriga Mohamad Ammouri hade bara hunnit hundra meter från hemmet och var på väg till skolan när han morgonen den 19 oktober 2004 höggs ihjäl på en gångväg i Linköping. Därefter gick gärningsmannen till attack igen och högg ihjäl Anna-Lena Svensson, 56. 

Efter sig lämnade mördaren både den blodiga kniven och sin mössa vilket gjorde att polisen kunde säkra DNA-spår. Trots en gigantisk utredning, som beskrivs som en av de största efter mordet på Olof Palme, och att det nu gått 14 år går mördaren fortfarande fri. Men polisen fortsätter att arbeta med nya spår. 

– Det kan låta märkligt efter 14 år men jag är ganska säker på att vi kommer lösa det här, säger förundersökningsledare Jan Staaf.  

Polisen: ”Vittne beskrev honom som datanörd”

De DNA-spår som gärningsmannen lämnat efter sig skickades till ett laboratorium i Nederländerna. Där konstaterade man att gärningspersonen med stor sannolikhet kommer från norra Europa, är blond och har blå ögon. Flera vittnen såg också den misstänkta gärningspersonen på nära håll efter knivdåden och har därefter tillsammans med polis fått fram en fantombild. Men ingen har kunnat gripas. 

Mördaren slängde den blodiga kniven efter dådet. Foto: POLISEN

– Vi har funderat mycket på varför den här personen inte har dykt upp igen och begått ytterligare brott. Nu har vi börjat jobba med hypoteserna att han kan ha tagit livet av sig under den här perioden. Vi kollar också om vederbörande kanske inte bor i Sverige utan har har utvandrat eller är en person som tillfälligt arbetat i Sverige, säger Jan Staaf. 

 

LÄS MER: 15 personer i förhör om dubbelmordet i Linköping

 

Förutom att polisen nu tittar på olika hypoteser kring var gärningspersonen kan befinna sig så sammanställer man även tidigare vittnesuppgifter. Flera vittnen är samstämmiga och har beskrivit gärningsmannen som en alldaglig person. 

– Det finns olika vittnen som sett personen på nära håll och säger att han inte stack ut. Ett vittne beskrev honom som en "datanörd". Det gemensamma intrycket är att han såg "alldagligt och ganska grå ut", säger Jan Staaf. 

Flera vittnen såg gärningsmannen på nära håll. Foto: Sven Lindwall

Mördaren kan finnas utomlands 

Jan Staaf menar även att den fantombild som tidigare sammanställts och publicerats är den närmaste beskrivningen av gärningspersonen som polisen har. 

Under 2004 hade betydligt färre personer en mobiltelefon än i dag, dessutom kunde i stort sett alla mobiltelefonnummer kopplas till en operatör. Därför kommer man nu gå igenom telefonlistor på nytt och försöka ringa in personer som befann sig i närheten av mordplatsen och använde sig av en mobiltelefon. 

– Vi går återigen igenom våra telefonlistor, vi har inte riktigt gått till botten med vissa mobiltelefoner som vi ska kolla närmre på. Vi tittar särskilt efter utländska nummer eller samtal till utlandet. Trots att det gått 14 år så finns det fler uppgifter att arbeta med vilket känns positivt, säger han. 

Polis på plats efter dubbelmordet i Linköping 2004. Foto: JOHANNA PETTERSSON

Leif GW Persson utfäste belöning

Polisprofessorn och tv-profilen Leif GW Persson har i tidigare intervju med Brottscentralen beskrivit ärendet som ett klart fall, att alla delar för en fällande dom finns. Det enda som saknas är gärningsmannen. Polisprofessorn har också personligen utfäst en belöning på en miljon kronor till den som kan berätta vem mördaren är. 

 

Gärningsmannaprofilen

✓ Mellan 15 och 30 år vid tiden för brottet (född 1974-1989).

✓ Normallång till lång (170 cm eller längre).

✓ Enligt analys av DNA och vittnesuppgifter har mannen nordeuropeiskt utseende med blå ögon och blont hår. 

✓ Rökare eller snusare vid tiden för morden.

✓ Fick en sårskada på någon av händerna vilket gav en rejäl blödning och kan ha orsakat ärr.

✓ Har sannolikt något udda beteende men utan att för den skull ”sticka ut” eller framstå som farlig. Mer sannolikt är han tillbakadragen, tystlåten med ett begränsat umgänge. Men han kan ha ett impulsivt temperament som visat sig vid något tillfälle.

■ Vet du något om dubbelmordet i Linköping? Kontakta polisen på 114 14