Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jagad rysk politiker gripen i räd i Sverige

Evgeny Glazkov, 46, har varit internationellt efterlyst sedan januari 2017.
Glazkov spårades till en adress i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Foto: Google Maps

Polisens Fast-grupp i Sverige har gripit en rysk kriminell med kopplingar till ryska säkerhetstjänsten och uppsatta politiker.

– Vi är mycket nöjda att kunna förhindra att han etablerar sig i Sverige under falsk identitet, säger en inspektör vid Fast-gruppen.

Den ryske lokalpolitikern Evgeny Glazkov, 46, har varit internationellt efterlyst sedan januari 2017, misstänkt för grova försäkringsbedrägerier.

Tillsammans med en annan politiker samt en tidigare officer från ryska säkerhetstjänst misstänks han ha fått ut över en miljon svenska kronor i felaktiga försäkringsutbetalningar gällande bilar. 

Enligt Fast-gruppen har mannen ingått ”i en kriminell organisation i Ryssland bestående av bland annat före detta FSB-agenter”.

Ärendet har varit mycket omskrivet i ryska medier. 

Rysk polis kontaktade Sverige

I början av januari 2017 kontaktades svenska Fast-gruppen av sin ryska motsvarighet eftersom de fått indikationer på att mannen kunde gömma sig i Sverige under en falsk identitet. Mannen har en historik i Sverige då han beviljades affärsvisum här 2015, inbjuden av ett svenskt byggbolag, enligt uppgifter till Expressen.

Mannen har varit här sedan i somras. 

– Han har gått helt under jorden i Sverige. Han har vetat om att han är internationellt efterlyst och har inte velat bli straffad för de brott som han är misstänkt för, säger en inspektör vid polisens Fast-grupp som inte vill medverka med namn eftersom det kan skada hans yrkesroll.

Använde falskt pass

Med hjälp av information från Ryssland kunde svenska Fast-gruppen konstatera att mannen använde ett falskt rumänskt pass här i Sverige. Aliaset befann sig på okänd adress och hade inget arbete eller lämnade några avtryck i svenska system.

Efter fortsatt informationsutbyte mellan Fast-grupperna i Sverige och Ryssland spårades mannens alias till en adress i Saltsjö-Boo. På adressen fanns en fastighet till salu, ägt av ryssar ”med oklar verksamhet”, enligt Expressens uppgifter. 

Mannens alias spårades till en adress i Saltsjö-Boo.

Ytterligare spaning visade att mannen bodde på en närliggande adress i en fastighet som ägdes av en estnisk man med en historik av stora mängder narkotikasmuggling. Den mannen är enligt polisen välkänd även av estnisk polis för sina kontakter med organiserad brottslighet i det landet.

Skulle stoppas från verksamhet i Sverige

Det var viktigt att den efterlyste mannen inte skulle få starta upp någon kriminell verksamhet även i Sverige med den typen av personer. Dessutom kunde konstateras att han gömdes undan av en tongivande person inom den estniska organiserade brottsligheten. Att ryska och baltiska kriminella skulle starta upp gemensam verksamhet i Sverige måste förhindras, säger Fast-gruppens utredare till Expressen.

Den 20 februari klockan 16.13 slog svenska Fast-gruppen till vid adressen. Huset omringades och mannen kunde ”gripas odramatiskt”.

Nu väntar en utlämningsprocess till Ryssland där domstolen och i slutändan regeringen beslutar om han ska lämnas ut till Ryssland för att lagföras för sina brott där. Ärendet sköts av åklagarna vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Stockholm.

Fast-gruppen

Fast-gruppen (Fugitive active search team) är specialiserad på att spåra personer som är internationellt efterlysta av svenska eller utländska myndigheter för lagföring eller för att avtjäna fängelsestraff. Gruppen hjälper Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Socialstyrelsen med att hitta och få eftersökta personer gripna oavsett var i världen de befinner sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.