Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag var ju skiträdd för att jag skulle dö”

Rånarna söker upp butiksbiträdet Johnny i butiken och riktar en pistolattrapp mot honom. Foto: Övervakningsfilm
Johnny tvingas ner på golvet med pistolattrappen mot sitt huvud. Foto: Övervakningsfilm
”Det kändes som hela mitt liv passerade i revy, jag var ju skiträdd för att jag skulle dö”, säger Johnny om händelsen. Foto: Privat
En av rånarna hamnar i slagsmål med en av kunderna. Foto: Övervakningsfilm

Den dramatiska filmen visar hur de två rånarna beväpnade med pistolattrapper skriker, hotar och slår två kunder och butiksbiträdet i IT-butiken i Örebro.

Nu har gärningsmännen dömts till fängelse.

– Det kändes som hela mitt liv passerade i revy, jag var ju skiträdd för att jag skulle dö, säger butiksbiträdet Johnny.

Den 28 oktober i fjol går de två maskerade männen in på IT-butiken som ligger vid Örebros universitet. Med sig har de varsitt pistolliknande föremål som efter brottet visar sig vara pistolattrapper.

Hela händelseförloppet fångas på film av tre övervakningskameror som också spelar in ljud.

När rånarna går in i butiken, strax efter klockan 11 på förmiddagen, plingar entréljudet på lagret där butiksbiträdet sitter vid sin dator.

Här kliver rånarna in i butiken och går mot platsen där Johnny sitter och jobbar. Foto: Övervakningsfilm

– Jag hör att det plingar, så jag tänker att det kommer några kunder. Vi har en kamera där inne, och jag ser att det är två personer som springer mot lagret. Jag uppfattar det inte som att det är två rånare, jag tänker att det är några kolleger som spelar mig ett spratt eller något, säger butiksbiträdet, Johnny.

– Men när jag drar undan skynket står det två personer där med pistoler riktade mot mig. De skriker och jag blir rädd.

”Jag blir väldigt väldigt rädd”

På övervakningsfilmen från tillfället syns och hörs det hur rånarna skriker och säger åt butiksbiträdet att lägga sig ner.

– Det är hela tiden väldigt hotfull stämning. Jag blir väldigt, väldigt rädd, de har en pistol riktad mot mig hela tiden, Johnny.

Samtidigt som Johnny får utstå hot börjar den ena av rånarna fylla en svart sopsäck med datorer. 

Johnny leds runt i butiken av en av rånarna. Foto: Övervakningsfilm

Det gärningsmännen inte har räknat med är att det nu är två kunder som går in i butiken. Återigen plingar entréljudet inne på lagret. 

För att inte bli upptäckta börjar den ena av rånarna prata med kunderna genom det skynke som skiljer lagret och butiken åt.

Rånaren knuffar in kunden i butiken

Rånare 1: Du, personalen är inte här i dag. Han är på lunch, han kommer om 15. Hör ni?

Vittne 1: Va?

Rånare 1: Personalen kommer om 15, han är borta och äter. Det är bara att komma tillbaka om 15 minuter.

Vittne 2: Jaha.

Rånare 1: Tack.

Efter ett tag går den ena av rånarna ut från lagret med en svart sopsäck fylld med stöldgods. Han upptäcker då att de två kunderna fortfarande är kvar i butiken men fortsätter ändå ut med bytet till skåpbilen som rånarna parkerat utanför. När han ska gå in i butiken igen är den ena av kunderna på väg ut från butiken. Rånaren knuffar då in kunden i butiken igen.

Riktar pistol mot kundens huvud

De två kunderna står kvar innanför entrén medan rånaren går tillbaka in på lagret. Efter bara några sekunder kommer rånaren ut igen, den här gången tar han upp sin pistolattrapp och riktar den mot den ena kundens huvud. Den andra kunden försöker då lämna butiken, men blir upphunnen av rånaren någon meter utanför entrén.

Efter en kort dragkamp ger rånaren upp om att få in kunden i butiken igen. När han går in i entrén möts han av den andra kunden som försöker trycka sig förbi rånaren ut ur butiken. Efter att ha dragit i varandra ett tag slår rånaren till kunden i huvudet med sin pistolattrapp.

Här blir en av kunderna nedslagen av rånaren. Foto: Övervakningsfilm

De två kunderna ringer sedan polisen när de kommit tillbaka till sin bil.

Rånarna fyller ytterligare varsinn svart sopsäck med stöldgods och lämnar sedan platsen i en skåpbil.

Kunderna följer efter rånarna

De två kunderna har samtidigt väntat i sin bil och följer nu efter rånarna när de kör från platsen. När de möter polisen beslutar sig de två kunderna för att återvända till butiken.

I butiken har Johnny också försökt kontakta polisen.

– Jag försöker ringa polisen, men det går inte för att jag skakar så mycket. Det kändes som att hela mitt liv passerade i revy, jag var ju skiträdd för att jag skulle dö, säger butiksbiträdet. 

Den traumatiska upplevelsen av rånet har påverkat Johnny mycket under de senaste månaderna.

– Man kollar sig över axeln. Även hemma får jag för mig att det är folk utanför. Nu är jag tillbaka på jobbet, men ibland beväpnar jag mig om jag känner mig otrygg.

Båda rånarna dömda till fängelse

Efter att ha varit sjukskriven sedan händelsen är Johnny nu tillbaka på jobbet, men där kommer han inte att vara kvar.

– Jag kommer säga upp mig och röra mig till en annan bransch på grund av det här. Det här kommer inte funka för mig i det långa loppet. Jag kommer leva med det här under en väldigt lång tid.

De två rånarna är män i 20-årsåldernsom den 2 mars båda dömdes till fängelse i två år och en månad för bland annat misshandel, olaga hot och rån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!