Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ivan Hammar mördade sitt ex – hovrätten fastställer straffet

Ivan Hammar döms i hovrätten till 18 års fängelse för mord.Foto: / POLISEN
Vid 02.15 på natten den 2 maj angrep Ivan Hammar kvinnan när hon låg i sängen.Foto: / POLISEN
Foto: / POLISEN

 

Sjuksköterskan Ivan Hammar, 29, knivmördade sin tidigare flickvän när han var på permission från psykvården.

I tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse – och nu fastställer hovrätten straffet.

Kvinnans föräldrar ville att han skulle dömas till livstid.

– Vi är naturligtvis besvikna. Den här gärningen är ju så grov, säger hennes pappa.

Kvinnan var 25 år gammal och utbildade sig till sjuksköterska när hon mördades den 3 maj förra året. 

Hon träffade Ivan Hammar, som själv är sjuksköterska, första gången år 2013 och de blev ett par året därpå. Från januari 2015 till december 2016 bodde de ihop i Upplands Väsby. 

Hon ska beklagat sig inför vänner om att Ivan Hammar hade ett stort kontrollbehov men det finns inga uppgifter om hot eller våld från den tiden.

Vid jultid 2016 blev Ivan Hammar psykiskt sjuk. När han blev inskriven på en psykiatrisk mottagning framkom det att hade haft tankar på att döda henne. Under de följande månaderna gjorde hon slut med honom två gånger, men båda gångerna tog de upp kontakten igen. 

Den 2 maj kom de överens om att han skulle sova över hos henne. Ivan Hammar hade då sin sista permission innan han skulle skrivas ut. På vägen hem till kvinnan köpte han enligt egen uppgift choklad till henne.

"Han har knivhuggit mig"

Vid 02.15 på natten angrep han kvinnan när hon låg i sängen. Hon lyckades ta sig ut i hallen men han drog tillbaka henne in i rummet. Under händelseförloppet gav han henne ett flertal stick- och skärskador på halsen, i ansiktet, i hårbotten, på övre delen av ryggen samt på armar och händer.

Medan hon fortfarande leve ringde han 112. Hennes röst hördes då i bakgrunden. 

– Han har knivhuggit mig, jag kommer dö. Skynda, sade hon.

Vid 02.15 på natten den 2 maj angrep Ivan Hammar kvinnan när hon låg i sängen.Foto: / POLISEN

När polisen tog sig in lägenheten 16 minuter senare var hon död. Ivan Hammar låg då ovanpå henne, naken och nedblodad. Skärskadan i halsen som ledde till hennes död måste hon alltså i alla fall delvis ha fått någon gång mellan att larmsamtalet bröts och att polisen kom. 

Ivan Hammar erkände för polisen att det var han som hade gjort det. Erkännandet upprepade han under den rättspsykiatriska utredningen. Senare har han sagt att han inte minns vad som hände men att han förstår att det måste var han som mördat henne.

Ville dömas till vård

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet led Ivan Hammar inte av en allvarlig psykisk störning när han mördade sin tidigare flickvän. Hammar, som ville dömas till vård, begärde att tingsrätten skulle inhämta ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd över den rättspsykiatriska undersökningen. 

Men tingsrätten fann inga skäl till det, utan bestämde straffet till fängelse.

Han fick 18 år, att jämföra med 14 år som är normalstraffet för mord. Tingsrätten ansåg att det fanns flera försvårande omständigheter, bland annat att kvinnan angreps i sitt hem av någon hon litade på, att hon saknat möjlighet att värja sig och att händelseförloppet var utdraget och måste ha inneburit stor dödsångest. 

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet led Ivan Hammar inte av en allvarlig psykisk störning när han mördade sin tidigare flickvän.Foto: POLISEN

Men ingen av dessa omständigheter var tillräckligt försvårande för att ge honom ett livstidsstraff, enligt tingsrätten.

När domen överklagades till hovrätten yrkade kvinnans föräldrar och åklagaren att straffet skulle skärpas till livstid medan Ivan Hammar ville dömas till rättspsykiatrisk vård eller, i andra hand, få straffet sänkt till 16 års fängelse.

Enligt hovrätten finns starka skäl att döma Ivan Hammar till livstid.

Hovrätten: Kvinnan måste ha känt hopp

Rätten pekar särskilt på att han under samtalet till SOS Alarm måste ha avbrutit sitt angrepp för att därefter återuppta det. 

"Det framstår som rimligt att dra den slutsatsen att (kvinnan) under det att samtalet med SOS Alarm pågick känt ett visst hopp om att överleva, men att detta hopp sedan släckts på ett grymt sätt, vilket ytterligare måste ha försvårat hennes lidande och dödsångest", skriver hovrätten.

Men samtidigt anser rätten att Ivan Hammars invändning att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande har visst fog. Därför blir straffet detsamma som i tingsrätten, 18 år.

Kvinnans pappa är besviken över att straffet stannar på 18 år men välkomnar ändå att hovrätten pekar på de skäl som finns för ett strängare straff.

– Om man känner till vad min dotter har utsatts för så är det min uppfattning att det motsvarar ett livstidsstraff, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.