Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-mannen och gängledaren mördade offer tillsammans

Mubashir Qadar i samband med mordet. Foto: Polisen

Den redan skjutne 20-åringen blev huggen, slagen och stampad till döds inför ögonen på en rad vittnen.

IS-återvändaren Mubashir Qadar ville ha medalj för sin insats – men döms till 15 års fängelse för mordet.

Hans kumpan Aweys Aden, utpekad som ledare för ett drognätverk i Örebro, får 13 år och 10 månader.

Sommaren 2013 var Mubashir Qadar, i dag 31 år gammal, en av ett tiotal unga män som reste från Örebro till krigets Syrien för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten.

Förutom Mubashir Qadar gjorde även tre av hans bröder samma resa. Två av dem dog i kriget medan han själv återvände till Sverige med svåra ryggskador.

Terrorresan fick aldrig något rättsligt efterspel, och i Sverige har han fortsatt begå brott. 2015 dömdes han för att ha misshandlat en kvinnlig anhörig efter att hon rökt vattenpipa.

Mubashir Qadar, 31, är en av fyra bröder som reste till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten. Foto: Polisen

Sedan i somras har Mubashir Qadar i stället suttit häktad i ett annat fall.

I juli utbröt skottlossning i Örebro-stadsdelen Vivalla mellan två kriminella grupperingar. En 22-årig man sköts till döds medan två skottskadade angripare försökte fly från platsen på moped.

Mord – och omedelbart hämndmord

En grupp män från Vivalla lyckades dock hinna i kapp en av mopedmännen i ett skogsbryn – där de inledde en brutal dödsmisshandel.

Mubashir Qadar var en av männen som deltog. I förhör har han medgett att han delade ut flera saxhugg mot huvudet och överkroppen på den redan skottskadade 20-åringen. 

Mubashir Qadar hugger offret med sax framför ögonen på en mängd vittnen. Foto: Polisen

Under utredningen och rättegången nekade han till brott. Han påstår att huggen inte var menade att döda mannen. Samtidigt säger han att han försökte hindra honom från att skada fler personer.

”Jag borde få ett pris”

Mubashir Qadar har i stället sagt att han förtjänar en medalj för sina insatser.

– Jag har ju räddat folk. Jag borde få ett pris, har han sagt i förhör.

Nu står det klart att Örebro tingsrätt har en helt annan syn på dådet. På torsdagen döms han till 15 år och 10 månaders fängelse för mord, övergrepp i rättssak och brott mot vapenlagen.

Tingsrätten fäster bland annat vikt vid ett vittne som berättat att Qadar ska ha uttryckt orden ”döda honom, döda honom” under mordförloppet.

I domen står:

”Mubashir Qadar ska dömas för att gemensamt och i samförstånd med andra ha berövat NN livet genom en synnerligen grov misshandel. Brottet kan inte anses som mindre grovt. Han ska därför dömas för mord.”

Flera döms – en frikänns

Mubashir Qadar har enligt domstolen ingen uppenbar koppling till de två kriminella grupperingar som kopplas till morden.

Aweys Aden, 32, pekas ut som ledare för ett lokalt kriminellt nätverk. Nu döms han till ett långt fängelsestraff för mordet. Foto: Polisen
Aweys Aden fångades på film när han sparkade, stampade och högg 20-åringen under dödsmisshandeln. Foto: Polisen
Aweys Aden, 32. Foto: Polisen

Det har däremot 32-årige Aweys Aden, som nu döms till 13 år och 10 månaders fängelse för att ha deltagit i samma lynchmord.

Han har hela tiden nekat till brott, men filmklipp som spelats upp i rättegången visar enligt domstolen hur Aden hugger, sparkar och stampar 20-åringen ett stort antal gånger.

– Det är min uppfattning av de filmsekvenser som spelats upp att man inte dra några slutsatser från dem om den gärningsman som man påstår är min klient, säger Adens försvarsadvokat Max Ahlgren.

Advokaten säger att han ser goda skäl till att överklaga domen, men att något sådant beslut ännu inte är fattat.

Polisen pekar ut Aweys Aden som en ledargestalt för ett kriminellt nätverk i stadsdelen Vivalla. Sedan några år tillbaka ligger nätverket i konflikt med en annan gruppering från Örebro. Konflikten, som inledningsvis handlade om narkotikaförsäljning, har sedan resulterat i flera våldsdåd.

2015 skedde en skottlossning där Aweys Adens vän sköts till döds. Han själv blev skottskadad.

”Det är han eller mig”

Samma dag som den mordrättegången inleddes, i början av 2016, utfördes ett hämnddåd. En anhörig till en av de åtalade blev skjuten och ådrog sig livslånga skador. Aweys Aden och två andra män häktades misstänkta för inblandning i dådet men släpptes senare i brist på bevis.

Sedan dess har polisen, enligt ett PM, nåtts av uppgifter om att de två grupperingarna beväpnat sig inför stundande gängkrig. I dokumentet står:

”Vidare framkommer att Aweys Aden inte har för avsikt att söka upp (ledaren för det rivaliserande gänget), men att det är oundvikligt att de småningom kommer drabba samman. Aweys Aden säger bland annat att 'det är han eller mig'. ”

Med start i april 2018 utförde Örebropolisen insatsen ”Victor”, i syfte att punktmarkera de två grupperingarna. Den avslutades sista maj.

Flera döms för dödsmisshandeln

En dryg månad senare skedde de två morden i Vivalla.

Förutom Mubashir Qadar och Aweys Aden stod flera andra män åtalade.

En 22-åring döms för synnerligen grov misshandel till 5 år och 10 månaders fängelse.

 En 17-årig man, som var 16 vid händelsen, döms till 11 månader sluten ungdomsvård för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Den 20-åring som stått åtalad misstänkt för att ha skjutit en 22-åring till döds vid det första mordet frikänns.